Nesnáším Vánoce

• Fotoalbum (5)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
712
26.9.13 11:05
@Bábi Zlopočasná píše:
Neznasat vianoce je modna poza. Oslavovat narodenie nejakeho panacka je komunisticky vyzblept rovnaky ako viera v deduska na oblaciku. Dost by ma zaujimalo ako sa stavias k helowinu ci valentinovi, ti mi pridu z hladiska svetonazoru prijatelnejsi, skoro by som povedala az ziaduci.

A mimochodom, aj ti zli komunisti potierajuci nabozensky rozmer vianoc uznavali, ze sviatok pokoja a lasky ma nieco do seba. Ludia potrebuju ritualy a pravidelnost, deti denne, dospelaci rocne. Ale mozno Tvojim ritualom je pravidelne prskanie na vianoce :nevim:
Ja mam rada ten cas je to tyden navstev a povidani si, clovek se zastavi, je to o detech , zadna skola, spat dlouho venku snich doma teplo, jen ignoruju komerci a prenos penez z jednoho na druhyho to je cely.

Sorry nejak my to vlezlo doprostred tvyho odkazu , nechci to prepisovat :kytka:

Inak, ako to mame my - tento pondelok som zacala s predvianocnym upratovanim, mam depku ze este nemam ani jeden darcek na vianoce a september je uz prec, a sviatkujeme tradicne obzerstvom, na stedry den sa stedro navari a prvy a druhy sviatok vianocny v pohodicke vyzierame zasoby, maximalne tak riady za sebou umyjeme. A manzelovi tento sposob chvalabohu vyhovuje, nema rad stres, tak si to v momente zasadnutia za stedrovecerny stol zacne uzivat.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
@Bábi Zlopočasná píše:
Neznasat vianoce je modna poza. Oslavovat narodenie nejakeho panacka je komunisticky vyzblept rovnaky ako viera v deduska na oblaciku. Dost by ma zaujimalo ako sa stavias k helowinu ci valentinovi, ti mi pridu z hladiska svetonazoru prijatelnejsi, skoro by som povedala az ziaduci.

A mimochodom, aj ti zli komunisti potierajuci nabozensky rozmer vianoc uznavali, ze sviatok pokoja a lasky ma nieco do seba. Ludia potrebuju ritualy a pravidelnost, deti denne, dospelaci rocne. Ale mozno Tvojim ritualom je pravidelne prskanie na vianoce :nevim:

Inak, ako to mame my - tento pondelok som zacala s predvianocnym upratovanim, mam depku ze este nemam ani jeden darcek na vianoce a september je uz prec, a sviatkujeme tradicne obzerstvom, na stedry den sa stedro navari a prvy a druhy sviatok vianocny v pohodicke vyzierame zasoby, maximalne tak riady za sebou umyjeme. A manzelovi tento sposob chvalabohu vyhovuje, nema rad stres, tak si to v momente zasadnutia za stedrovecerny stol zacne uzivat.

S tímto musím souhlasit. Taky mi přijde jako móda dnešní doby nesnášet Vánoce a mám dojem, že je nesnáší kdekdo. A kdo teda utrácí ty miliardy a skupuje hromady krámů a jídla, že? Ti, co tolik nesnáší Vánoce… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
712

Prosim te je to uvnitr tveho prizpevku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.9.13 11:29

@Mišuna u nas tiez ziadnych 5 chodov ako robila mama, pridali sme siesty kvoli manzelovi :mrgreen:
Ale ako som uz pisala, navari sa stedro, a ta hromada sa dva dni dojeda, sviatkujeme skoro ako zidia :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
26.9.13 11:32
@TýnkaK píše:
http://www.skutecnydarek.cz/

Taky využíváme tuhle možnost.

Edit. Než koupit někomu, kdo má relativně všechno, blbost za pár kaček, koupíš certtifikát v tomhle projektu a ten daruješ třeba svojí tetě. Teta nic zásadního nepotřebuje a tak má radost, že jsi nápaditá a že místo patnáctého sprcháče nebo kafe dostalo 10 dětí v Africe tužky a sešity, aby se vůbec mohly ve škole něco naučit.

Příspěvek upraven 26.09.13 v 10:36

Tak to by teda u nás nikoho nepotěšilo, u nás panuje všeobecná nedůvěra v tyhle projekty. Nedávno jsme se skoro pohádali ohledně adopce na dálku :lol:

Za mě je to dobrý nápad, klidně bych to koupila těm afričanům za sebe, ale kdyby mi to dal někdo jako dárek, tak teda nevím :think: To je jak scéna z Přátel, jak čekali, že dostanou v obálce nějaké vánoční prémie a byl tam lísteček, že jejich jménem věnovali jakousi částku nějakému baletu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
26.9.13 11:36

A jaké máte ty chody? U nás je polévka a ryba se salátem - takže dva… A všeci jsou přežraní k prasknutí :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24797
26.9.13 11:37

Mě k Vánocům stačí vánoční vůně, pohádky, ozdobené ulice a svíčky, které provoní byt. To si užívám už od poloviny listopadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5724
26.9.13 11:49
@nakukovatelka píše:
Ja uz bych za to „jaky si to udelas“ snad vrazdila :mrgreen:.
Potom ještě, ze vse prameni v detstvi… Ja mela detstvi i vanoce hezky, presto když jsem mela uz svoji rodinu, bylo toho na me proste moc, a byla jsem kazdorocne rada, ze je 2. ledna :)Ale tak - když to umite si vse objednat za 1 vecer na netu a pak si hodit nohy na stul se sklenickou vina (uprimne - docela bych to chtěla videt :mrgreen: ), nezbyva nez gratulovat ;) :kytka:

Ale kdež za jeden večer… :mrgreen: Dárky po internetu vybírám i několik hodin po večerech, když prcek usne. :lol: Letos jsem začala už teď, protože za měsíc mám termín porodu. Jde o dárky pro asi 12 lidí. A musím říct, že mě to fakt baví. :oops: :mrgreen: Z pohodlí domova je to paráda. Lítání po nákupních centrech ve městě mě naopak hodně stresovalo, nemohla jsem nikdy sehnat nic pěkného a originálního, všude měli to samé. Ke všemu lítat s malým dítětem (a letos i s pupkem nebo novorozencem) bych nezvládla. Přitom existuje tolik suprových eshopů. :D :palec: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5724
26.9.13 11:50
@Angua píše:
A jaké máte ty chody? U nás je polévka a ryba se salátem - takže dva… A všeci jsou přežraní k prasknutí :lol:

U nás taky, a ještě se žere cukroví celý den. :lol: Na nějaký předkrm nebo dokrm už není ani pomyšlení. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
26.9.13 11:54
@Clarkia píše:
U nás taky, a ještě se žere cukroví celý den. :lol: Na nějaký předkrm nebo dokrm už není ani pomyšlení. :lol:

No my ještě máme tradici, že navštívíme krátce rodiče a babičky a dědu, předáme si dárečky, muž u každého degustuje salát, prababi s pradědou ještě mívají nachystané klobásky a bůček apod. (takže já jsem neviděla prasátko už několik let :oops: :mrgreen: ) A to cukroví samozřejmě. A vánočka. Jako ještě jak dělají nějací lidi chlebíčky na večer, to nevím, kam bysme dali. A jakési ty vinné klobásy, co se někde jí nebo co :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.9.13 11:58
@Mišuna píše:
prosím tě a co je ten šestý? :mrgreen: můj muž na mě koukal jako blázen, když jsem na první společné Vánoce začla plánovat jídelníček, vždycky měli doma jen jeden chod :mrgreen:

1 - oplatky s medom
2 - opekance (bobalky) s makom
3 - fazulova polievka
4 - kapustnica s tenkym kolacom
5 - kapor so salatom

Manzelovi sa pridavala rybacia polievka.

A ked sa rozbalia vsetky darceky, este sa vrhneme na smotanove rezy :mrgreen: Ceske cukrovi stoji len tak na stole, a mavame ho zo 10 druhov, lebo ceska babicka raz nevie pochopit ze jeme „len rohlicky a cokolady“ znamena ze ostatne druhy stoja na stole jak dekoracia az sa vyhodia do kosa :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.9.13 12:00

@Angua cely den nic nejes, takze na stedrovecernu veceru mas miesto. U nas je este taky dobry zvyk, ze pred oplatkami mame panacka :oops: Ostatne, panakom u nas zacinaju aj velkonocne ranajky - vajicko, klobasa, sunka, slanina, vajickovy syr, maslo a samozrejme chlieb. Kazdy musi z kazdeho druhu aspon ochutnat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
26.9.13 12:07
@Bábi Zlopočasná píše:
@Angua cely den nic nejes, takze na stedrovecernu veceru mas miesto. U nas je este taky dobry zvyk, ze pred oplatkami mame panacka :oops: Ostatne, panakom u nas zacinaju aj velkonocne ranajky - vajicko, klobasa, sunka, slanina, vajickovy syr, maslo a samozrejme chlieb. Kazdy musi z kazdeho druhu aspon ochutnat…

No jak kdo právě :P :mrgreen: Ta štamprla na hladný žaludek musí být super :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.9.13 12:13

Tak ono sa davaju oblatky s medom, aby sme boli dobri ako med, opekance alebo pirohy s makom, aby bolo penazi ako maku, fazula aby brucha neboleli, kapusta aby sme boli cely rok zdravi. Ryba sa pridavala ked sa mama vydala - moj otec by inak nevedel ze su vianoce, a ja som skusila pridat rybaciu polievku pre manzela. Ale uz rozmysla ze sa jej vzda, a vymeni ju za smotanovu polnocnu kapustnicu. Ale nakoniec mame aj tak stale polnocnu kapustnicu „normalnu“, s klobasou a udenym kolenom :think: A to u nas kapustnicu vari zasadne vzdy moj manzel :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
26.9.13 12:21
@Anonymní píše:
Ahoj blíží se se tato doba, vždyt v obchodech už mají figurky mikulášů :roll: -Nevím ve svém okolí si už přijdu divná, ale měla bych být? Nemám prostě ráda Vánoce. Spíš je dokonce nenávidím. Prostě je to už jen o marketingu a oblbování lidí reklamou. Pro někoho tradice, pro druhého utrpení. Kdybych neměla syna prostě je neslavím, ani ten stromek bych neměla. Ten shon všechno kolem toho a otázky typu už máš vše nakoupené?? Proč vlastně? Přijde mi, že je to den kdy lidi hrají na to jak jsou hodní a dobří, že teda když jsou ty Vánoce… A proč by to tak nemohlo být pořád? Je to z mého pohledu pokrytecký svátek. Další věc je Ježíšek jsem normálně přesvědčena o tom, že syna budeme od malička vést tak, že prostě neexistuje, že je to jen taková pověra. Proč oslavovat narození někoho v koho já vlastně vůbec nevěřím? Pro mě jsou daleko důležitější narozeniny mého syna to je teprve zázrak. (samozdřejmě můj zázrak :) Proč oslavovat narození nějakého panáčka, každý rok to divadélko, schovat se a počkat na Ježíška? Ano vím rozzářené očka dětí, že jim to vše nadělil Ježuch. Ale myslím, že by si můj syn dokázal užít Vánoce i bez něho. Píšu to pro to, že kdybych tohle řekla ve svém okolí tak budu naprosto šílená a padlá na hlavu. A radši to teda píšu anonymně i tu, protože nejsem zvědavá na názory rýpalů, ale spíš mě zajímá jestli to někdo cítí jako já… Díky moc ;)

Máš samozřejmě právo prezentovat svůj názor.
Ale každému, co jeho jest ;). Kdo má Vánoce rád a chce je slavit, ať je má takové, jaké si je udělá.
Kdo ne, ať je neslaví, nezdobí stromek apod.

Pro mě osobně jsi pokrytec ty. Slavit je nechceš, nenávidíš vše spojené s Vánoci a přesto to děláš a ještě se vymlouváš na syna… :roll: :roll: :roll:

Jdu dočíst diskuzi, zatím jsem na první straně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová