Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Opět jsem se setkala s problémem kvality knížek pro děti. Snažíte se vést vaše dítě ke čtení, ale v dnešní době není kniha jako kniha. Děti ve škole čtou Deníky všech poseroutků a holek 11 tek, baletek a spol…samá americká autorka se špatným překladem a žádnou významovou hodnotou knihy, vše prostě ala Bewerly Hills 2001 ( či jak se to jmenovalo, pardon). Když Vám tu knihu ukáže vaše dítě v knihovně, že ji chce, prostě se zhrozíte. Chápu, je dobré, že vaše dítě alespoň něco čte, ale knihy tvoří slovní zásobu, názory, ovlivňují myšlení. A my nestíháme ji pročíst. Holky: Hlídáte si co vaše děti čtou, kde berete doporučení na zajímavé knihy ( které stoprocentně jsou kvalitní a dítě je zároveň s radostí přečte).Doporučuje vaše češtinářka knihy? Doporučte knihy pro holku 4-5 tř., prosím.
@Lime Mám teda kluka 4. třída, ale zkusím zavzpomínat nad nyní čtenýma knížkama vhodnýma pro obě pohlaví. Momentálně máme půjčené z knihovny Lichožrouty (Pavel Šrut), příjemně mě překvapil i Harry Potter, pak O holčičce z jiného světa, začal číst i Lovce mamutů (dala bych i později), všelicos od Astrid Lindgrenové… Momentálně vyšla moc hezká knížka o zvířatech z pražské zoo, máme rádi i Pavla Čecha… Jsem na knížky docela ujetá, máme jich doma hodně, chodíme do knihovny a nejstarší je vášnivým čtenářem po mě. Mám ráda knížky z nakl. Baobab, ale vyberem si i v klasickém knihkupectví, děti nosí domů pravidelně katalogy Albatrosu a Mladé fronty, občas nahlédnu na nějaké blogy ohledně dětských knížek. Vychází toho teď hodně a je těžké se v tom orientovat. Kupodivu ani jedno dítě nenosí žádné požadavky ze školy, u nás se žádné doporučené seznamy na prvním stupni nedávají. Jo a ještě jsem si uvědomila, občas jsou zajímavé úryvky v čítankách, podle toho se dají taky hledat knížky.
Harry Potter, Erangon(to je prvni dil, pak jsiu dalsi 4)… A. Lingrenova atp.
Určitě Harry Potter, v jejím věku jsem to hltala i já
Ronja dcera loupežníka, již zmíněný Eragon, Narnie ![]()
Ja mám teda ešte menšie dieťa, ale navhrla by som knižky o muminoch.
Ahoj, mně teď mile překvapilo nakladatelství Portál, ale já jsem se zaměřovala více na mladší kategorii. Určitě by se u nich našlo i něco pro starší. A co má tvoje slečna ráda? Zvířata? Cestování? Humor? Nebo už dívčí romány?
Naše Petra miluje Holky v sedlech, protože jezdí na koni. Je to ale dost specifické, takže to fakt záleží na těch zájmech.
Ahoj,
mám kluka 11let a ted (ve 4. třídě) četl Harry Poter, Hobit, Pán prstenu, ted čte Vinnetoua. Pak mu navrhnu Lovce orchideí a Lovce mamutů a pak asi zajdem do knihovny a mrknu, jestli tam majíještě nějaké knížky z dob dávno minulých co vydávali pod KOD (knihy odvahy a dobrodružství). A ještě mě napadlo - Robinson Crusoe, jo a Tři mušketýry (ty jsem měla moc ráda)
Díky za Pavla Čecha toho neznáme, podíváme, jinak o Baobabu - nakladatelství jsem něco slyšela, byl oceněn, ale nic jsme neměli od nich. Astrid Lingrenová a Lichožrouty četli. problém je že ty moc tlusté knihy nemusí. ![]()
No to je problém, že nějak „hormonálně“ jde do románů a mě se to moc nelíbí. Ale asi musím respektovat. Problém, když romány, tak alespoň dobré…
@Lime Zkuste knížky Ivy Procházkové, věřím, že by se dceři mohly líbit.