Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, prosím vás mám virový zánět nosohltanu a mám skoro půlroční miminko. Nevíte někdo, jaká je pravděpodobnost že jí tím nakazim?
Nechci, aby to chudinka chytla
Je kojená a někde jsem slyšela, že by měla mít údajně imunitu proti mým nemocem, nevíte, co je na tom pravdy? Děkuji moc za odpovědi ![]()
No říká se, že tělo maminky automaticky tvoří protilátky do mléka (proti nemocem, které přímo má, nebo se s nimi imunitní systém setká). Toliko teorie. Praxe je často jinde, ode mě plně kojená dcera ve 2m chytila parádní virózu, ovšem fakt je, že jí pustila podstatně dřív, než mě ![]()
Urcite na tom neco bude.
U nas, barak plny lidi, vecne nekdo chrchle. Mala kojena i pri tech „nejtezsich“ nemocech, kdy ja melavantibiotika a lezla po zdech, z toho vzdy vyvazla max. s rymou, a nekdy ani to ne ![]()
@unuděná No a to prave proto, zes ji vyrabela ty protilatky.Ono to neni tak, ze by kojene mimco nic nechytilo, ale pokud to chyti i matka, tak kojene dite se z toho rychle dostane.Mam tri deti, vsechny kojene a u vsech tohle fungovalo. Tvrdili mi to i ruzni lekari, ze to funguje.
Příspěvek upraven 03.10.16 v 18:56
@MartinaIrena Jojo, tak jsem to myslela. Na druhou stranu mám dojem, že to platí víceméně jen u plně kojených dětí. Syn chytil v 6m (už měl příkrmy) tak šílenou chřipajznu a to dokonce ani ne od nikoho z rodiny. A my s manželem nic. Těžko říct.
@PHV ode mě děti nic při kojení nechytily. Mopžná jednou rýmu, ale to není jisté jestli to bylo ode mě.
@unuděná píše:
@MartinaIrena Jojo, tak jsem to myslela. Na druhou stranu mám dojem, že to platí víceméně jen u plně kojených dětí. Syn chytil v 6m (už měl příkrmy) tak šílenou chřipajznu a to dokonce ani ne od nikoho z rodiny. A my s manželem nic. Těžko říct.
Nojo, ale když ty si ji neměla, tak si proti ní těžko mohla vyrábět protilátky, ne?
@j.a.n.i1 píše:
Nojo, ale když ty si ji neměla, tak si proti ní těžko mohla vyrábět protilátky, ne?
No ale setkala jsem se s tím. Prý i když kojené dítě někde něco chytne, tak tím kontaktem s matkou jí dává impulz, aby tvořila protilátky.
@unuděná píše:
No ale setkala jsem se s tím. Prý i když kojené dítě někde něco chytne, tak tím kontaktem s matkou jí dává impulz, aby tvořila protilátky.
Tak to podle me nefunguje. Telo matky nemuze vyrabet protilatky na nakazu, se kterou se nesetkala. Predstav si to neco jako princip ockovani.
@MartinaIrena máš pravdu, ale matka může mít protilátky z nemoci, která se u ni neprojevila, protože si vytvořila protilátky ![]()
A k dotazu zakladatelky: ja měla anginu a zároveň nestovice, když měl syn 2 roky, byli jsme v každodenním kontaktu a nechytil ani jednu nemoc.
@MartinaIrena píše:
Tak to podle me nefunguje. Telo matky nemuze vyrabet protilatky na nakazu, se kterou se nesetkala. Predstav si to neco jako princip ockovani.
Presne jak pise @ProfZav -matka se s tim prece setka, pokud se s tim setkalo kojene dite-je s nim v kontaktu
ja si to nevymyslela-cetla jsem to z nekolika zdroju i kdyz to zni jako scifi ![]()
@PHV píše:
Zdravím, prosím vás mám virový zánět nosohltanu a mám skoro půlroční miminko. Nevíte někdo, jaká je pravděpodobnost že jí tím nakazim?Nechci, aby to chudinka chytla
Je kojená a někde jsem slyšela, že by měla mít údajně imunitu proti mým nemocem, nevíte, co je na tom pravdy? Děkuji moc za odpovědi
Dotaz k ničemu. Když ti řeknu, že to na 100% chytne taky, tak co uděláš? Přestaneš ji kojit?
Pravděpodobnost, že nebude mít dostatečné protilátky je malá ale je. To znamená, že pravděpodobně to díky kojení a kontaktu s tebou nedostane ale jistota to také není.
Ale jde přeci jen o malý problém, zvaný rýmička.