Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ja mam rada Vanoce. Nesilim s uklidem ani pecenim atd. Darky koupime detem, my si nic nedavame s partnerem. Je to o tom, ze pro mne jsou Vanoce symbolem toho, ze se potkame s celou rodinou. Nasi rodice bydli hodne daleko a ac tam jezdime pravidelne, tak Vanoce jsou momentem, kdy se u nich potkame s bratranky, tetama a strejdy afd., proste s lidmi, ktere jinak nenavstevujeme. A Jezisek? Nejsem verici ale my starsimu rikame, ze darky ma od nej. A proc? Protoze je to asi tradice, libi se mi, ze pise Jeziskovi dopis a to jeho nadseni, ze si ho uz jako vzal. A pokud je nemas rada, je to tvoje vec a podle toho je slav / neslav. Nikdo je nemusi slavit. Mne taky vadi vanocni zbozi uz od zari nebo rijna. Ale vadi mi tolik jinych veci a vic, ze tohle mne rozhodne den nezkazi
![]()
@ivana-domca píše:
mě vadí ten blázinec okolo a to předhánění se kdo kolik peče cukroví, jaké dárky koupil a pod. Já to tolik neprozivam, na co, děti milují když jim dám barevný papíry, nůžky a lepidlo, udělají si barevný řetěz na stromeček, dárky kupujeme s rozumem a dopředu, nehodlám se nikde honit na poslední chvíli, cukroví tenhle rok nevím nevím jestli stihnu udělat, úklid udělám standardní, nebudu nic přehánět s 3 dětmi za zadkem to ani nejde
přesně tak. Nepředháníme se a ani neblázníme. Na pohodu a vždycky super!!
@ivana-domca píše:
mě vadí ten blázinec okolo a to předhánění se kdo kolik peče cukroví, jaké dárky koupil a pod. Já to tolik neprozivam, na co, děti milují když jim dám barevný papíry, nůžky a lepidlo, udělají si barevný řetěz na stromeček, dárky kupujeme s rozumem a dopředu, nehodlám se nikde honit na poslední chvíli, cukroví tenhle rok nevím nevím jestli stihnu udělat, úklid udělám standardní, nebudu nic přehánět s 3 dětmi za zadkem to ani nejde
Tak ja to tak ani nevnimam. Ani moji rodiče to tímhle stylem ( úklid, cukroví) meprehaneli.
A s darkama to máme tak, ze sobe kupujem jeden velký, jeden maly a malému max 4 dárky. Víc už je moc, nemel by z nich radost.
Já se na Vánoce těším. Jak kvůli sobě, tak kvůli dětem. Těším se, až budu s dětma zdobit stromek, péct s nima cukroví a pouštět lodičky ve vaně. V obýváku nám bude vonět jehličí a ve sklu se budou odrážet světýlka ze stromku. Děti si vyrobí nějaké vánoční koláže a strašně moc se těšim, až budou děti spát po štedrém večeru a já si s přítelem rozdělám oheň v krbu a budem se jen tak válet na gauči a říkat si, tak zase za rok. A samozřejmě dárečky. Děti budou štastné, čím sjou starší tím je to lepší, teda aspon ted, jsou to ještě prckové.
Běsnění za dárkama určitě nebude. Já jsem začala už tenhle měsíc. Většinou to kupuju v akcích. No a. Syn miluje koleje a mašinky. Máme doma dřevěné a od lega. Ted mají v tesco dřevěné koleje v akci. TAk jsem mu je vzala a schovala. Ušetřila jsem půlu. Dceři jsem koupila kabelku. Je to čtyřletá parádnice. Koupila jsem jí v Takko za 150 a vim, že jí udělá radost. A dostanou i další dárky, ale budou nakupovány za pochodu. Ale v listopadu už budu chtít mít nakoupeno. Přítel dostane jen jeden dárek. Fotokurz. Jako loni, líbilo se mu to a chtěl by znova.
Popravdě nechápu jak může někdo přes svátky přibrat. U nás se nikdy žádná žranice nekonala. Jediný co dělám, je pár jednohubek, když přijde návštěva. Nepřijedou se k nám najíst, ale popovídat si
.
Co se týče marketingu, já ho ignoruju. Je to o těch lidech, jestli se nechají zblbnout nebo ne. Obchody toho jen využívají.
Já se na Vánoce těším. Jak kvůli sobě, tak kvůli dětem. Těším se, až budu s dětma zdobit stromek, péct s nima cukroví a pouštět lodičky ve vaně. V obýváku nám bude vonět jehličí a ve sklu se budou odrážet světýlka ze stromku. Děti si vyrobí nějaké vánoční koláže a strašně moc se těšim, až budou děti spát po štedrém večeru a já si s přítelem rozdělám oheň v krbu a budem se jen tak válet na gauči a říkat si, tak zase za rok. A samozřejmě dárečky. Děti budou štastné, čím sjou starší tím je to lepší, teda aspon ted, jsou to ještě prckové.
Běsnění za dárkama určitě nebude. Já jsem začala už tenhle měsíc. Většinou to kupuju v akcích. No a. Syn miluje koleje a mašinky. Máme doma dřevěné a od lega. Ted mají v tesco dřevěné koleje v akci. TAk jsem mu je vzala a schovala. Ušetřila jsem půlu. Dceři jsem koupila kabelku. Je to čtyřletá parádnice. Koupila jsem jí v Takko za 150 a vim, že jí udělá radost. A dostanou i další dárky, ale budou nakupovány za pochodu. Ale v listopadu už budu chtít mít nakoupeno. Přítel dostane jen jeden dárek. Fotokurz. Jako loni, líbilo se mu to a chtěl by znova.
Popravdě nechápu jak může někdo přes svátky přibrat. U nás se nikdy žádná žranice nekonala. Jediný co dělám, je pár jednohubek, když přijde návštěva. Nepřijedou se k nám najíst, ale popovídat si
.
Co se týče marketingu, já ho ignoruju. Je to o těch lidech, jestli se nechají zblbnout nebo ne. Obchody toho jen využívají.
Nechápu, o čem chceš diskutovat. Že nemáš vánoce ráda ty, ještě neznamená, že je musíš ukrást svým dětem. Krom dárků atd. je důležité dětem vysvětlit, že jsou tady obyčejné dny a potom sváteční dny, kdy je všechno trochu jinak. Odjakživa měla každá kultura své svátky. My třeba v rodině cukroví nepečeme, partner má cukrovku, takže tím je to dané. Celá moje vánoční příprava spočívá v lehkém úklidu (myt okna atd. v prosinci mi přijde jako zhovadilost), pro každého tak 1-2 dárky, partner s dětmi vyrobí nějaké dekorace, svíčky nebo věnec koupíme na trzích, na štědrý den uděláme rybu se zeleninovými bramborami, rybí polívku a je to. Ale děti právě milují tu magii, jdeme na půlnoční do kostela, chodíme na trhy, do lesa ozdobit stromek pro ptáčky, ozdobíme jedli na zahradě… Zkrátka pohoda. Dost dobře nechápu, co ti na tom vadí. Pokud ti to připadá povrchní, tak ale není problém ve vánocích, ale někde u tebe, obávám se.
Já se těším na vánoční volnoooo ![]()
A jinak vánoce samotné taky mam ráda, ted kvuli malé vic. Zadne nervy. Nakoupim pres net, vse dovezou do domu, mam rada tu atmosferu, klid.. ![]()
Taky nesnáším to předvánoční běsnění, o kterém píšeš. Dneska je všechno jenom o komerci. Reklamy a všechny možné manipulativní nesmysly nám zasahují do života celý rok. Vánoce si kvůli tomu ale ukrást nenechám a už vůbec bych je nevzala malým dětem. Rozsvícený stromeček, vůně z cukroví, pohádky, procházky, návštěva muzea betlémů… a hlavně to tajemno, jak tady někdo moc hezky napsal „kousek pohádky v reálném světě“, bylo by škoda o tohle děti připravit. Podle mě mají Vánoce největší kouzlo právě v rodinách s malými dětmi. My je letos budeme slavit s dvouletou vnučkou a už teď se těším.
Samozřejmě, každý si to udělá, jak mu vyhovuje, ale možná je tvůj pohled na Vánoce hodně ovlivněn tou neskutečně otravnou vánoční masírkou. Zkus ji ignorovat (jde to, já už ji vypouštím několik let), ale Vánoce každý rok chystám, užívám si pečení cukroví, zdobení stromečku, i ten úklid, i když ho nepřeháním. Tu naší soukromou, vánoční atmosféru, mám ráda.
Rýpat se tu bude i s tvou anonymitou, to důvod není, ale odtajňovat tě osobně nebudu
. Jaké si to uděláš, takové to máš - on tě někdo nutí uklízet, nakupovat dárky ve velkém a běsnit kolem? No to by mě mohlo - ostatně, o tom Vánoce vůbec nejsou. Pokud se necháš semlít santaclausovským marketingem, zase je to tvoje věc, ale dětem bych Vánoce nekradla, to už udělal Grinch
![]()
Předpokládám, že jste doma nemívali takové ty klasické „kouzelné“ vánoce, proto k tomu nemáš vztah
jinak osobně - nesnáším ten šrumec, reklamy v obchodech už od září a pod. Ale vánoce jako takové mám ráda - nepořádám nájezdy na obchody, negruntuju 2 měsíce jako šílená, peču jen tak pro radost atd.. pak je to fajn.
Já taky souhlasím s tím, že jaké si to uděláš… Já se s nikým v ničem nepředháním, neporovnávám, extra neuklízím, peču jenom to, co máme rádi, nepřežíráme se… Dárky kupujeme rozumně, ani si na ně nebereme půjčky
Nevím, proč bys musela slavit Vánoce tak, jak to chce někdo jiný.
Co se týče Ježíška, já ho beru něco jako vodníka nebo čarodějnici - prostě mytickou postavu. U nás se to nikdy s Ježíšem do kontextu nedávalo, jak dítě jsem si Ježíška představovala jako ježka
Ježíš je pro mě historická postava, nevěřím nějak na vzkříšení a ty věci okolo, ale že to byl významný charismatický člověk, to jako klíďo, co by ne… Takže k nám Ježíšek chodí, stejně jako třeba k někomu chodí Víla Zubnička (nebo k čemu to přirovnat
).
Naopak můj kolega - křesťan se ženou neuznávají právě to, že by Ježíš měl roznášet nějaké dárečky, považuje to za blbost, takže u nich Ježíšek nechodí. Dávají si dárky proto, že se mají rádi. Takto to i dětem prezentují a děti jsou úplně v klidu, nikdy nějak neříkal, že by tím děcka trpěly nebo byl nějaký problém ve školce, ani ony nic neříkaly. Kdysi jsem se prořekla o Ježíškovi a ta nejstarší (tehdy tak 7…?) mi to v pohodě tak řekla, že ne, že oni si dávají dárečky spolu. Myslím, že moc hezká rodinná atmosféra se dá vytvořit i takto. I když já osobně bych to tajemno dětem nebrala.
No a že by lidi měli být na sebe hodní, rodina spolu i normálně atd., že na to nemusí být nějaký určený den… Ale je to tak potom? Přijde mi to jako silácké řeči (většinou) chlapů o Valentýnovi (kterého teda s MM neslavíme), že nepotřebuje nějaký den v kalendáři, který by mu určoval, aby mi donesl kytku, že kytku mi dá kdykoli on bude chtít a pak ji „jen tak“ nedostanu, jak je rok dlouhý
![]()
To já mám vánoce ráda, nešílí se vyloženě nějak extra s úklidem, cukroví tak 5-6 druhů. Dárky? Hlavně chci, aby děti našli co si nejvíc přejí. Vidět ty rozzářené oči.
Mám ráda to atmosféru a pohádky. ![]()
Po přečtení příspěvku můžu říct jediné: myslím, že Ti Tvůj syn bude samozDřejmě vděčný, že všechny děti dostanou na konci roku dárky a budou slavit Vánoce, a on nic. Já myslím, že ho to do života opravdu zocelí a že se neučí nenechat se unášet davem.
Jinak myslím, že máš problém Ty. To, že nedokážeš odolávat řečem typu „už máš všechno hotové“, je věc, kterou by sis měla vyřešit sama. Prostě to nehrotit, zvolit formu Vánoc, která je Ti blízká - nepéct deset druhů cukroví, ale třeba jen dva a formou hry se synem, nekupovat sto dárků, ale jenom pár, naplnit svátky rituály, které vás budou bavit (navštívíme rodinu, půjdeme krmit labutě nebo cokoli) - ať věříš nebo ne, volno v práci a ve škole máte, a je jen na vás, jak ten čas strávíte.