Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, mám doma chlapečka, který bude mít zítra 2m. JE opravdu velký, má 6400g. Problém je s usínáním. Uspávám buď skákáním na balónu nebo ho ukojím. Ale vždy u toho musí být zavinutý, protože jinak se budí mácháním ručiček.
Zkoušela jsem ho zavinout do velké tetra pleny z Ikey, ale dostane se z ní. Pak jsem přes ní dávala ještě zavinovačku po mně (takovou na 3 šňůrky na zavazování). To bylo ze začátku v pohodě, ale teď už se mi dostane i z toho a budí se. Zavinovačka na sucháče pro něj není vůbec problém.
Do čeho zavinujete obříky vy? A do kdy to vaše děti potřebovali? Dcera to nepotřebovala vůbec, zavinovala jsem jí spíš pro to, aby se jí manžel nebál pochovat, ale s usínáním problém neměla.
Já mám malé mimčo, ale když už mi vyrostlo z klasického povijanu, přehla jsem vždy plínu na půl, dala ji pod něj, ručičky jsem mu dala podél těla a plínou stáhla. Jenže u nás se mu tak líbilo, hned byl klidnější, nikdy se z toho nechtěl dostat ven…
@loja Co zavinovačka typu Swaddle me? Je i velikost 6-9kg. Měla jsem a byla skvělá. Starší potřeboval zavinovat do cca 5 měsíců, myslím. Zkoušela jsem mu nechat jednu ručičku volnou a když byl klidný, postupně jsem se zavinováním přestala.
@loja do tetraosušky 90×100 cm, zavinovala jsem do ní prvního syna až do 5 měsíců, kdy měl 7,5 kg a určitě by vydržela déle, ale syn už zavinovat nepotřeboval. Dobrá je taky malá fleecová deka (např. Ikea 1×1 m).
A přehnuly jste tu deku nebo plenu na trojúhelník a pak konce dali pod miminko nebo zavinuly? Když udělám uzel, mám to nahoře volné a tamdudy vytáhne ruce. Když zavinu pod něj konce, tak jak se vrtí, tak si to uvolní a dostane se z toho. On se v tom hned zklidní, ale v noci s sebou začne mlít, protože ho trápí prdíky a je z toho venku.
Zavinula a konce pod něj. Deka se rozdělává hůř. Nebo zavinout do plíny a ještě zavinku na sucháč na to. To se nevymotal ani jeden.
Mně přijde nejlepší ze všeho, co máme doma taková pružná tenká fleecová deka. Jak je pružná, tak se to dá dost dobře dotáhnout a ruce z ní nevyndá celou noc. Ze všeho ostatního se vykope už tak po 5 minutách
. Koupili jsme jí tuším v Tescu.
Já se přidám k těm, co doporučují swaddle me. A když se mu z ní později podařilo dostat, tak swaddle me a přes to ještě zavinovačku, nebo deku (malý potřeboval zavinovat v zimě, tak to nebyl problém, ale teď už ta vedra taky pominula, takže i dvě vrstvy se dají zvládnout)
A já se zas přidám k těm, co doporučují deku. Malýho jsme zavinovali až od 3m a fakt to byl kusanec.
Zavinovali jsme asi do 7m, používala jsem tenkou pružnou merino deku.