Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, zdravím všechny ženy, které se dostaly do podobné situace a žádám vás o radu. Rozhodla jsem se podat žádost o rozvod. Musím říct, že se nejedná o žádné zbrklé jednání, ale rozhodla jsem se po zralé úvaze. Manžel mě téměř dva roky podváděl se svojí milenkou a dokonce u ní 4 měsíce bydlel. Pak se vrátil, já ho přijala, ale po měsíci se opět odstěhoval k ní. To by bylo ve zkratce. Už nechci být ponižována a tak jsem se rozhodla pro radikální řešení. Po poradě s právníkem, mi právník řekl, abych si na příští schůzku, která bude v pátek připravila návrh na výši výživného. Máme dvě děti 13 a 17 let. Starší dítě už studuje na střední škole, do školy dojíždí a mladší hraje na hudební nástroj. Ale vůbec nemám představu, kolik bych měla žádat, aby to nebylo moc ani málo. Vím, že existují nějaké tabulky a dívala jsem se na ně, a taky vím, že každý soudce může rozhodnout jinak. Za dobu, co je manžel pryč se o děti vůbec nezajímá, a ani mi neposkytl žádné finanční prostředky.
Pokud máte některá už tohle všechno za sebou a můžete poradit, předem děkuju.
No, aby ti někdo pomohl určit přiměřenou částku, je k tomu třeba minimálně vědět majetkové a výdělkové poměry otce a počet jeho dalších vyživovacích povinností… takže v podstatě nic víc než co se vyčte z doporučujícíc tabulek, se tady poradit nejspíš nedá… tak alespoň obecně - já bych se řídila tabulkama a k tomu připočetla „něco navrch“ (př. když ti vyjde 3.000, zkusila bych požádat aspoň o 4.000), abych měla trošku manévrovacího prostoru:-) když půjdeš následně dolů alespoň uděláš otci radost, že „tě usmlouval“ a tebe to nebude mrzet…
Děkuju za reakci.
Vydělává 17 000,– až 20 000,– čistého a žádné jiné vyživovací povinnosti nemá.
Tak podle tabulek by to vycházelo na cca +-15% pro mladší a +-18% pro starší, tedy celkem 33%, ale musí se zohlednit to, že jde o dvě vyživovací povinnosti, tzn. viděla bych rozumný kompromis na min. 25% platu. Pokud tec nemá žádný větší hodnotný majetek, chtěla bych na mladší aspoň 2.000,– Kč a na starší aspoň 2.500. Ale minimálně, níž bych nešla ani o korunu, návrh bych podala asi 3.000,– Kč na mladší a 3.700,– Kč na starší. Samozřejmě soud by zohlednil spoustu dalších hledisek, jako jsou oprávněné náklady vašich dcer - výši by nejvíc mohly ovlivnit náklady na zvýšený zdravotní stav, dojíždění, školné a koníčky. I když se soudci zajímají i o výši platu matky, většinou jen pro informaci a málokdy podle toho upravují výživné.
To se nedá takhle říct z fleku. Myslím, že to záleží i na tom, kde budete po rozvodu bydlet (jaké budou náklady na bydlení), kolik toho děti sní (kluky je lepší v určitým věku šatit než živit
). Pak jde samozřejmě o koničky dětí atd.. Jestli máš nějakou zhruba představu o tom, kolik toho projíte, tak ty ostatní věci už nebude problém dát dohromady.
Záleží i na tom, jaký máš plat ty. Pokud jste na tom s manželem podobně, tak bych prostě částku, která mi nakonec vyjde jako náklady dětí (a opravdu nezapomeň započítat i podíl nákladů na bydlení) vydělila dvěma a to požadovala. Možná s nějakou minimální rezervou
zajdi si na socialní odbor-péče o dítě. Oni ti tam vše vysvětlí a poradí. Je třeba podat návrh na úpravu výživy a výchovy. Na výživném se můžete dohodnout samy, nebo ho stanový soud.
Přeji pevné nervy, je to dost psychicky náročné. Nedávno jsem tím prošla, ale nebyli jsme manželé.
Taky si můžeš požádat o příspěvek na bydlení a socialní příspěvek, pokud máš malý příjem. každá koruna se hodí.