Změna příjmení, ale nebudu se vdávat

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
9306
14.8.10 10:17

Změna příjmení

Ahoj holky

Můžu se zeptat, jestli někdo máte zkušenosti s tím? Chtěla bych si změnit příjmení abych měla jako moje děti. Svatbu nechceme.
Děkuji moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
584
14.8.10 10:24

Osobní zkušenost nemám, ale kamarádka si takto měnila příjmení před lety. Bylo to bez problémů, za nějaký poplatek (tuším, že to bylo kolem 1000,–Kč, ale nevím jistě)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2972
14.8.10 10:36
Šema píše:
Ahoj holkyMůžu se zeptat, jestli někdo máte zkušenosti s tím? Chtěla bych si změnit příjmení abych měla jako moje děti. Svatbu nechceme.
Děkuji moc

Ahoj Šemo, nějak tomu nerozumím. A teď máš jaké příjmení. A děti mají po otci? 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
14.8.10 10:37

**Šema* -takpřesně toto mám v plánu i já…svatba v žádném případě-mám k nim vrozený odpor :poblion: …tedy k vlastní…cizí se mě líbí :palec:

toto jse našla:Ahoj !

Změna je za poplatek 1.000,– Kč. Ale počítej s tím že to nebude např. do 31.12.2008 Novotná, od 1.1.2009 Nováková. Prostě změnou příjmení dostaneš nový rodný list, kde bude že jsi celý život Nováková = tedy pokud to bude stejné jako v mém případě.

Počítej s problémama - změna OP, ŘP, pasu, kartičky pojištěnce, veškerých smluv u bank atd. To by sice bylo i v případě vdavek ale přeci jenom, dokazovat proč změna jména atd.. Navíc nebudou souhlasit ani jména na vysvědčení apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30300
14.8.10 10:56

Já teda nevím, ale nebylo by jednodušší se na úřadě vzít? Měnila jsem totiž teď příjmení a na dost úřadech mi řekli, že když je to kvůli svatbě tak to je dobrý, ale jinak by ta změna byla složitější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
14.8.10 10:58

http://portal.gov.cz/…6/_s.155/708?…

taky mám v plánu to případně řešit takhle, ale zarazili jste mě s tím, že by mi např. o občance nezůstalo mé současné příjmení jako rodné (takže zůstalo by mi jen rodné číslo nebo i to rodné příjmení?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
14.8.10 10:59

Aspera -když čtu ty procedury tak asi jo…takže asi mě zůstane rodné příjmení do konce života :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30300
14.8.10 11:03

Sylvajs, u této změny by mi vadilo, že bych přišla o to rodné příjmení. A příklad co se špatně mění je například SIPO. Můžu se zeptat co tě vede k tomu, že odmítáš svatbu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
14.8.10 11:03
Aspera píše:
Já teda nevím, ale nebylo by jednodušší se na úřadě vzít? Měnila jsem totiž teď příjmení a na dost úřadech mi řekli, že když je to kvůli svatbě tak to je dobrý, ale jinak by ta změna byla složitější.

Spousta lidí má osobní nebo praktické důvody proč do svatby nejít. Otázka jestli je jednodušší (a pro dotyčnou přijatelné) vyběhat si změnu příjmení nebo neustále vysvětlovat a dokládat „já se jmenuji xx a toto je moje dítě yy“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
14.8.10 11:12

Aspera -mě taky…rodný list všechno jiné…myslela jsem si,že je to jednodušší…

pro mě je svatba strašně zavazující…nevím jak to popsat-nechci někoho vlastit na papír ani být vlastněna…svatba mě přijde jako fraška…utratí se spoustu peněz aby byla nej a pak se stejně rozvádí po roce nebo po dvou…a ten stojí víc než svatba 8-) …nepozveš všechny -pomluví Tě…pozvaní-taky Tě pomluví…kdysi byla varianta já ženich a dva svědci…ta už je pasé… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30300
14.8.10 11:29
Sylvajs píše:
Aspera -mě taky…rodný list všechno jiné…myslela jsem si,že je to jednodušší…pro mě je svatba strašně zavazující…nevím jak to popsat-nechci někoho vlastit na papír ani být vlastněna…svatba mě přijde jako fraška…utratí se spoustu peněz aby byla nej a pak se stejně rozvádí po roce nebo po dvou…a ten stojí víc než svatba 8-) …nepozveš všechny -pomluví Tě…pozvaní-taky Tě pomluví…kdysi byla varianta já ženich a dva svědci…ta už je pasé… :nevim:

Tak to jsem se asi stihla vdát dostatečně brzo. Pro mě bylo důležitý to, že kdyby se něco manželovi stalo, tak mi to nemocnici řeknou atd. My jsme tedy měli větší svatbu a nelitujeme toho, ale je to každého věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
14.8.10 13:10

Sylvajs, proc uz je svatba jenom ve ctyrech pase? ja zrovna nedavno na takove byla a celkem jsme si to hezky uzili:-)
K dotazu, zda jde zmenit prijmeni bez svatby probehla porada pravnika na toto tema a jeho odpoved byla: Dobrý den, změna jména či příjmení samozřejmě možná je, avšak musí k této změně existovat podstatný důvod. V tomto případě se lze tedy domnívat, že by Vaše žádost byla zamítnuta. Chcete-li mít stejné příjmení, doporučuji uzavřít manželství…http://www.pravnik.cz/forum/topic/2049/zmena-prijmeni.html
To je i muj nazor, samotny duvod, ze se nekomu nelibi svatba, dostatecne dulezity podle me neni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
14.8.10 13:27

Aspera a El-Brno -to není o nelíbení…prostě odpor…jako když se Ti hnusí myši…blbé přirovnání,ale já to tak cítím…beru,že na změnu musí být závažnější důvod…je to OK…proč je ta svatba pasé?…protože na světě běhá takový krásných chlapů a já bych musela být věrná jenom tomu jednomu :oops: …to byl vtip

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
14.8.10 13:35
Sylvajs píše:
Aspera -mě taky…rodný list všechno jiné…myslela jsem si,že je to jednodušší…pro mě je svatba strašně zavazující…nevím jak to popsat-nechci někoho vlastit na papír ani být vlastněna…svatba mě přijde jako fraška…utratí se spoustu peněz aby byla nej a pak se stejně rozvádí po roce nebo po dvou…a ten stojí víc než svatba 8-) …nepozveš všechny -pomluví Tě…pozvaní-taky Tě pomluví…kdysi byla varianta já ženich a dva svědci…ta už je pasé… :nevim:

Co to je za blbost? Svatbu si můžeš udělat jakou chceš, je to jen na tobě :-) Já měla svatbu malou, obyčejnou a přesto to bylo krásný - jestli ne pro ostatní to mě je jedno pro mě a manžela prostě ano.

A že je zavazující…?? A dítě snad není závazek? Je. A ten nejdůležitější. To jsou argumenty, že mi poser oko ty vole..pardon :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27002
14.8.10 13:50

A nebylo by jednoduší vzít dva svědky a jít na radnici jen takhle se nechat oddat?Já bhyc z tohohle teda pocit jako že je to svatba neměla ale bylo by to jednodušší ne pokud chceš mít jiné příjmení…jako jeslti je to tak jak tu někdo psal že by ti změnili rodný list atd tak to se m zdá ta mini svatba fakt přijatelnější ..... :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí