Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na brigádě je fajn, že si vyzkouší co by chtěla v životě dělat. Já jsem takhle zjistila, že nechci pracovat jako prodavačka v obchodě. Člověk si to neuvědomuje ale je to náročná práce jak fyzicky tak psychicky. Zákazníci jsou často nevděční a arogantní. Od tý doby si vážim všech prodavaček
. Jinak kromě toho jsem prodávala na čerpací stanici, dělala hostesku, pracovala u technických služeb, na poště, ve fabrice, točila jsem zmrzlinu. Nejvíc mě asi bavila ta pošta, chodila jsem ráno na 5 třídit poštu a v 9 jsem frčela do školy. Nikdy mi brigádu nesháněla maminka.
Jestli máte v blízkosti obchodní centrum tak bych roznesla životopis tam. V létě berou všude je potřeba vykrýt dovolené. Přes rok jsou to víkendy kdy jsou potřeba ruce navic.
Byla jsem na poště, v hotelu a v prádelně. Všude po mně chtěli dost práce
V hotelu jsem dělala i noční.
Její kamarádky nemají brigádu? Proč se nepoptá jich, kde to ujde a berou studenty…
Nech ji, ať si to oběhá sama. Bude si práce o to víc vážit.
Chodívala jsem na brigády od 15 let, to jsem pracovala v zahradnictví, ve skleníku.. vedro tam bylo hrozný, práce “špinavá” a za pár korun, ale byla to tehdy jedna z mála brigád, kde brali už od 15 let, byla jsem tam dvoje letní prázdniny po sobě. Další léto jsem přišla náhodou k práci v kanclu- přes agenturu pro studenty. A potom jsem šla do hosteskové/modelingové agentury, kde jsem přes celý rok dělávala hostesku na různých akcích (plesy, firemní akce..), občas i přehlídku nebo focení, to byly hezký peníze.. takhle jsem brigádničila až než jsem skončila VŠ. Spolužáci většinou byli v Mekáči nebo KFC - daly se plánovat směny skrz přednášky atd.
Ale teda nikdy mi nikdo práci nesháněl, vždycky jsem se snažila sama ![]()
Naše děti doucovaly a byla to brigáda na pohodu, penízky, vlastně hodně peněz pěkně došly až k nim domu. Byly v pěkným balíku. A vůbec se nemusely nikde plahocit za almuznu coby brigadnici u kohosi, takové predpotopni myšlení a konani v naší rodině totiž dávno není
Dcera doučuje. Jinak práce v HM a obchodech s oblečením nebo drogerií bude OK. V potravinách je to náročnější, to bych pro studentku moc nedoporučovala a servírka ve vytížené pizzerii musí být mazec, to zase soucítím.
Jinak ten Mekáč je ale v pořádku, není tam mytí nádobí, sortiment je omezený, začíná se odspodu a pak se může vypracovat, brácha mohl být po roce vedoucím prodejny nebo jak se to tam jmenuje.
Dcera pracovala v UGO, plánovala si směny podle rozvrhu. Pak se jí změnil manažer a už to taková paráda nebyla, je to prostě o lidech jako všude. A pak přišel Covid a bylo po brigádě. Teď doučuje děti, studuje peďák. Nejlepší je asi vyzkoušet ve svém oboru. Nebo si aspoň ověří, co opravdu dělat nechce, zkušenost je k nezaplacení ![]()
Ještě doplním - synova střední odborná škola má na svých webových stránkách pracovní nabídky na brigády v oboru.
V 18 jí hledá brigádu maminka? No podle toho co píšeš jí jdou ručičky trošku dozadu, jak psaly holky je fajn toho vyzkoušet hodně a zjistit co baví a nebaví a jak moc je náročný si ty peníze vydělat. On se pak změní i pohled na svět a nekouká se s nosánkem nahoru na prodavače a uklízečky.
@Niemeyer Hrozne to může být kdekoli, když narazí na blbý kolektiv. Moje dcera prodávala zmrzlinu, pak taky měla brigádu v klenotech a na recepci v hotelu. Třeba dcera pribuznych byla spokojená v mekaci.
Mekáč je dobrá škola, znám lidi, co to tam zabalili do měsíce a na druhou stranu lidi, co tam zůstali léta a slušně se vypracovali až na manažerské pozice.
Za pokladnu bych fakt nechtěla, pokud bych měla na výběr - to je jedna z psychicky i fyzicky nejnáročnějších brigád podle mě.
Z věcí, co tu nezazněly ještě třeba různá callcentra (výzkumy mínění, zákaznická podpora a tak… Pozor na telemarketing, knižní klub atd. ty bývají hodnoceny dle výkonu a je to dost stres, splnit normu).
Já dělala snad všechno, a třeba ten mekáč mé celkem bavil
Ale to bylo o partě, navíc mi bylo 16. Fajn jsou i coffee řetězce typu Starbucks, podobný styl mekáči ale příjemnější práce a menší vedro. ![]()
Co je fajn práce a dost sype jsou komparzy k filmům, je to nárazově ale. Podobně tuším fungují i různé ty hostesky atd, ale tam jsou větší nároky na vzhled.
Být servírka je hrůza skoro vždycky, ale zato DÝŠKA ![]()
Bavilo mě prodávat v pekárně, sice jsem vstávala be tři, ale ve dvanáct v poledne jsem měla padla. Prodávání je fajn i ve specializované prodejně, např italské delikatesy, bio, atd, prostě kam jdou zákazníci obvykle lépe naladění než do supermarketu, potřebují si kolikrát nechat i poradit, atd.
Jinak úplně nejlepší je samozřejmě brigáda někde v korporátu, která se pak dá napsat i do CV, ale ty se bez známostí shánějí fakt hodně těžko ![]()
Ať si brigádu seženou, a nemluví jim do toho matka, ne? Všechno je o lidech. Někam je fine start, naučí vás to makat a nemyslet si, ze uklízečka je povl… každý si tam projde vším a je fine se respektovat. Za mě Mekac je super pro začátek už kvůli chování.
Do obchodu s oblečením bych nesla.
Točit zmrzku ve stánku bylo nejlepší. Dalo se hezky videlat.
Muže delat servirku, taky jsou to dobre vydělaný peníze, pokud budou pracovat.
@PanenkovaMakova takže jen lemplove dělají ve skladu, jo? A co když nechtějí řešit kancelářské slepice, proto radši jdou makat rukama…
V těch skladech lidi prave makají a poctivě. Nadávat takhle na lidi, protože jste něco víc?
,,12ctky" měla jste ve škole dávat větší pozor, tohle by ani ten lempl nenapsal.
@Micaella22 Tak vystudovaný manažer asi nebude tahat ve skladu těžké bedny, že
A copak existují jen těžká práce a kancelář? A kde na ně jako nadávám? Že by se ozvala potrefená husa?
A ještě tedy, aby příspěvky zde měly vzdělávací hodnotu, tak mě prosím poučte, jak správně se hovorově nazývají dvanáctihodinové směny, děkuji. ![]()
@Šmoulice píše:
Ať bere co je a neofrňuje se …
Co je na práci v pizzerii tak strašné? A proč jí to musí někdo shánět a ještě prověřovat? V 18ti letech není schopná sama si něco najít?
To bude pracant roku a o takového se jistě všude poperou.Jestli si slečna myslí, jak bude někde sedět a nic nedělat, tak je na velkém omylu.
děkujeme za přínosný komentář a posíláme klíčenku!