Nesnáším Vánoce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
697
26.9.13 07:18

Můj názor je, že kdo nemá rád vánoce, je nazažil nádherné v dětství..vzpomínám na všechny vánoce se svýma sourozencema a rodiči, na to jak jsme se těšili na adventní dobu, jak taťka hrával roráty, jak nám vyprávěli, jaké to bylo u nich když byli malí, těšila jsem se až mamča začne péct cukroví a bytem bude vonět ta nádherná vůně a to upozorňuju, že cukroví jsem nikdy nejedla, ale vánočku tu jo:-) potom došlo na kapry a rodiče je společně porcovali a já dostala dušičky a na to jsem se těšila jak blázen:-) prostě to mi nikdo nevezme, měla jsem nádherné dětství, nejlepší rodiče na světě a sourozence a kolem plno příbuzných a známých, kteří mi aspoň někteří zůstali dodnes..někteří ne, protože už odešli tam, kde já tedy věřím, že je jim líp..jsem věřící a můj muž nebyl, po pár letech aniž bych to věděla došel za naším farářem a dva roky se připravoval na křest..a od té doby vždycky říká, jaké prožíváme nádherné vánoce, že když si vzpomene jak to bylo doma, večeře, dárky, televize, že snad ani není možné, že v tom vyrůstal..ale to jsem odbočila..prostě jsem chtěla říct, že mě je úplně jedno, že jsou už u nás kolekce, naopak se zasním a říkám si, ještě dva měsíce a koupím jí pro naše holčičky taky, je mi úplně jedno, že lidem přetékají vozíky, vím, že my to tak nemáme a třeba ten kdo ty vozíky plné má, zabíjí čas jezením před televizí, protože k čemu vlastně ty vánoce mají být, že jo?:-) A vážně je mi fuk, co komu kdo koupím, za kolik a jestli u toho bude šílet ;) my takhle nežijeme, my si vánoce chráníme, jako opravdu největší dárek, který prožíváme jako celá rodina, těšíme se z toho, že se uvidí celá rodina a že nás už dneska je, prostě já nežiju život někoho kdo šílí o vánocích, já žiju ten svůj-náš a vím, že i letos budou nádherné a taky vím, že i když to už je devět let, pořád budu myslet na mého nejmilovanějšího tatínka, který tu už není a který nám spolu s mamčou, dělal nejen nádherné vánoce, ale i život..takže za mě krásné vánoce všem pochybujícím o nich, ale samozřejmě i všem, co se už nemůžeme dočkat :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3441
26.9.13 07:20

Já je taky nemám ráda. Ale spíš z jiných důvodů než Ty. Mám ten čas spojený se smrtí blízkého člověka :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33155
26.9.13 07:20

@Slečna Ferka Hezky napsané :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jemys
26.9.13 07:27

Ahoj, přesně jak tu bylo psáno - vánoce jsou takový, jaký si je uděláš. U nás doma jsem je nesnášela, vlastně jsme je pak už raději neslavili. Teď, co mám svoji rodinu vánoce miluju a fakt se na ně těším. Nešílím - dárky objednám přes net nebo koupím s předstihem - nesnáším narvaný obchody před vánoci. Cukroví už nepeču. Stromek máme s ovocem a slaměnými ozdobami. Předvánoční úklid neřeším - mám uklizeno celoročně. A i když nejsem věřící, dětem nosí dárky Ježíšek. Že v něj nevěřím já, neznamená, že ho budu brát dětem. Nebo ty jim nečteš ani pohádky, protože nevěříš v pohádkové bytosti a víš, že neexistujou?? Vánoce u nás nejsou ve stylu - musíme mít tohle a tohle, protože to mají všichni. Ale ve stylu, že si celý den hrajeme a koukáme na pohádky. Dárky rozbalujem po obědě, aby si je děti užili

Příspěvek upraven 26.09.13 v 07:57

• Citovat
  • Upravit
JLP
4646
26.9.13 07:33

@Karku
To bylo ale opravdu moc krásně řečeno - až mě to dojalo… :potlesk:
Nejsem sice věřící, ani manžel, ale Vánoce opravdu považujeme spíše za „duchovní“ svátky. Prostě jsme doma spolu, nasáváme zimní/Vánoční atmosféru, čicháme po celém domě vůni jehličí a svíček a ty dárky jsou prostě takový „bonus“ :) Nerada nakupuju dárky na poslední chvíli, takže těsně před Vánoci, když procházím narvaným obchoďákem, tak jen s přiblblým výrazem ve tváři s radostí sleduju vánoční výzdobu :) A když na Štědrý den máme večeři o hodinu později, než jsme plánovali? No a co??? Šak jsou Vánoce, tak klíííd ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40270
26.9.13 07:39

Jaký si to uděláš… to už tu padlo, tak jen dodám, že je mi líto tvých dětí, když jim máma neudělá krásný Vánoce a vychová tak dalšího odpůrce. Můžu se zeptat, jaký jsi měla Vánoce jako dítě? Já si je v sobě coby něco krásnýho a slavnostního nesu odmala, u nás se neblblo, takže je takový dělám i pro svou rodinu. A nemyslím tím hromadu dárků, ale atmosféru, výzdobu, pohodu bez závodů v úklidu, bez provařených x hodin v kuchyni. Naopak mi vadí tihle remcalové, co svou neschopnost něco udělat svádí na to, že je obtěžují ti okolo a koledy od října. Nechápu řeči o shonu a blázinci. No tak se holt nehoním a neblázním a je pohoda, ne? A že obereš děti o Ježíška, tak to obíráš hodně i sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5724
26.9.13 07:42

Já jsem ta výjimka, co potvrzuje pravidlo, posledních několik let stály Vánoce u našich za prd. A tak jsem se strašně těšila, až budu slavit Vánoce s přítelem a uděláme si je hezké se vším všudy, jak budeme chtít. To bylo fajn, ale pořád tomu něco chybělo. Pak jsme se vzali, a další Vánoce už byly s mrňousem, a to bylo konečně ono! ;) Letos budeme poprvé na Vánoce ve čtyřech, i s druhým mrňousem, a já se moc těším! :D Vždycky jsem se na to těšila.
Jediné, co mě mrzí je, že mi manžel na Vánoce s ničím nepomáhá, a na mě je toho hodně, a pak už jsem odpoledne hodně unavená a nervózní, abych to všechno stihla, a bylo to dle mých představ. Ale letos snad aspoň obstará děti, a já budu pracovat na tom ostatní. ;) A pak si budeme celé odpoledne a večer hrát s dárkama, co syn dostane. :)

A kolem Vánoc rozhodně nijak neblázním s úklidem, třeba okna v prosinci nemyju nikdy. :roll: Jinak dárky už třetí rok kupuju HLAVNĚ po eshopech, abych se vyhla nákupním centrům, davům apod. To je totiž přesně to, co na Vánocích nesnesu. Ale na Vánoční trhy bych se podívala ráda, to zase jo! 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
26.9.13 07:48

No tak ono se Vánoce dají udělat i bez běsnění, nervů a hromady dárků. Dárky kupuji postupně ( pro kluky už mám) dotanou tak 2-3 dárky. Ježíška u nás nevedeme. Rozhodně před Vánocemi negruntuji, jelikož uklízím celý rok tak nevidím důvod proč šílet před Vánocemi. Cukroví nám peče tchyně ( má potřebu nám napéct a já se nebráním, cukroví má výborné) tak já peču dva druhy aby se zapojili kluci a kvůli atmosféře.
Takže u nás je heslo klídek, pohoda - hlavně si užít, že jsme všichni spolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
26.9.13 07:57
@Allons-y píše:
Miluju Vánoce, jaký si to uděláš, takový to máš ;)
:pankac: :pankac: :pankac: :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
26.9.13 08:00
@Clarkia píše:
A kolem Vánoc rozhodně nijak neblázním s úklidem, třeba okna v prosinci nemyju nikdy. :roll: Jinak dárky už třetí rok kupuju HLAVNĚ po eshopech, abych se vyhla nákupním centrům, davům apod. To je totiž přesně to, co na Vánocích nesnesu. Ale na Vánoční trhy bych se podívala ráda, to zase jo! 8)

Jsi můj člověk, zejména v citovaném :pankac:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1716
26.9.13 08:04

@Poison Ivy V minule diskuzi jsi me rozesmala Moetem, tady Grinchem, dobre :lol: :palec:
Jinak k tematu. Ja Vanoce miluju, delam si je podle sebe, kaslu na shon a prehnany uklid. Moje mamka mi vzdycky darecky schovavala a fakt to bylo „drama“ do posledni chvile. S dcerou bych taky nechtela prijit o ta zarici ocenka, jak koukaji na darecky pod blikajicim stromeckem. Stejne tak ale se tesim, jak bude zpivat se skolou loledy a poustet po vode orisky. Neni to jen o marketingu, hlavne pro deti ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
26.9.13 08:13

Stejne diskuse každý rok touhle dobou :mrgreen:

Holky, ono se to snadno rekne „jaky si to udelas, takovy to mas“, tahle veta se rada pouziva v mnoha ohledech, ale hur uvadi do praxe. Ja zakladatelku trochu chápu. Moje tchyne s tchanem (ted uz tedy neziji) zili Vanocema snad od rijna kazdorocne, NEUSTALE kolem toho něco resili - kdo ke komu prijde 24., ke komu 25… darky jsem proste taky kouit musela - tchyni, tchanovi, svagrovi, svragrove, neteri… plus je tu vlastní rodina… :zed: S tim se tezko něco udela, prece je neposlu do prcic, když vidim, ze tim zijou, tesi se, normalne se stykeme, hlidaji nam dite, jsou v duchodu a nemůžou se dočkat, az „to vypukne“. Zatímco ja bych nejradši nekam zalezla. Prece jim nemuzu rict jdete nekam, ja to chci tak a tak, my budeme doma, darky Vam dam symbolicky…Navíc, je to manželova rodina, on to tak taky chce, a taky pak absolvuje se mnou vanoce s myma rodicema. Proste to bylo vycerpavajici, a Vanoce jsem hodne dlouho bytostne nesnášela.
Jeden rok jsem to udelala - ze jsem jim nahlásila, ze budeme 24/12 vecer doma, sami. Tchyne se me denne ptala proc, co se stalo… nakonec jsem rekla, ze teda prijdem a byl pokoj.

Tchyne s tchanem uz neziji, svagr zije v zahranici, takze toto „odpadlo“ :oops:, naši jsou umirnenejsi, takze uz je to lepsi, darky nakupuju včas a dopředu, snazim se taky na netu - abych nemusela po kramech, cukrovi mi upece mama :mrgreen:. Chodim do práce, mam toho nad hlavu i bez Vanoc a baleni darku po nocich.

Jime normalne, stejne jako přes rok, takze zvyseny zasoby uheraku u nas taky nehrozej :mrgreen:

Ale detem bych to urcite nebrala, to vůbec neresim, proste prijde Jezisek a ja se s tim musim - jako každý rok - popasovat. Ale ze bych z toho nejak jásala :think:

Příspěvek upraven 26.09.13 v 08:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6203
26.9.13 08:15

Zalezi na tom jake si je udelas. Ja si sednu v rijnu-listopadu jeden vecer se sklenkou vina nebo svaracku k pc a vse objednam. Postupne balim. A jidlo na Vanoce chodim nakupovat az kdyz zasadne v obchode nikdo neni. Tj21-22h. Vse v klidu beze shonu. Kapra a stromecek obstara manzel, cukrovi mam od kamaradky kterou stejne nikdo neprekona-myslim ze znamich co pevou a salat vzdy dela mamka. Takze ja dam dopoledne varit rybi polevku. Udelam par jednohubek a chlebicku a kouka se na pohadky. Stres s Vamoci spojeny nemam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
712
26.9.13 08:18
@Anonymní píše:
Ahoj blíží se se tato doba, vždyt v obchodech už mají figurky mikulášů :roll: -Nevím ve svém okolí si už přijdu divná, ale měla bych být? Nemám prostě ráda Vánoce. Spíš je dokonce nenávidím. Prostě je to už jen o marketingu a oblbování lidí reklamou. Pro někoho tradice, pro druhého utrpení. Kdybych neměla syna prostě je neslavím, ani ten stromek bych neměla. Ten shon všechno kolem toho a otázky typu už máš vše nakoupené?? Proč vlastně? Přijde mi, že je to den kdy lidi hrají na to jak jsou hodní a dobří, že teda když jsou ty Vánoce… A proč by to tak nemohlo být pořád? Je to z mého pohledu pokrytecký svátek. Další věc je Ježíšek jsem normálně přesvědčena o tom, že syna budeme od malička vést tak, že prostě neexistuje, že je to jen taková pověra. Proč oslavovat narození někoho v koho já vlastně vůbec nevěřím? Pro mě jsou daleko důležitější narozeniny mého syna to je teprve zázrak. (samozdřejmě můj zázrak :) Proč oslavovat narození nějakého panáčka, každý rok to divadélko, schovat se a počkat na Ježíška? Ano vím rozzářené očka dětí, že jim to vše nadělil Ježuch. Ale myslím, že by si můj syn dokázal užít Vánoce i bez něho. Píšu to pro to, že kdybych tohle řekla ve svém okolí tak budu naprosto šílená a padlá na hlavu. A radši to teda píšu anonymně i tu, protože nejsem zvědavá na názory rýpalů, ale spíš mě zajímá jestli to někdo cítí jako já… Díky moc ;)

Kdyby se Jezis mohl vyjadrit k vanocum, tak by asi nebyl rad co s toho lidi udelali, my neuklizime a darky neschanime. Nikdo nevi kdy se narodil a dodnes se lidi o tom hadaj. Je to vytvorenej komercni den, jako helouvin a valentyn- pred par lety jsme to prece ani nevedeli ze se to slavi. Ale v tom obrovskym meritku lidi, co tu v tyhle zemi bydli a pripadali by si blbe je to obrovskej kseft. Vypni televizi a snaz se nechodit do kramu.
Zkus se tyhle vanoce pobavit reakcema lidi.
Hraj treba hru co reknou na certifikat, ktery dostanou misto darku a jsou na nem kurata, ktery jste poslali do afriky, nebo koza. To kupuju na stastny darek -clovek v tisni. Chteli bychom dat k vanocum nekomu osla ale ten stoji 6000,– tak pozdeji ho nekomu daruju, jen co to pujde.
Mam nejvic druhu vanocniho peciva ze vsech treba 40 druhu, kazdy kamosce reknu at mi da talirek jak pece a vyrovnam se sni, a pak doma delame vyberove rizeni a vetsinou to snime najednou pri ochutnavacim dni. Jinak my pecem v unoru, krasne voni byt. A takhle si hraj budes za blbce ale budes stastna. A deti ty znaj Jezise, takze vedi ze pos stromeckem to neni od neho.
Znas vtip
dva sileny okamziky v zivote?
Kdyz jsme zjistili ze Jezisek darky nenosi a druhej ze jsme zjistili, ze Jezisek jsme my :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16989
26.9.13 08:28

Já se vánoc trochu bojím :oops: Budou to první, které strávíme jako rodina a vlastně i první, které strávím s partnerem(manželem) sama a v pohodě..Za 5 let co jsme spolu..první jsem bydlela u rodičů, další se chystal na misi do Afghánistánu a měli jsme krizové období, další byly u tchyně, aby nebyla sama (tchán v zahraničí) a ty poslední- já s malou v nemocnici, on v Kosovu. Ale tyhle si vzít nedám :mrgreen: A už se těším, jaké si to uděláme ;) Co se týká dárků, už jsme se v rodině dohodli na max částce za dárky a snad pochopí i to, že nechceme malou zvykat na velké množství dárků ;)

Mě spíš děsí Mikuláš :oops: Nebojím se čerta, ale ten den mi umřel syn a zrovna ten den má moje maminka narozeniny.. Už teď přemýšlím, jak jí vysvětlit, že ten den chceme být sami..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová