Jaké práce nás uživí
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@AndilekOli píše:
Učitelé pracující mimo obor i když by chtěli být ve školství? Znám jen ty, kteří šli jinam kvůli penězům. Druhá věc je, že se člověk nesmí bát dojíždět.Osobně mám technický obor a nikdo z mých bývalých spolužáků není nezaměstnaný. Tam je to sázka na jistotu.
Situace u učitelů není dobrá, hodně škol se sloučilo či zrušilo a učitelé často zůstávají ve škole do důchodu, a tím, jak se zvyšuje věk odchodu do důchodu a zvyšuje se počet absolventů, tak noví absolventni nemají kam nastoupit, protože nová místa pro ně nevznikají a stará se neuvolňují. Učitelství bych rozhodně nedoporučovala. A dětí bude spíše ubývat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kaliopa píše:
Situace u učitelů není dobrá, hodně škol se sloučilo či zrušilo a učitelé často zůstávají ve škole do důchodu, a tím, jak se zvyšuje věk odchodu do důchodu a zvyšuje se počet absolventů, tak noví absolventni nemají kam nastoupit, protože nová místa pro ně nevznikají a stará se neuvolňují. Učitelství bych rozhodně nedoporučovala. A dětí bude spíše ubývat.
Ok, asi nemám co se týče učitelů dost velký statistický vzorek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kaliopa píše:
No nezaměstnaných učitelů, nebo spíše učitelů pracujících mimo obor je právě docela dost. Je tu na to celé vlákno. A u právníků je trh také celkem nasycen nebo přesycen.
LOL, jsi právnička? Pohybuješ se v tom oboru? Není, věř, že není ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kaliopa tak já netvrdím, že JEN jazyky, ale psala jsem, že s jazyky je pak větší možnost výběru čemu se budu věnovat a pokud umím jazyky tak nějakou práci seženu…i třeba pro začátek, recepční, asistentku, atd…a mezitím se můžu profilovat…
ale můžu být výborný technik, manager, já nevím co, ale bez jazyků mám dneska smůlu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@catherine100 píše:
ale můžu být výborný technik, manager, já nevím co, ale bez jazyků mám dneska smůlu
Strojař může být úplná lama na jazyky a pořád mu firmy utrhnou ruce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AndilekOli tady třeba ne, jsou tu hlavně německé firmy a pokud nemá alespoň částečnou znalost němčiny je problém…jo strojař sežene práci asi vždy, ale jde o to za kolik a v jaké firmě
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@catherine100 píše:
@Kaliopa tak já netvrdím, že JEN jazyky, ale psala jsem, že s jazyky je pak větší možnost výběru čemu se budu věnovat a pokud umím jazyky tak nějakou práci seženu…i třeba pro začátek, recepční, asistentku, atd…a mezitím se můžu profilovat…ale můžu být výborný technik, manager, já nevím co, ale bez jazyků mám dneska smůlu
Souhlas.Dnes je jazyk zaklad temer v jakemkoli oboru. I ti, co se tu neupichnou muzou odejit z CR, ale bez jazyka to nejde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@catherine100 Ono je to s jazyky dost podobné jako například s matematikou, buď talent máš nebo ne. Jen u jazyků všichni považují za automatické,, že to ten netalentovaný musí vydřít, u matematiky se řekne, že je chudák netalentovaný a že ho tím nebudeme zatěžovat. Přitom znalost matematiky a potažmo z ní vyplývající logické myšlení je stejně esenciální jako jazyky.
V reálu to pak dopadá následovně - jazykově nadaný jedinec vystuduje jazyky. Technicky nadaný jedinec vystuduje např. ČVUT a protože jazyky jsou základ pokusí se dostat alespoň na úroveň, aby se domluvil a dovedl se zorientovat v odborném textu
Pak mu stačí ne zcela dokonalá znalost (protože jako jazyková lama opravdu dokonale nikdy mluvit nebude) a má dveře otevřené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AndilekOli s tím souhlasím, každý má hlavu na něco jiné málokdo zvládá vše, ale bez alespon základní znalosti jazyka dané oblasti je to dneska těžké
ale myslím, že absolventi VŠ by měli mít jazyky na sakra jiné úrovni než mají teď
, kor ti z ekonomek (taky mám ekonomku a vím, že se dalo proplout i s velmi nízkou úrovní jazyků
ač to jinak byla celkem náročná škola třeba na matiku či statistiku)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kaliopa píše:
Pochybuji, že mladým Španělům a Řekům situace vyhovuje. A do jakých zemí by měli vlastně jít, když problém nezaměstnanosti mladých a nezaměstnanosti vůbec se týká celého vyspělého světa? Vím, že je to nereálné, ale představ si, že by hodně mladých z těchto států přišlo do ČR a byli jazykově vybavení. Tak co se stane? Zase se patrně zvýší nezaměstnanost u nás.
no já měla na mysli spíš ty mladé Čechy
Navíc ani Španělům a pod nikdo nebrání udělat to samé, jsou spousty možností a v turistickém ruchu je jich bezpočet
co třeba výletní lodě? Dostalo se tam 5 mích kamarádů ze Slovenska, kteří nevěděli ani ň v cizím jazyku. Prošli si těmi nejhoršími pracemi, až se vypracovali výš a jejich průřez krajinami, které procestovali jim může závidět i Kolbaba
Stačí jen chtít, možností jsou mraky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@quickyq píše:
Souhlas.Dnes je jazyk zaklad temer v jakemkoli oboru. I ti, co se tu neupichnou muzou odejit z CR, ale bez jazyka to nejde.
ale jde, jen je problém, že našinci očekávají americký sen, tzn., že si představují, že na první Vánoce koupí rodičům Porsche… Jak jsem psala výš, kamarádi jeli na loď, anglicky uměli yes-no, thank you a my name is. Je to 5 let zpátky. Dnes se vracejí, zakládají si rodiny, peněz mají jak plev a perspektivu slušnou, protože si prošli vším možným a díky multikulturní společnosti, ve které se pohybovali jsou doma nejen v ANG, ale minimálně dalších třech jazycích, minimálně dva z nich teda, s ostatními jsem ještě nemluvila…pořád někde courají
Takže dá se, ale je třeba mít přiměřená očekávání a taky se snažit a makat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@catherine100 U nás mám jinou zkušenost, mám FJFI ČVUT a jednak studenti už k nám chodí se slušnou znalostí jazyků ze středních škol (překvapivě) a hlavně ono se spousta učebnic a knih dá sehnat jen v angličtině, takže to i ty slabší donutí zasnažit se. Ne, že by každý náš absolvent byl jazykový expert, to vůbec ne, ale většina z nich jsou schopní číst odborný text, napsat odborný text, prezentovat v angličtině. Ti horší umí jen anglicky, ti lepší umí další minimálně jeden jazyk na takové úrovni, aby se domluvili. Všichni najdou po škole naprosto bez problému práci - fakt nevím o nikom, kdo by u nás vystudoval a byl byť jen několik měsíců nedobrovolně nezaměstnaný. C vím, tak na ostatních fakultách ČVUT je to podobné a jediní, kteří mají problém s prací jsou stavaři a architekti - díky recesi.
Příspěvek upraven 28.11.14 v 10:17
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@neila Souhlas,ale Cesi stale maji zaryty model, ze v praci se moc nedela a musi byt do 20km od jejich domu a jeste zadna podrada ;-(
Ad cizina bez jazyku-jde, u mladych, sebevedomych lidi, za predpokladu, ze odlozi ten Tebou zmineny americky sen.Ve strednim veku bez jazyku najde tu silu a odhodlani uz malo lidi…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@quickyq píše:
LOL, jsi právnička? Pohybuješ se v tom oboru? Není, věř, že není
Nejsem právnička, ale mám řadu známých, kteří tuto školu absolvovali. Řada z nich pracuje ve státní správě, v advokacii je málokdo. Jako advokáti pracují převážně ti, jejichž rodiče mají advokátní kancelář a tu potom převezmou. Ostatní to mají horší, protože advokátů je nadbytek a je těžké vybudovat si klientelu od nuly.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kaliopa píše:
Nejsem právnička, ale mám řadu známých, kteří tuto školu absolvovali. Řada z nich pracuje ve státní správě, v advokacii je málokdo. Jako advokáti pracují převážně ti, jejichž rodiče mají advokátní kancelář a tu potom převezmou. Ostatní to mají horší, protože advokátů je nadbytek a je těžké vybudovat si klientelu od nuly.
Ale přeci pracovat ve státní správě je také ok, tam jsou právníci taktéž zapotřebí. Ne každý doktor bude chirurg, ne každý právník advokát. Bavili jsme se o nezaměstnanosti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit