Jaké dát malému jméno?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
nepř. lemanka
13.3.13 23:11
@kolik píše:
Tohle to je uplne hroznej ceskej zlozvyk, davat detem jmena po rodicich. Ja mam starsiho brachu, co se jmenuje stejne jako tata a manzelka ma mladsiho brachu, co se jmenuje stejne, jako jeji tata. Stejne tak znam i mnoho prikladu z okoli, kde to tak je. Z vlastni zkusenosti je to priserny. Mama zavola brachu jmenem a pribehnou s tatou oba, kdyz povida historku, pomalu nevis, jestli tam byl ten nebo ten druhej. No proste jen komplikace. Za ta leta jsem v tom neobjevil zadnou vyhodu. My jsme se s manzelkou jasne dohodli, ze takhle tedy ne :)A ze by mela radost rodina, ze pokracuje dal? To by pokracovala i kdyby se dite jmenovalo jinak. Jde tam asi hlavne o prijmeni. Je to kazdeho vec, ale ja od toho vsechny odrazuju.Jinak jeste jak tu padlo parkrat jmeno Robin, to je holcici jmeno z meho pohledu. Mozna u nas to muze mit i kluk, ale v dnesni dobe by to pro dite bylo za trest. Zil jsem dlouha leta v zahranici a mam bohuzel podobne jmeno, takove, ktere u nas je sice muzske, ale v zahranici zenske. Takze to bylo kazdymu divny, koukali na me, jak na exota a kdyz jsem treba neco objednaval, tak si vsichni mysleli, ze je to pro manzelku… Takze se dnes vyplati myslet i na to.

Mě by zajímalo, jak se jmenuješ? Napadá mě jen René :think: :).
Jinak, mně přijde pojmenovávání dětí po rodičích jako velká blbost. Vždyť to ztrácí i smysl pojmenování, tedy odlišení dítěte od ostatních a navíc by mi přišlo divné volat na dítě svým jménem :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
11421
13.3.13 23:25

K vašemu příjmení se budou hodit všechna jména. Mě se nelíbí ani jedno, všechny jsou podle mého osobního vkusu příšerná. Nejhorší je Denis. Jmenuje se tak chudák můj bratr a ve škole mu říkají penis. Je mi ho až líto. Patrik se zkracuje na Paťa, což je děsné a Tadeášů a Šimonů je všude dost. :mrgreen:
Takže jsem ti vlastně vůbec neporadila. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
5.12.13 15:03

Tadeáš :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8504
6.12.13 10:33

@katty26 Já si nějak nedovedu představit, že bych se rozhodla pro jméno na základě toho, co mi řeknou cizí ženský na emiminu..nicméně, jak už tu někdo psal - Denis = penis, to by si chudák užil ve škole. A na Tadeáše, Matyáše, Tobiáše, áše, áše, áše jsem alergická, zvoní mi v uších ááááááš :D Mě se velice líbilo Daniel, bohužel jsem ho z rodinných důvodů nedala a pak jsem měla veliký problém vybrat. Líbil se mi Tibor - Tibi je úžasné oslovení pro prcka, manželovi se ale vůbec nelíbilo stejně jako Alan (prý jak pro psa) a Filip, nakonec máme Filipa. Jestli bude druhé zas kluk, tak jsem nahraná, protože nemám šanci vymyslet jméno, abych se s manželem shodla :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8504
6.12.13 12:24

@kolik Abys mi rozuměla, mě se líbí milion holčičích jmen na „A“..Adriana, Alena, Anna..Takže asi nějaká paralela s Alenou ;) Druhý prostě musím mít hodnou holčičku :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
6.12.13 12:30
@kolik píše:
Tohle to je uplne hroznej ceskej zlozvyk, davat detem jmena po rodicich. Ja mam starsiho brachu, co se jmenuje stejne jako tata a manzelka ma mladsiho brachu, co se jmenuje stejne, jako jeji tata. Stejne tak znam i mnoho prikladu z okoli, kde to tak je. Z vlastni zkusenosti je to priserny. Mama zavola brachu jmenem a pribehnou s tatou oba, kdyz povida historku, pomalu nevis, jestli tam byl ten nebo ten druhej. No proste jen komplikace. Za ta leta jsem v tom neobjevil zadnou vyhodu. My jsme se s manzelkou jasne dohodli, ze takhle tedy ne :)A ze by mela radost rodina, ze pokracuje dal? To by pokracovala i kdyby se dite jmenovalo jinak. Jde tam asi hlavne o prijmeni. Je to kazdeho vec, ale ja od toho vsechny odrazuju.Jinak jeste jak tu padlo parkrat jmeno Robin, to je holcici jmeno z meho pohledu. Mozna u nas to muze mit i kluk, ale v dnesni dobe by to pro dite bylo za trest. Zil jsem dlouha leta v zahranici a mam bohuzel podobne jmeno, takove, ktere u nas je sice muzske, ale v zahranici zenske. Takze to bylo kazdymu divny, koukali na me, jak na exota a kdyz jsem treba neco objednaval, tak si vsichni mysleli, ze je to pro manzelku… Takze se dnes vyplati myslet i na to.
Český zlozvyk? A víš, že v anglofonních zemích je to téměř tradice? :roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
6.12.13 12:33

Šimon :-)

Tadeášů je fakt teď hodně (a Matyášů a Tobiášů…). Šimon se taky dost dává, ale co ne? Mnohem víc je Adamů, Jakubů, Dominiků, Maxmiliánů…

Pokud by člověk chtěl vybrat něco neobvyklého, musel by dát jméno Martin nebo David :mrgreen:

Každopádně na to se zakladatelka neptala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
6.12.13 12:45

V améru je naprosto běžné, že se syn jmenuje John Charles II, jeho John Charles III a podobně. Tam to berou jako tradici a často i čest, že tak pojmenují své děti, u nás je to „jen“ otrava.
Každopádně si nemyslím, že by to u nás bylo častější než kdekoliv jinde na světě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
6.12.13 12:45

A aby bylo jasno - mě se jména dětí po rodičích taký nelíbí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
7.12.13 13:08

Tibor je krásné jméno :) : :potlesk: