Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já miluju Vánoce a to asi i proto, že v naší rodině vždycky byly Vánoce nádherným svátkem, a to hlavně díky rodičům. Můj přítel Vánoce do loňského roku nenáviděl a to vlastně taky díky jeho rodině. Jeho maminka každoročně šílí s úklidem, myje a leští všechno možné i nemožné. Běda tomu, kdo rozhází polštáře na gauči, takže tam všichni sedí a čekájí, kdy dostanou vynadáno. Mě to hrozně mrzelo, protože pro mě jsou Vánoce nádherným svátkem, tak jsem se přítelovi vloni na naše první společné Vánoce v našem vlastním bydlení snažila ukázat, jak to může být i v pohodě. Zrušili jsme mezi sebou dárky, protože přítel se každoročně trápil tím, co mi koupit (i já to tak měla) a navíc to podle mě o dárkách mezi dospělými moc není. Letos se na Vánoce těšíme spolu, i když on zatím stále ještě trochu vlažněji než já. Těším se na to, jak venku sněží, doma svítí stromeček, byt voní cukrovím, prostě nádhera. A Ježíška dětem rušit nebudu. Byť jsem ateista, přijde mi to jako krásná tradice, kterou je škoda zrušit. Naopak za ní hodlám bojovat. Přijde mi, že se vytrácí spousta nádherných tradic a je to škoda.
Jinak vánoční masáž v obchodních domech mě nechává chladnou. Nemám důvod se nad tím rozčilovat. Někdy zvědavě pokoukám, co mají nového a co by se mi líbilo, ale nic nehrotím.
Takže, jaké si to uděláš, takové to máš, ale nezapoměň, že tím pravděpodobně ovlivníš přístup tvých dětí k Vánocům. Já bych určitě nechtěla, aby mé děti Vánoce v budoucnu neměly rády, tak se podle toho hodlám chovat.
Nesouhlasím, že je to jen „jaký si to uděláš“. Všude jsou tlaky od rodiny, kdo ke komu kdy přijede „aby se sešli všichni“. To je u nás těžký, mám dva bráchy, jeden žije daleko, manžel taky dva sourozence, každý jinde, tchýně celkem urážlivá. Navíc je to dost cestování, to s dítětem nemám ráda, nespí mi mimo domov dobře. Navíc budu tak měsíc před porodem a chci vidět, jak tchýni vysvětlím, že nechci vysedávat v autě. Doma je to super, neuklízím, peču minimálně (budou jen perníčky, to má dcera ráda). Taky dost nesnáším shánění dárků, jako v menším počtu by to bylo o. k., ale my jich musíme pořídit 28! Švagrová taky občas myslím řeší, za kolik který dárek je, to mi taky není příjemný. Nejradši bych dávala dárky jen dětem, snad se na tom dohodneme.
@Králičice píše:
Já se vánoc trochu bojímBudou to první, které strávíme jako rodina a vlastně i první, které strávím s partnerem(manželem) sama a v pohodě..Za 5 let co jsme spolu..první jsem bydlela u rodičů, další se chystal na misi do Afghánistánu a měli jsme krizové období, další byly u tchyně, aby nebyla sama (tchán v zahraničí) a ty poslední- já s malou v nemocnici, on v Kosovu. Ale tyhle si vzít nedám
A už se těším, jaké si to uděláme
Co se týká dárků, už jsme se v rodině dohodli na max částce za dárky a snad pochopí i to, že nechceme malou zvykat na velké množství dárků
Mě spíš děsí Mikuláš
Nebojím se čerta, ale ten den mi umřel syn a zrovna ten den má moje maminka narozeniny.. Už teď přemýšlím, jak jí vysvětlit, že ten den chceme být sami..
ber kazdej den jako novej a nespojuj ho s minulosti a napsalas to skvele budou to prvni vanoce v klidu, presne jak si napsala! Velmi me mrzi ze mas tu spatnou zkusennost ale datum je jen datum, zamestnej ten den mozek tim ze pomuzes nekomu kdo je na tom ted spatne uz takovyho cloveka hledej a ten den mikulase neco pro nej vymyslis, naplni te to klidem. Jeste toho mas spoustu, co je osobni bohatstvi, ale najdes nekoho kdo nema uz nic a toho zvedni ze dna. Tu moc v sobe mas, protozes zvedla sebe, tak to umis
Já miluju tu atmosféru a přesně, jak už to tu někdo psal, mám to spojené s naprosto úžasným dětstvím. A tohle přesně chci, aby prožívaly moje děti…
takže žádný shon. Dárky kupujeme průběžně, cukroví peču od začátku adventu, protože mě to baví, úklid nepřeháním, protože uklízím celý rok…
A hlavně: Vánoce jsou pro nás o tom, že jsme spolu, chodíme na procházky, navštěvujeme se s rodinou, sledujeme pohádky atd. A nejvíc se letos těším na rozzářený oči dcery, až uvidí stromeček ![]()
Já se na Vánoce moc těším. Základ pramení určitě v dětství - v tom, jaké byli a jak jsme je vnímali doma s rodiči a sourozenci.
Samozřejmě když pak má člověk svoji rodinu, nebudou ty Vánoce stejné jako byli dřív v dětství, ale já osobně se snažím navodit podobnou atmosféru. Některé zvyky se snažím zachovat, některé vytvářím sama nově.
Jako dítěti a pak i později, když jsem je ještě slavila s našima, mi nikdy nepřišlo, že by byly Vánoce o shonu. Mamka si nikdy nijak nestěžovala. Nikdy neprohlašovala nic ve smyslu, už aby byly Vánoce za náma. S úklidem to nepřeháněla, uklízela průběžně, takže se to na ni dva dny před Štědrým dnem nesesypalo. Cukrovího pekla 5-8 druhů, ale vždy se podivovala nad tím, jak jich může někdo stíhat třeba dvacet. Dárky naši jezdili kupovat párkrát jednorázově a dostatečně dopředu. Jelikož jsme byli tři děti, tak se tak jako tak těch dárků pro pětičlennou rodinu nakupilo a pohled pak na rozsvícený vánoční stromeček obklopený těmi bálíčky byl v mých očích vždy famózní. Tento okamžik jsem milovala a celý rok se na něj vždy těšila. Nikdy na to nezapomenu.
Na kapra jsme se chodili do vany dívat k prarodičům, stromek vybíral vždy táta a živý.
Jelikož je moje mamka učitelka na ZŠ, tak v naší domácnosti začaly Vánoce pomalu dýchat na ramena již od října, kdy se ve škole s dětmi stále něco vánočního tvořilo a zdobilo, angažovala jsem se do toho, účastnila se, mohla to všechno nasávat stejně tak, jako když jsem tehdy dítětem v té škole byla já, což bych jinak tak od 15ti let a výš neměla šanci a bylo by to všechno trochu chudší. Tak je tomu vlastně dodnes a dodnes tak tu vánoční atmosféru můžu dýchat stejně jako dřív.
U nás to bylo opravdu v klidu a o klidu a tak to vnímám i teď. Proto pro mě nejsou Vánoce svátky shonu a stresu, ale svátky klidu, štěstí, dobré nálady, sounáležitosti, rodinného krbu a tradice.
A co poslední roky, co mám vlastní rodinu - okna sice myju - poslední dny v listopadu, ale ne nijak extra pečlivě - prostě jen pro dobrý pocit. Neodpustím si pak jejich výzdobu nalepovacíma sněhovýma vločkama. Dárky kupuji vesměs přes internet z pohodlí domova, osobně pak jezdíme nakupovat jen potraviny, vánoční věnec na speciální vánoční výstavu věnců a pak živou jedličku.
Ano, poslední dny nebo týdny před Vánoci při pohledu na okolí, se zdá, že městy panuje trochu shon, lidé pobíhají z jednoho obchodu do druhého, občas není kde upadnout, všude je kupa komerčního santovského kýčovitého zboží, ale to přeci nelze považovat za dnešní obraz Vánoc. To je jen fikce.
Fakt je, že tradice Vánoc a Vánoce jako takové jsou přece takové, jaké si je každý z nás (každá rodina) udělá sám. Kdo je nechce vnímat jako shon, tak je tak nevnímá.
Miluju Vánoce…
Ale jak píšou holky: "Jaký si to uděláš…
nikdo tě nenutí koukat na reklamy v TV…nakupovat kvanta dárků…dělat Vánoční úklid…smažit rybu, když ryby nejíš…udělej si Vánoce podle sebe!
já ráda peču cukroví, miluju tu vůni…vždycky si vzpomenu na tátu, jak s námi pekl cukroví… ![]()
Rybí polívku nesnáším…dělám kuřecí řízky a lososa…bramborový salát(dělá přítel) a to je všechno…zdobíme stromek s dcerou a dárků máme tak akorát…cca 5 pro dítě a 3 pro každého dospělého (já a partner) Je to o posezení, zklidnění, povídání a pohodě…ne o stresu a shonu…
A když nechceš slavit, neslav…taky znám pár takových rodin…odjedou k moři a neslaví Vánoce…místo desetitisíců za dary, stromek, výzdobu, jedou na týden do tepla…
![]()
Všude tlaky rozhodně nejsou.
. Ale obecně tohle magoření ve stylu - 25.12. ve 12:00 musíte být na značce, dáme si super baštu a blá a blá nechápu. Koupíme si domů dobré víno, nohy dáme nahoru, stromeček bude miniaturní, aby s ním hádě nezatočilo po bolševicku (kupodivu mi žíly nedere ani to, že to nebude obvyklá dvou a půlmetrová jedle), podíváme se na pohádky a půjdeme nakrmit zvířátka do obory. Pokud budu mít náladu na návštěvu, tak na ni půjdu, pokud nebudu, nikam se nejde.
My Vánoce letos moc hrotit nebudeme, děti dostanou dárečky ale nebudou za miliony
a cukroví nepeču nebaví mě to a navíc dostaneme od rodiny já to ani nejím, Kdyby lidi nešílely po Vánocích taky to neřeším, dárky dětem kupujeme celej rok, uklízí se taky celej rok, čím jsme starší tím více mě ty svátky neba ale pro děti to uděláme těší se na stromeček, baňky, dárečky atd.
@Králičice píše:
Já se vánoc trochu bojímBudou to první, které strávíme jako rodina a vlastně i první, které strávím s partnerem(manželem) sama a v pohodě..Za 5 let co jsme spolu..první jsem bydlela u rodičů, další se chystal na misi do Afghánistánu a měli jsme krizové období, další byly u tchyně, aby nebyla sama (tchán v zahraničí) a ty poslední- já s malou v nemocnici, on v Kosovu. Ale tyhle si vzít nedám
A už se těším, jaké si to uděláme
Co se týká dárků, už jsme se v rodině dohodli na max částce za dárky a snad pochopí i to, že nechceme malou zvykat na velké množství dárků
Mě spíš děsí Mikuláš
Nebojím se čerta, ale ten den mi umřel syn a zrovna ten den má moje maminka narozeniny.. Už teď přemýšlím, jak jí vysvětlit, že ten den chceme být sami..
Je mi moc líto, co Tě potkalo
, a nechci do toho nějak rýpat. Jen jsem si všimla, že chlapeček Ti umřel 6.12., zatímco čerti chodí 5.12. Já bych udělala klasicky 5.12. Mikuláše pro dcerku, pokud se na to budeš cítit. A když ne, svět se bez čertů nezboří…a dcerka je na to stejně ještě malá. ![]()
A 6.12. už bych měla vzpomínkový den na chlapečka. Maminka to má který den? Ona to přeci MUSÍ pochopit! My se např. scházíme a přejeme vždycky o víkendu, nehledě na přesné datum.
![]()
Mám to úplně stejně…ale na Ježíška s dcerou (4) „věříme“, za ten její rozzářený pohled mi to stojí. Cukroví nepeču (jen dceři udělám várku lineckého, ať může vykrajovat
), vánočku dostanu od mamky, uklízím tak nějak normálně. Na Štědrý den chodíme krmit koně a kromě smažení masa nic jiného neděláme. Dárků je poskrovnu, jsem sama s dětmi a bez práce.
Příspěvek upraven 26.09.13 v 09:07
Pro kazdyho jsou to svatky klidu a miru, kdo se teda honi za honosnymi dary??
@Králičice Myslím, že to máma pochopí, když jí poprosíš, jestli můžete její narozeniny oslavit třeba o pár dní dřív nebo později…že potřebuješ být ten den sama…v takový den nejde slavit…
![]()
@Jitka1976 píše:
Miluju Vánoce…Ale jak píšou holky: "Jaký si to uděláš…
nikdo tě nenutí koukat na reklamy v TV…nakupovat kvanta dárků…dělat Vánoční úklid…smažit rybu, když ryby nejíš…udělej si Vánoce podle sebe!
já ráda peču cukroví, miluju tu vůni…vždycky si vzpomenu na tátu, jak s námi pekl cukroví…
Rybí polívku nesnáším…dělám kuřecí řízky a lososa…bramborový salát(dělá přítel) a to je všechno…zdobíme stromek s dcerou a dárků máme tak akorát…cca 5 pro dítě a 3 pro každého dospělého (já a partner) Je to o posezení, zklidnění, povídání a pohodě…ne o stresu a shonu…
A když nechceš slavit, neslav…taky znám pár takových rodin…odjedou k moři a neslaví Vánoce…místo desetitisíců za dary, stromek, výzdobu, jedou na týden do tepla…![]()
moc se mi libi co pises, zijte po svym, my si s manzelem davame darek jeden, ale musi to byt takovy darek aby nas pobavil a tesil, prekvapeni.
Naucili jsme se to po tom co jsme nejdriv byli pitomci. Jedny vanoce jsem byla dotcena ze jsem dostala nuzky na zahradu za 39,– byla z toho hadka, je to hodne let. A on mi rika, a ze jsem ti koupil na zacatku mesice novy auto sis nevsimnla? To auto byla nutnost, mela jsem mimino a zila na samote, ale ty nuzky byl fakt darek ktery byl o mne tenkrat jsem rada upravovala stromky a on se tesil z toho ze mne to bavi, byl to simbol! Do zasnezeny zimy abych se mohla tesit! Ale kdyz prislo pak to obdobi dal mi profi gardenu, tamty nuzky by nic neustrihly. At jsou vanoce o lasce a o domove a at jsou celej rok!
@Anonymní píše:
Ahoj blíží se se tato doba, vždyt v obchodech už mají figurky mikulášů-Nevím ve svém okolí si už přijdu divná, ale měla bych být? Nemám prostě ráda Vánoce. Spíš je dokonce nenávidím. Prostě je to už jen o marketingu a oblbování lidí reklamou. Pro někoho tradice, pro druhého utrpení. Kdybych neměla syna prostě je neslavím, ani ten stromek bych neměla. Ten shon všechno kolem toho a otázky typu už máš vše nakoupené?? Proč vlastně? Přijde mi, že je to den kdy lidi hrají na to jak jsou hodní a dobří, že teda když jsou ty Vánoce… A proč by to tak nemohlo být pořád? Je to z mého pohledu pokrytecký svátek. Další věc je Ježíšek jsem normálně přesvědčena o tom, že syna budeme od malička vést tak, že prostě neexistuje, že je to jen taková pověra. Proč oslavovat narození někoho v koho já vlastně vůbec nevěřím? Pro mě jsou daleko důležitější narozeniny mého syna to je teprve zázrak. (samozdřejmě můj zázrak
Proč oslavovat narození nějakého panáčka, každý rok to divadélko, schovat se a počkat na Ježíška? Ano vím rozzářené očka dětí, že jim to vše nadělil Ježuch. Ale myslím, že by si můj syn dokázal užít Vánoce i bez něho. Píšu to pro to, že kdybych tohle řekla ve svém okolí tak budu naprosto šílená a padlá na hlavu. A radši to teda píšu anonymně i tu, protože nejsem zvědavá na názory rýpalů, ale spíš mě zajímá jestli to někdo cítí jako já… Díky moc
A proč si neuděláte Vánoce podle vlastní představy? Kde je nalinkováno, že musíte uctívat Ježíška a schovávat se před ním?
Pokud si tvůj syn dokáže užít Vánoce bez Ježíška, tak do toho, udělej mu takové ![]()
Vánoce přece nejsou žádný diktát a nikdo nám nepřikazuje, jak musí vypadat. Aspoň já jsem si toho nevšimla. Taky si neucvrknu, když nemám umytá okna a patnáct druhů cukroví, ale když to stihnu, jsem ráda. A kolem Mikulášů v obchodech procházím bez povšimnutí, to snad není takovej problém ![]()
Jinak rejpat se dá i do anonymu ![]()
Miluji Vanoce. Dle meho to je, jake si to udelas… Pokud clovek umi odolat tlakum okoli, ta uz je to reklama v TV nebo pozadavky rodiny, kdy se kdo ma kam dostavit. Pokud chci, jdu, pokud nechci, podekuji a nemam problem vysvetlit, proc nejdu.
Cukrovi nepecu, mozna letos udelam rohlicky a vandlicky. Okna nemyji, dum se uklizi stejne, jako kazdou nedeli. S darky se s nikym nepredhanim, nemam problem koupit mensi darky s tim, ze to proste letos nejde (napr. loni, pritel odesel, dodelavala jsem dum sama).
Vim, ze nekdo slavi Valentyn, ale Helloween? To slysim poprve. Cele je to dle meho o sebevedomi cloveka, schopnosti odolavat tlaku okoli a umet si rict, jak by to clovek chtel.