Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mišmiš píše:
Kamčo leonberger je super plemeno psa. Pokud se ti líbí tak bych jako skoro jasnou volbu pro tebe volila
Hovawarta
je to když to hodně zjednoduším vpodstatě „kříženec“
leonberger X novofundland X německý ovčákze všech plemen si vzal to nejlepší
hlídá a snadno se cvičí, ale zároveň je to rodinný pes a mazel.
Z leonbergera je chlupů podstatně víc a ne jen tím, že je větší než HW
o srst HW se navíc daleko míň musíš starat - tak snadno nesplstnatí. stačí vyčesat podle času ale tak v průměru jednou za týden, 10, někdy i 14dní stačí.
doporučuji ale psa s PP - klub HW je docela přísný co se týče DKK a povah - takže když někdo prodává psa bez PP tak buď neprošli rodiče kvůli povaze nebo nemocným kloubům - mít psa bázlivého nebo agresivního nebo s DKK není zrovna príma podle mě
ale samozřejmě není to 100% záruka. i pes s PP může mít DKK nebo nemít ideální povahu, ale to riziko že si takového psa pořídíš se s PP rapidně snižuje.jinak populace HW v ČR je co se DKK týče super na to že je to velké plemeno psa.
jo a nenech se zmást, nejsou jen plavý, ale černí (ty jsou nááádherní) a černí se znaky.
oproti třeba labradorským nebo zlatým retrieverům (což jsou psi dokonce menší)nebo oproti německým ovčákům je to nesrovnatelné-vysoký stupeň displazie má opravdu malé procento HW
na hlídání doporučuji černého nebo černého se znaky.
neznalí lidé si můžou plavého HW spléct s retrieverem a pak se dost diví když vlezou na zahradu s pocitem: zlaťák mě tam přece pustí.....
Děkuji.Hned to naštuduji:-).Dneska jsme s chlapem venku potkali nějakou velkou chlupatou potvoru a možná bych ho nakonec třeba za rok přemluvila:-)) na nějakého krasavce ![]()
Retrívr a labrador právě hruzu nevzbuzuje a já potřebuju nějakého zabijáka proto že nevím proč ale nějak přitahuju uchyli a ožrali atd.. ![]()
Ahoj tak my máme staforda a je to miláček největší.. Hlídáč jak má byt a zároveň strašný mazel. Kamoška ho má taky a ten jí dokonce hlídá kočárek, když jdou třeba na prochajdu tak pejsan jde kouknout do ostatních kočárku jestli tam náhodou neleží jejich miminko![]()
No tak to bych teda byla nadšená, kdyby mi takový pes chtěl koukat do kočárku ![]()
Hovawart zní dobře ![]()
Tak sem na něj koukala a má ho kamarád.Je krásná ale strašně agresivní.Už sežrala tak 4 jejich kočky a to s nima vyrustala od mala.Taky máme kočku a nerada bych aby to bylo krmení pro psa ![]()
Kamčo - taky máme kocoura, dokonce spolu nevyrůstali, ale normálně jsem ho před 2lety přivezla a děj se vůle boží…oba moji HW ho snesli úplně normálně.
Mišmiš píše:
Kamčo - taky máme kocoura, dokonce spolu nevyrůstali, ale normálně jsem ho před 2lety přivezla a děj se vůle boží…oba moji HW ho snesli úplně normálně.
jenny neboj ani jeden ze zmíněných „bojových“ psů do kočárku koukat nedosáhne:-))
Mišmiš píše:
jenny neboj ani jeden ze zmíněných „bojových“ psů do kočárku koukat nedosáhne:-))
Ahoj, tak já se taky připojím se svými zkušenostmi ![]()
Ze zmiňovaných psů bych určitě nešla do čuvače, jsou celkem ostří.
Leonbergera jsme měli, byl opravdu úžasný. Bylo to v době, kdy byli sourozenci malí a vodili k nám kopy kamarádů. Všichni mu mohli skákat po hlavě, tahat ho za uši, když mu to vadilo, prostě odešel. Hlídal skvěle, pochybuju, že by se s ním šel někdo cizí „kamarádit“. Je ale pravda, že jsou přešlechtění, dost jsme bojovali s ekzémy, přesně jak nás všichni předem upozorňovali. Taky byl poněkud svéhlavička ![]()
Teď máme podobného obříka - pyrenejského horského psa.Je lépe ovladatelný než leonberger, není zdaleka tak vůdčí. Zato je značně akčnější, všechno ho víc zajímá, víc štěká. Zdravotní problémy nemá žádné. Sourozenci jsou velcí, já teď čekám mimčo - vůbec se nebojím, že by jí nějak ublížil, i když ho podezírám, že hrozí povalení nebo nechtěné pošlapání v rámci radosti z dětí. Opravdu je zbožňuje ![]()
Neznám nikoho, kdo má HW, ale podle vlastností se mi moc líbí, snažila jsem se přemluvit bratrance, aby si ho koupil (ale chtěl bílého psa, tak má zase čuvače ![]()
Do labradora jako hlídače bych fakt nešla, zloděje by tak maximálně umlátili ocasem z radosti, že jde kamarád ![]()
Záleží, jak velkého psa chceš a kolik bude mít pohybu. Určitě neznamená, že velký pes=velká potřeba pohybu. To si, mám dojem,spostua lidí plete (zrovna ten leonberger je celkem lenoch). My určitě půjdeme i příště do pyrenejáka. Ještě bych chtěla napsat, že je super, když lidi vybírají psy podle různých aspektů - znám takové, které zajímá jen vzhled…a pak to podle toho dopadá.
Přeju šťastný výběr.
Já mám hovawarta - fenku.
Nikoho cizího k nám nepustí, je to velký mazel a rodinný pes. Jakmile člověka zná, je to v klidu. Ale když se přiblížila neznámá ženská k naší bráně a já byla venku (má velkou tendenci ochraňovat svoje pány), tak jí skrz bránu prokousla břicho
Prostě tam neměla co dělat
Nebylo to nic hroznýho…fakt super hlídač. Neznám lepšího psa a neměnila bych. V zimě v pohodě venku, ani ve velkých mrazech nezaleze do boudy, spí u dveří a nechá se zasypat sněhem ![]()
Máme ji s PP.
My máme taky Hovawarta - psa. Je teda hodně tvrdohlavý a ten náš teda úplně hlídač není. Je teda fakt, že jak je někdo cizí za vrátkama, tak štěká, že nikdo si netroufne na kliku sáhnout, ale jak už se vrátka otevřou, tak má takovou radost z návštěvy, že na ně začne skákat. Jinak k dětem perfektní, drží a když už ho to nbaví, prostě odejde. Jen teda kontétně já mám problém s autoritou, i přesto, že jsme ho od mala cvičila já, chodili jsme i na cvičák, tak mě má lidově řečeno „na háku“
. Prostě mě neposlouchá, využívá mě jako služku, která ho odvede na procházku na pole ( domu už sám
) a nakrmí ho. Poslouchá na slovo jen manžela, ale musí na něj tvrdou rukou.
Asi jsme si fakt vybrali nějakýho moc tvrdohlavýho.
JInak máme černýho se znaky a je nádherný, každej ho chválí a údržba srsti je v pohodě, líná fakt málo.
Tak my máme taky Hovawarta-fenu a je taky šíleně tvrdohlavá a neposlušná. Tchán se jí snažil vycvičit ale vůbec ho neposlouchá.
To už víc poslechne mě když na ní houknu.
Jinak teda hlídač je to dobrej a je i mazel. Ale kočky teda nemůže vystát.Máme 5 koček a těm teda dává.A to mezi nima vyrůstala.Jak by se jí dostala do blískosti tak by jí zakousla.
Když přijede pošta nebo někdo cizí stojí za vratama tak je úplně šílená že se bojím otevřít.
Ale to že neposlouchá tak za to může tchán.Nejdřív jí cvičí ale když neposlechne tak jí nechá bejt. A jen řekne to nemá cenu. ![]()
Takže pes je rozmazlenej a neposlušnej.
Taky jsme měli Leonbergra fenku. Jsou to nádherný pejci ale byla to samé v poslušnosti.
Ale jinak byla hrozně hodná. Ta si nechala od rodiny líbit všechno.
Bohužel tyhle velký psi hodně trpí na klouby a kyčle atd…
A na konec nám umřela na rakovinu v noze ![]()
Jak vás tu čtu, začíná se mi ten slovenský čuvač líbit čím dál víc.
Taky potřebuju spíš hlídače na zahradu. Co myslíte, zvládne ho i začátečník? A radši bych fenku, liší se nějak výrazně v povaze od psa? 1000m2 je velký nebo malý pozemek pro něj?
Gino - já měla (bohužel už měla
) psa a byl to ten nejzlatěší pes, kterej mohl být, veterinář o něm říkal, že je to nejhodnější čuvač, kterýho znal! Poslouchal bez problémů, akorát to musel být smysluplný povel, oni jak jsou vyšlechtěný k ochraně stáda, tak se mají rozhodovat sami a musí být samostatní a to teda jsou, takže se rozhodně nenaučí aportovat a nějaký podobný věci, ale na prochýzce mi v životě nezdrhl, motal se pořád kolem mě a rozhodně si k nám na zahradu nikdo netroufl i když nikdy nikoho nekousl! Fenky jsou určitě poddajnější než pes, ten náš si občas vynucoval vyšší postavení, ale stačilo ho poslat do patřičných mezí a bylo to ![]()
Jo a když jsem si ho koupila, tak jsem byla naprostý začátečník a zvládla jsem to ![]()
Nejsem sice Evča, ale píšu jejím jménem a s jejím souhlasem. Jsem Vítek, Evčina druhá půlka (ta méně dokonalá). Jak se tak dívám na reakce a snažím se představit si tvou situaci, myslím, že malamut, husky a jiné severské plemeno je pro tebe absolutně nepoužitelné. Někteří „polámaní“ jedinci jsou schopni hlídat, ale denně potřebují 30 - 50 KM běhu. Máte na to někdo z rodiny čas? Jinak bude hledat způsob, jak zdrhnout a proběhnout se. NO by byla trošku lepší volba, ale je to tzv. promiskuitní pes. Pokud nemá vedení a opravdu poctivý tréning, jen štěká, ale když na něho chlap zařve, stáhne se. Opravdu dobrý hlídač je NO jen tehdy, pokud nemá rád lidi. To je schopný i kousnout, ale myslím, že tohle ty zrovna nepotřebuješ. Z návrhů, které tu proběhly, se s Evčou přikláníme k rotvikovi, ale pokud ho budeš cvičit ty, jako holka, tak bych doporučil fenku. Kluk, to je pes jednoho pána a jako přirozenou autoritu bere chlapa i když je cvičený holkou. Fenečka si hlídá celou rodinu, na děti nedá dopustit a hlavně, nebývá tak dominantní jak pes. Máme doma dvouletého rotvika, je to sice paličák, potřebuje pevnou ruku, ale je to zlatíčko. Na jeho ostřejší tvář se můžeš mrknout na www.sluzebnipes.webnode.cz (Jmenuje se Brek) a jeho rodinná půlka je na fotkách, které se pokusím přiložit. Jako hlídač je perfektní, když zaštěká, budí respekt a jak jsem zjistil, když zaútočí, dokáže kousnout a při dobrém výcviku je perfektně ovladatelný. Visel na srně a na slovo pustil a doběhl, vystartoval za kočkou a odvolal jsem ho, rozběhl se za zajícem a sice na potřetí, ale vrátil se. Sice s takovým výrazem - pánečku ty mě teda štveš, už jsem ho skoro měl - ale poslechl. Když Evči pošleš svůj mail, pošle ti víc obrázků našeho nezbedy při boji a i s naším malým prckem. Dobře se rozhodni a hlavně vybírej srdíčkem. Vítek.