Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám to!!!
Tady je nové znění „silničního zákona“ platné od 1. 1. 2009
http://www.novapravidla.cz/…dna+2009.pdf
Citace ze zákona:
Přepravovaná osoba je povinna: • připoutat se za jízdy na sedadle bezpečnostním pásem, je-li jím sedadlo vybaveno (§ 9, odst.1, písm a)); toto
neplatí pro osobu starší 18 let menší než 150 cm a osobu, která tak nemůže učinit ze zdravotních důvodů na
základě lékařského potvrzení. Lékařské potvrzení musí mít za jízdy u sebe; v případech, kdy se nejedná o stav
trvalého rázu, musí být platnost lékařského potvrzení časově omezena na dobu jednoho roku. Náležitosti
lékařského potvrzení stanoví prováděcí právní předpis. Pokud je osoba pohybově postižená přepravovaná ve
vozidle na vozíku pro invalidy, musí být vozík a osoba pohybově postižená připoutána speciálním zádržným
systémem schváleného provedení (9, odst.2)
A tady jsem našla přímo dopravdní úrazy a těhotenství - je tam trošku rozpor se zákonem, ale je na zvážení každé těhulky jestli se připoutá nebo ne!
http://www.czp.az4u.info/…ce/index.php?…
Já se teda přivazuju pořád, ale ze zákona tu povinnost nemám - na to jsi se Lesi ptala?!
Ono je statisticky velice podobné jestli se připoutáš nebo ne!!!
Pokud se připoutáš tak je ta možnost, že dítě nenarozené ohrozíš použitím bezpečnostního pásu! U připoutání je větší šance, že se nestane nic matce, ale dítě je ohroženo.
Pokud se nepřipoutáš tak při vystřelení airbagu nebo nárazu břichem na volant je taky tato možnost!
Takže co si vybrat???
zakladatelko nejlepší je hodit do vody a nechat v tom vykoupat. Když budeš muset, nic jiného ti nezbyde než se s tím poprat:D Jak já se vztekala, když jsem jezdila na plavání, jak tam ty maminy parkovaly (dvakrát mě slušně zasekaly auto a dalo mi sakra práce vyjet a neodřít je a to jsem fakt měla cuky a počkat si na ně)…ale ono chlapi nejsou lepší:D Už jsem jich pár sprdla, co si to dovolujou otvírat dveře tak, že se opřou o ty moje…
Ad pás v těhotenství - používala jsem v obou těhotenstvích. Nevím, čím by správně daný pás měl ublížit. Dítě je chráněno navíc plodovkou. Vidím jako větší riziko, že se něco stane, stane se něco mě a odnesu to já a pak i dítě (ať už tím, že se něco stane dítku, nebo přijde o mámu). Ani pás není 100% jistota. V prvním těhotenství jsem moc neřídila a preferovala cestu vlakem:D V druhém jsem řídila ještě 5 dní před porodem. Jen cesta do školky a zpět a měla jsem teda dost. Tak jsem pak řekla, že už nemůžu. Nejhorší na tom bylo vlézt do auta a vylézt a pak cesta po zledovatělé cestě u školky
VERONIKA píše:
Lesi - jsem si jistá na 99,99%, zkusím pohledat v zákoně!!!
Lidé s kardiostimulátorem, těhotné a s potvrzením od dr., že nemůžou z jakéhokoliv důvodu používat bezpečnostní pás jej používat nemusí!Pohledám v zákoně a dám odkazík!!!
Super, díky ![]()
A když už budeš v tom hledání, koukni, prosím na autosedajdy - jak je to ošetřené s poutáním vepředu. Nejde mi o vajíčko, jde mi o skupinu 1 a výš. Já sice zákon četla, ale nějak mi směrem k paragrafům klesá inteligence ![]()
Prostě si nikdy nejsem jistá, co mi vlastně přesně říkají. Ideální by byl třeba nějaký výklad zákona per huba..
L.
Přímým poraněním je ohrožena zvětšená děloha i samotný plod; nastávající matky často umírají na poranění hlavy. Všechna zranění jsou spojena s prudkým nárazem. „Dokonce i jen zdánlivý náraz může způsobit odloučení placenty, což může mít pro dítě i matku ty nejhorší následky,“ míní lékař.
Gabinko - byla jsi někdy u nějaké autonehody ať s použitím bezpečnostního pásu nebo bez něj???
Já už X krát a věř mi, že je to hrozné v obou případech a pokud je tam dítě tak je to ještě daleko horší!!!
![]()
Lesi - není za co!!!
O sedačkách taky něco pohledám - apoň si to oživím do práce
i když mám zase na několik let od práce pokoj!!!
Každá sedačka má přímo v návodu na které místo v autě ji lze připoutat, ale to by ti určitě víc poradil STEEVE!
Ono je to s § vždycky dost ošemetné - dají se většinou vyložit několika způsoby a každý si to vyloží tak jak se mu to v daném okamžiku hodí!
Lesi - tady mám něco k těm autosedačkám!!!
http://www.ibesip.cz/…utosedackach
http://www.ibesip.cz/…ro-pouzivani
http://www.ibesip.cz/…-autosedacek
http://www.ibesip.cz/…ri-pouzivani
Snad to bude stačit - je to dost pochopitelné, ale per huba to není
![]()
Tak já asi jen potvrdím to co píše většina. Když jsem si před 5ti lety udělala autoškolu ( byla to moje malá noční můra a říkala jsem si, že do 30ti to musím zvládnout - vyšlo to celkem těsně ) tak jsem hned otěhotněla. Jezdit jsem začala, ale poslouchat ty kecy ) od manžela ) se mi fakt nechctělo ( není vzteklý nebo nadřazený, ale doooost opatrný ato zejména na silnici a když jde o dítka nebo o mě a taky jezdí prostě nerad, přestoře 15 let bez nehody, ale prý ho to stresuje ) prostě s rostoucím pupkem jsem to vzdala. pak jsem to nějak celé roky nechala být až minulé léto na dámské dovči s dětma jsme se sešly 3 neřidičky ( s řidičákem v peněžence ) a jedna řidička ( která nás už asi taky měla dost…) a dvě jsme se vyhecovaly, že příští dovču si odřídíme samy ) jinak nás museli chlapi dovézt a odvézt ). No rok bude skoro pryč další dovča se blíží a já jezdím vlastně denně. Zaplatila jsem si 2 kondičky, překonala strach a začala jezdit sama ( teda sama s malou páč nemám hlídání ). S manželem jsem to zkusila párkrát a asi bych už byla dnes rozvedená dělat to dýl. Dnes když někam jedeme automaticky řídí on ( pokud teda někde nepije , ale to není často ) a já si jezdím sama kam chci a nikdo mi do toho nekecá. Teď je manžel zrovna 3 měsíce mimo aoba jsm erádi, že řídím. všechno si vyřídím, přezuju gumy ( samo dovezu a na sama přehodím ) atd. Nečekám na něho s nákupem, nemusí nás nikam vozit. Jen mi vždycky natankoval o víkendu, pak jednou nestihla nebylo zbytí musela jsem sama a od té doby už ho k tomu nepotřebuju. Samo, že občas mám nervy ( hlavně když jedu někam kde je problém s parkováním a to ve velkém městě je skoro všude ) ale zlepšuje se to a já věřím, že ještě zlepší. a sebevědomí? No je to možná lepší než plastika
Tak držím palce, stojí to za to.
Já se auta děsně bojim! ráda bych jezdila, ale nevim, mam hrůzu
@Anonymní píše:
To je potřeba zlomit. Jak dlouho to je, co jsi dělala papíry? Mě se taŤka hned po autoškole (v 18ti) hodně věnoval. KAmkoliv jsme jeli, tak jsem řídila. Jednou, asi po měsíci chtěl, ať dojedu domů sama z města (asi 3 km) - zůstali na fotbale. Já myslela, že se strachy po… a ten moment se to zlomilo a začala jsem jezdit sama, až jsme se kolikrát hádali o auto. TEď jsme na vsi a bez auta bych byla úplně mimo.
@Anonymní píše:
Tak, chce to zlomit. Ja mam tatu sefa mistniho dopravniho odboru, diky tomu, s cim se v praci setka, ani on sam nechce ridit, tak to mam vstipeny od malicka. S ex jsme zili v Praze, 100 km odsud, kdyz jsme se rozesli, nechtel mi dat moje auto. Ja neridila a planovala jsem, ze mu ho prodam. Jenze me tak nastval, ze jsem mu ho proste sebrala. A najednou jsem mela odjet z centra Prahy az k mym rodicum. Prozvracela jsem z nervozity den, vyrazila z prace az nekdy v deset vecer, ale domu jsem dojela, bez jedineho chcipnuti, bez jedine pochybnosti. A od te doby ridim a miluju rizeni, i kdyz jsem ho nesnasela - furt mi do nej nekdo kecal a znechutil mi ho.
Fakt to chce řídit co nejčastěji…klidně i malinký vzdálenosti a hlavně s někým, kdo nestresuje (u mě to byl kupodivu můj půlroční syn
) Nekecal mi do řízení
Ale třeba švagrová má řidičák 5 let, ale řídit nechce, navíc si pořád na něco stěžuje. Pořád se za jízdy ptá, jestli někoho nepřejela, zapomíná dávat blinkr, každý auto je špatný…je toho víc…No prostě výmluvy.
Ja jsem dostala ridicak do ruky a ten den jsem si sla vyzvednout auto a musela ho odvezt domu, no cesta silena, protoze z autoskoly jsem byla zvykla na diesel a moje byl benzin, takze jak jsem zastavila a musela se rozjet tak mi to pokazde chciplo, ale za tyden uz jsem jela z Prahy na Moravu po D1 v zime, byl snih a zvladla sem to. Ted se spis bojim jezdit s manzelem, jezdi jak prase, nechapu ty chlapy, ze nemaj rozum v tomhle ![]()
Jezdím moc ráda, baví mě to (pokud není nějaká kalamita), ale že jsem dobrá řidička, bych si říct netroufla, vždycky může přijít něco, s čím si nebudu vědět rady. Řídím teprv osm let, udělala jsem si papíry až před druhým dítětem, ale mám celkem dost odřízeno, jezdili jsme hodně do zahraničí, zvládla jsem i sama odřídit 900 km.
Lesi - jsem si jistá na 99,99%, zkusím pohledat v zákoně!!!
Lidé s kardiostimulátorem, těhotné a s potvrzením od dr., že nemůžou z jakéhokoliv důvodu používat bezpečnostní pás jej používat nemusí!
Pohledám v zákoně a dám odkazík!!!