Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moji rodiče nebyli věřící a byli přesvědčeni, že vánoce /i velikonoce/jsou cirkevní svátek, tak u nás nebudou. Naši to pojali tak, že jsme měly košíčky, do kterých jsme nachystaly ovoce a tata nás vyvezl do lesa, tam jsme ozdobily stromeček ovocem a šel s námi do koliby na malinový čaj./ten nám naservírovali do konvičky, s m. lístky a na tácku bylo par cukroví/,posedělo se a pak jsme se vraceli kolem stromečku, jestli už
tam zvířátka byli, když jsme viděli stopy zvířátek, to bylo radosti./bylo to pod Chopkom/.Doma máma zatím připravila slavnosnější večeři a u talíře jsme mély malé balíčky s dárky, já měla svátek, segra narozky.Jak jsme se segrou rostly chtěly jsme mít „normální“ vánoce. To se mi splnilo, až jsem se vdala a začala jsem dělat dětem vánoce se stromečkem. Pojímám čas vánoční jako čas, že se člověk zastaví ve svých celoročních honičkách, sejde se s lidmi co má rád, zavoláme si s kamarády, zhodnotíme rok, uděláme plány na další. Stromeček si dělám už začátkem prosince, cukroví si peču dělám si vlastně vánoční atmosféru už od začátku prosince.Je mi 60let, žiji sama, mám dva syny, dvě vnoučata. Všichni se máme rádi, velice dobře spolu vycházíme ja jednu vanočni večeři jsem u jednoho syna, druhy rok u druheho syna. Dětem dam jako dárek nějakou korunu, vnučce také/14let/,vnoučkovi/4/koupim praktický dárek/kolo, stoleček se židličkou apod./Je pravda, jak si to uděláme, takové to máme. Jsem za vánoce./nedonutíš se totiž si udělat tu pohodu v jiných dnech, jindy. Nikdo tě pracovně nerozptyluje.
Pro mě jsou Vánoce nejkrásnějším dnem v roce, letos budou první s prckem a o to krásnější to bude
Ale tak tlaky od rodiny…
To přeci jde normálně domluvit, že chcete být na vánoce jako rodina a udělat si je po svým. Taky už odmítáme jezdit ke tchyni a celý vánoce pendlovat mezi příbuznýma a všude se předpisově radovat. Je jasný, že když budu trávit svátky podle toho, jak mi to někdo nalinkuje, tak spokojená nebudu
Ja uz bych za to „jaky si to udelas“ snad vrazdila
.
Potom ještě, ze vse prameni v detstvi… Ja mela detstvi i vanoce hezky, presto když jsem mela uz svoji rodinu, bylo toho na me proste moc, a byla jsem kazdorocne rada, ze je 2. ledna ![]()
Ale tak - když to umite si vse objednat za 1 vecer na netu a pak si hodit nohy na stul se sklenickou vina (uprimne - docela bych to chtěla videt
), nezbyva nez gratulovat
![]()
Od toho je net, objednam letos kanistry, kurata, a uvidim co tam maj v tom skutecnym darku od Clovek v tisni a asi nahraju ty videa pro pribuzny jak jejichdarky dostava nekdo kdo to potrebuje a dam jim to k tomu s certifikatem, ze to bylo jejich. Uz se tesim na reakce. To jde udelat za vecer a jeste se smat ze mame dame kozu, tatovy ty kanistry a podobne, jsem zvedava komu jednou dame osla
@nakukovatelka píše:
Ja uz bych za to „jaky si to udelas“ snad vrazdila.
Ale bohužel to je věta, která fakt platí
@Anonymní píše:
Ahoj blíží se se tato doba, vždyt v obchodech už mají figurky mikulášů-Nevím ve svém okolí si už přijdu divná, ale měla bych být? Nemám prostě ráda Vánoce. Spíš je dokonce nenávidím. Prostě je to už jen o marketingu a oblbování lidí reklamou. Pro někoho tradice, pro druhého utrpení. Kdybych neměla syna prostě je neslavím, ani ten stromek bych neměla. Ten shon všechno kolem toho a otázky typu už máš vše nakoupené?? Proč vlastně? Přijde mi, že je to den kdy lidi hrají na to jak jsou hodní a dobří, že teda když jsou ty Vánoce… A proč by to tak nemohlo být pořád? Je to z mého pohledu pokrytecký svátek. Další věc je Ježíšek jsem normálně přesvědčena o tom, že syna budeme od malička vést tak, že prostě neexistuje, že je to jen taková pověra. Proč oslavovat narození někoho v koho já vlastně vůbec nevěřím? Pro mě jsou daleko důležitější narozeniny mého syna to je teprve zázrak. (samozdřejmě můj zázrak
Proč oslavovat narození nějakého panáčka, každý rok to divadélko, schovat se a počkat na Ježíška? Ano vím rozzářené očka dětí, že jim to vše nadělil Ježuch. Ale myslím, že by si můj syn dokázal užít Vánoce i bez něho. Píšu to pro to, že kdybych tohle řekla ve svém okolí tak budu naprosto šílená a padlá na hlavu. A radši to teda píšu anonymně i tu, protože nejsem zvědavá na názory rýpalů, ale spíš mě zajímá jestli to někdo cítí jako já… Díky moc
Ano, tento způsob vánoc mě taky nebaví a poslední léta trávená u našich rodičů doma jsem se vyloženě těšila na to, až si budu moct trávit vánoce po svém..
Pak jsem poznala svého muže, měla možnost strávit vánoce i v jeho rodině a zjistila, že to může být i horší
a dnes si vánoc, které tvoří mí rodiče, vážím, i kdyš sami je pojímáme jinak.
S manželem boříme tradice v tom smyslu, že vánoční den si opravdu užíváme - děláme to, co chceme, většinou jdeme někam na výlet, nebo naopak ráno se poflakujeme kolem pohádek - podle nálady.. A jidlo máme každý rok jiné - zkoušíme různé zajímavé recetpy, třeba loni bylo kvůli synovi sushi, předloni jsme měli česnekový krém a pak bůček na sherry a jablkách..
Letos strávíme vánoční týden na chalupě, takže sáňkování a válení se ve sněhu s dětmi, večer si asi uděláme ve venkovním krbu na terase buřty - na to se stráááášně těším ![]()
No a za rok, pokud to vyjde, poletíme před vánoci někam do tepla a vánoce naopak věnujeme příbuzným, takže se připojíme k babičkám..
@Jemys píše:![]()
Ale bohužel to je věta, která fakt platí
Já bych taky řekla, že to platí. Svéprávný člověk si snad dovede zařídit Vánoce, jak potřebuje a chce nebo ne? ![]()
A jdou udělat kompromisy. Když vás chce rodina vidět, sejděte se všichni v jeden den k tomu určený, pokud by se jinak oběsili a zbytek si zařiďte podle sebe. Přijde mi hrozně smutný, když se lidi o Vánocích nervují. Ale abych zase nebyla za hrdinku, měla jsem to taky tak, než jsem si dupla. A světe div se, jde to i s kompromisy ![]()
@nakukovatelka píše:
Ja uz bych za to „jaky si to udelas“ snad vrazdila.
Potom ještě, ze vse prameni v detstvi… Ja mela detstvi i vanoce hezky, presto když jsem mela uz svoji rodinu, bylo toho na me proste moc, a byla jsem kazdorocne rada, ze je 2. lednaAle tak - když to umite si vse objednat za 1 vecer na netu a pak si hodit nohy na stul se sklenickou vina (uprimne - docela bych to chtěla videt
), nezbyva nez gratulovat
![]()
Upřímně přijď a uvidíš
- nezbláznila jsem se, abych vypíkala, vyvářela, šůrovala okna a lítala po dárcích jako blbec. To už roky nedělám a teď se svištětem už vůbec ne. Ať žijí eshopy a průběžné cvrnkání do nosu v rámci nákupů.
@nakukovatelka píše:
@plzakova21 hezkýo jakých kanistrech je rec?
Taky využíváme tuhle možnost.
Edit. Než koupit někomu, kdo má relativně všechno, blbost za pár kaček, koupíš certtifikát v tomhle projektu a ten daruješ třeba svojí tetě. Teta nic zásadního nepotřebuje a tak má radost, že jsi nápaditá a že místo patnáctého sprcháče nebo kafe dostalo 10 dětí v Africe tužky a sešity, aby se vůbec mohly ve škole něco naučit.
Příspěvek upraven 26.09.13 v 10:36
@nakukovatelka píše:
@plzakova21 hezkýo jakých kanistrech je rec?
Nakupujem na skutecnydarek od cloveka v tisni, oni to pak daj nejaky rodine a napisou nam o tom, treba daj lidem 25 kurat a reknou jim aby to nesnedli a naucej je je mnozit, chovat, prodavat vejce a pak daj jinymu kozu a naucej je vyrabet produkty, jde to vsechno do zoufalejch oblasti a ucej to i deti aby pak mohli pokracovat. Ty kanistry jsou pro lidi kteri pro vodu chodi daleko, takovej kanistr je poklad pro takovou rodinu. Treba v cadu nesmis mit vic kanistru mohli by te zbit a ukrats ti ho, hele husty! Tady mame vanoce cely.rok, protoze ja si dam dneska ve meste neco dobryho a pak se budu mazlit se svyma detma. Jedna babicka psala ze sla se sesti vnoucatama do jiny zeme ale dosla jen se dvouma, tamty polozila u cesty, protoze uz nemohli jit ani si to nepredstavuj. A ja poslu kanistr valej se nam v garazi je nam to jedno, ale poslu novej cistej, jina perspektiva vid a my tady resime jestli maj deti original barbie nebo na tricku pitomou kocku, kterou maj te deti jako ikonu
Taky nejsem z Vánoc úplně unešená.. Jak říkáš, prodejci se o Tebe přetahujou jen aby si u něho nechala co nejvíc peněz. Jasně, že budeme mít stromeček kvůli malé a dalších x let nejspíš taky
ale my s přítelem si dáme drobnost nebo koupíme něco společného. Když něco chci tak si to koupím během roku, a nečekám na Vánoce abych utratila co nejvíc. Minulý rok jsme neslavili, byla jsem těhotná. Dali jsme si večeři, a šli na procházku a to je vše. Ale musím uznat, že ten den je něčím vyjímečnej.. nejradši bych se na Vánoce sebrala a odjela na hory kde budu jen lyžovat a nic víc mě nezajímá.. ![]()
Neznasat vianoce je modna poza. Oslavovat narodenie nejakeho panacka je komunisticky vyzblept rovnaky ako viera v deduska na oblaciku. Dost by ma zaujimalo ako sa stavias k helowinu ci valentinovi, ti mi pridu z hladiska svetonazoru prijatelnejsi, skoro by som povedala az ziaduci.
A mimochodom, aj ti zli komunisti potierajuci nabozensky rozmer vianoc uznavali, ze sviatok pokoja a lasky ma nieco do seba. Ludia potrebuju ritualy a pravidelnost, deti denne, dospelaci rocne. Ale mozno Tvojim ritualom je pravidelne prskanie na vianoce ![]()
Inak, ako to mame my - tento pondelok som zacala s predvianocnym upratovanim, mam depku ze este nemam ani jeden darcek na vianoce a september je uz prec, a sviatkujeme tradicne obzerstvom, na stedry den sa stedro navari a prvy a druhy sviatok vianocny v pohodicke vyzierame zasoby, maximalne tak riady za sebou umyjeme. A manzelovi tento sposob chvalabohu vyhovuje, nema rad stres, tak si to v momente zasadnutia za stedrovecerny stol zacne uzivat.
Prave to je ono udelej co bys udelala nejradeji, jed na hory!
To je to bohatstvi, moct mit na vyber a moct za sebe rozhodovat