Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, stačí když zajdeš na matriku ve vašem městě a podáš žádost o změnu příjmení z důvodu narození dítěte (pokud má dítě příjmení po otci a sepsali jste Přiznání otcovství) - neměl by být problém. Formulář prý na to žádný není, lepší je se dohodnout rovnou s danou úřednicí a napsat žádost. Měli by ti vyhovět.
@Sylvajs já měla za to, že rodné příjmení člověku už nikdo „neodpárá“, že už vždy bude jako rodné příjmení figurovat. Brácha dostal příjmení po našem druhém otci a dodnes (má 51.let), má všude psáno-rozený a své získané příjmení.
Prosím anonymně, jinak smazat. Jsem už dlouho rozvedená, příjmení jsem si nechala po exmanželovi, protože jsem se chtěla jmenovat stejně jako naše dcera. Z dalšího vztahu mám syna, který má příjmení po svém otci. Poslední dobou se syn začal zajímat o to, proč se jmenuje jinak než máma, že by se chtěl jmenovat stejně, kdybych měla rodné příjmení, tak by mi to nevadilo, ale nechci, aby se syn jmenoval po mém exmanželovi a ani já už se tak jmenovat nechci, dcera už je dospělá, takže jí už je to úplně jedno. Já se vdávat nechci, jde mi jen o to, abych se jmenovala stejně jako syn. Př. rodné příjmení je Mladá, po svatbě Stará(po ex), syn se jmenuje jako otec Nový, chtěla bych se také jmenovat Nová. Jde mi o to, jak to bude s rodným listem (tam mám pořád Mladá a chci aby to tak zůstalo), četla jsem tady, že změnou příjmení se změní rodné příjmení, což nechci, chci si jen změnit příjmení po exmanželovi na synovo příjmení. Jde to? Doufám, že jsem to nenapsala moc zmatečně a děkuji za odpovědi.
Takže jsi byla původně vdaná za např. Nováka, s Novákem jsi měla dceru a svatbou jsi si změnila příjmení také na Novákovou. Potom ses rozvedla a potkala Dvořáka, s Dvořákem máš syna, který se jmenuje Dvořák ale ty jsi pořád Nováková a ty se chceš jmenovat stejně jako syn a tvůj nový partner, tj. Dvořáková? To by mělo jít normálně na matrice a rodné příjmení je snad dané, jestli jsi za svobodna byla Macháčková, tak rodné příjmení bude pořád Macháčková i když se přejmenuješ na tu Dvořákovou, ne? Omlouvám se, jestli jsem to nepochopila
Syn bude taky jednou dospělý a bude mu to jedno. Proč se nechceš vdát?
@Paola21 není to tak. Změnou příjmení se změní i rodné příjmení.
@Mimis2017 píše:
@Paola21 není to tak. Změnou příjmení se změní i rodné příjmení.
To koukám teda, díky za info
Mozna mi neco unika, ale nebylo by nejjednodussi si vzit soucasneho partnera.,otce ditete, ktere se po nem jmenuje??Pak ti zustane tve rodne prijmeni, ale budes se jmenovat jako syn a manzel..taky se omlouvam, jestli jsemje to blbe pochopila..
@Paola21 zmenou prijmeni se zmeni i prijmeni rodne, taky jsem na to koukala jak puk ![]()
@jednažena třeba je to jinak u dětí, já jsem se nechala přejmenovat, když se mamka po druhé vdala a automaticky mi změnily i rodné příjmení
… Nikdo se mě neptal jak to chci. Známá se též nechce vdávat a chtěla si jen změnit příjmení, ale řekli ji, že by přišla o své rodné příjmení.
@Mimis2017 To nevim, mám zkušenost jen se změnou příjmení dítěte.
A proč se mění i to rodné přijmení?
Vysvětlí mi prosím někdo ten smysl té změny? Řeším obdobný problém a další svatbu už opravdu ne-eee ![]()
Tak se vdejte, vezměte si příjmení nového muže a pak se hned rozveďte a to příjmení vám už zůstane bez změny rodného příjmení. Je to složité, ale asi jediné řešení. ![]()