Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já tedy nový rodný list nemám, ten by se vystavovat určitě neměl. Mám rozhodnutí o zmeně příjmení, které se ke všemu dokládá.
Jasně že se musí změnit příjmení na všech dokladech.
Já v tom mám vůbec bordel, rodné jméno jiné, na vysokoškolském diplomu jiné a teď jiné…
Ahoj.
Já nyní v těhotenství též řeším přijmení svoje a prcka. Z určitých důvodů to svatbou s přítelem řešit nelze. Uvažuji jestli se s přítelem domluvit a trvat na tom, aby dítě mělo přijmení jeho i moje (při podpisu otcovství). Nebo svolit na jeho přijmení a zažádat si o změnu svého na jeho (nebo kdyby to bylo možné mít jeho a druhé svoje). Nechci být sobec a komplikovat jméno dítěti, aby jednou nemělo zmatky. Ale když si změním to své nerada bych v rodném listě přišla o to rodné. Někdo tu píše, že změní i rodný list a teď se dočítám, že ty nový nemáš. Jak to tedy je?? ![]()
@-lucik- Dvě jména mít dítě nemužu, ty nesezdaná taky ne. A mám takovy pocit, že dřív se RL měnil a ted už ne. Jo a děti v tom mít zmatek nebudou, prostě se jmenují po tatínkovi a maminka se jmenuje po svém tatínkovi, jejich dědovi, tečka.
Aha, no tak zas odpadly dvě možnosti ![]()
To přijmení řeším spíš, že kdyby nastala situace, že se s přítelem rozejdeme, tak bych ráda měla stejné jako dítě (nebo jsem chtěla mít alespoň jedno z těch dvou stejné - ale to tedy zase nejde) ![]()
@j.a.n.i1 Prosim a je mozne aby kazde dite melo jine prijmeni? Prvni dite se jmenuje po otci a druhe by se jmenovalo po matce? Je to mozne? Asi to nelze. ![]()
@-lucik- je to jednoduché, dej příjmení po sobě ne
, zbytečně bych to nekombinovala ![]()
@jednažena Pokud jste svoji, tak ne - při svatbě uvádíte, jak se budou jmenovat děti. Pokud jste jen partneři, tak se hlásí k otcovství u každého zvlášť, a tam to možné je.
Já jsem si měnila příjmení minulý rok a zaplatila jsem 1000,– musela jsem podat žádost a tu mi potom schválili dostala jsem nový rodný list a musela jsem si oběhat vše potřebné
Ahojte,
nechci zakládat novou diskuzi. Zkusim to říct zjednodušeně.
Jsem 7 let vdaná, mám jméno po manželovi, ale postupem času mě z určitých důvodů začalo mrzet, že jsem si nenechala v příjmení i rodné příjmení. Není možné si po svatbě přibrat do příjmení dodatečně ještě své rodné příjmení? Nemáte s tím někdo zkušenost nebo nevíte, zda to jde?
Díky.
@Pajenka píše:
Ahojte,nechci zakládat novou diskuzi. Zkusim to říct zjednodušeně.
Jsem 7 let vdaná, mám jméno po manželovi, ale postupem času mě z určitých důvodů začalo mrzet, že jsem si nenechala v příjmení i rodné příjmení. Není možné si po svatbě přibrat do příjmení dodatečně ještě své rodné příjmení? Nemáte s tím někdo zkušenost nebo nevíte, zda to jde?
Díky.
Nevím jestli i tímhle směrem, ale naopak to lze… bratránek se loni v září ženil a ueho žena má dvě příjmení a prý by to šlo stáhmout na jedno kdykoli pozděj…
@Gosi Děkuji za zkušenost. Já jsem se na to ptala před pár lety nějaké matrikářky a ta mi tvrdila, že přibrat si dodatečně dívčí jméno do příjmení nejde. Což me štve a nechce se mi tomu věřit, když si můžeš jméno změnit úplně nebo vzít si jméno přítele, ale mé rodné jméno po otci si do příjmení vrátit nemůžu?
![]()