Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
vadí mi, že se moje dítě jmenuje jinak než já a hrozim se tý doby až to moje dítě za mnou přijde a zeptá se: Maminko, proč se jmenuješ jinak než já? Nějak pořád nevim co bych mu na to měla říct. Třeba s tim nepřijde, ale je tu velká šance, že jo.
No a nehledě na to, že někam budeš volat třeba do školky a řekneš, třeba dobrý den, tady Verešová, chci omluvit syna,típ. A syn se bude jmenovat jinak a hnedle je oheň na střeše. Tohle se totiž stalo mě. Já převrátila všechny papíry a kluk měl jiný jméno než mama
A ještě mám zkušenosti od kamarádky holčička se taky jmenovala jinak než kámoška-její maminka, a nějaká holčička ve škole jí řekla, že asi její maminka neni její vlastní maminka, a ta holčička byla vyřízená. A kámoška jí ukldinovala horem dolem, že to neni pravda. Ona se to někdy zdá jako kravina ale když pak na to dojde, tak se to jako kravina přestane zdát ![]()
Pettulle píše:
vadí mi, že se moje dítě jmenuje jinak než já a hrozim se tý doby až to moje dítě za mnou přijde a zeptá se: Maminko, proč se jmenuješ jinak než já? Nějak pořád nevim co bych mu na to měla říct. Třeba s tim nepřijde, ale je tu velká šance, že jo.
No já jsem říkala dceři, že příjmení má po tatínkovi a jméno po mamince , aby to bylo spravedlivé..jasně to je pro malé děti, a když byla větší, nebyl pro ní problém porozumnět tomu, že každý se jmenuje tak jak chce a s pospolitostí rodiny to nemá nic společného..že při svatbě si každý může nechat svoje jméno, nebo si maminka vzít jméno tatínka, nebo tatínek jméno maminky ( i takové znám) atd..A hlavně,že na tom doopravdy nezáleží..
Šema píše:
No a nehledě na to, že někam budeš volat třeba do školky a řekneš, třeba dobrý den, tady Verešová, chci omluvit syna,típ. A syn se bude jmenovat jinak a hnedle je oheň na střeše. Tohle se totiž stalo mě. Já převrátila všechny papíry a kluk měl jiný jméno než mamaA ještě mám zkušenosti od kamarádky holčička se taky jmenovala jinak než kámoška-její maminka, a nějaká holčička ve škole jí řekla, že asi její maminka neni její vlastní maminka, a ta holčička byla vyřízená. A kámoška jí ukldinovala horem dolem, že to neni pravda. Ona se to někdy zdá jako kravina ale když pak na to dojde, tak se to jako kravina přestane zdát
Když volám, k doktorce kvůli dětem či do školy, automaticky se představuji jménem dítěte ( žíly mi to netrhá) - ani by mě nenapadlo se představit svým ( i když to má v žákajde, takže by to učitelka mohla vědět, ale nenutím jí pamatovat si všechno)..
Nebo se představím - tady Papoušková, jsem maminka Elišky Omáčkové..atd..
Lizbeth píše:Šema píše:Když volám, k doktorce kvůli dětem či do školy, automaticky se představuji jménem dítěte ( žíly mi to netrhá) - ani by mě nenapadlo se představit svým ( i když to má v žákajde, takže by to učitelka mohla vědět, ale nenutím jí pamatovat si všechno)..
No a nehledě na to, že někam budeš volat třeba do školky a řekneš, třeba dobrý den, tady Verešová, chci omluvit syna,típ. A syn se bude jmenovat jinak a hnedle je oheň na střeše. Tohle se totiž stalo mě. Já převrátila všechny papíry a kluk měl jiný jméno než mamaA ještě mám zkušenosti od kamarádky holčička se taky jmenovala jinak než kámoška-její maminka, a nějaká holčička ve škole jí řekla, že asi její maminka neni její vlastní maminka, a ta holčička byla vyřízená. A kámoška jí ukldinovala horem dolem, že to neni pravda. Ona se to někdy zdá jako kravina ale když pak na to dojde, tak se to jako kravina přestane zdát
Nebo se představím - tady Papoušková, jsem maminka Elišky Omáčkové..atd..
Tak nějak
![]()
No holky uvidíme no. Zítra jedeme ráno na gyndu, potvrdit těhu-teda snad. Byla jsem tam je to tři týdny, říkala že sliznice je vysoko ale mimi vidět neni, tak jsem zvědavá, snad bude vše tak jak má a pak máme jet na ten uřad, tak vám dám vědět, jak to nakonec dopadlo, třeba tam ani nepojedeme.
![]()
Šemo, držím ti pěsti, aby všechno bylo tak jak má a dej vědět, jestli by změnu povolili, docela mě to zajímá co se všechno považuje za ten vážný důvod ke změně:-)
El-Brno píše: Šemo, držím ti pěsti, aby všechno bylo tak jak má a dej vědět, jestli by změnu povolili, docela mě to zajímá co se všechno považuje za ten vážný důvod ke změně:-)
Jo jo to by mě taky zajímalo ![]()
Prosim kdo ma zkusenosti se zmenou prijmeni? Chtela bych si nechat zmenit prijmeni ab to jen tu koncovku „ova“ dat pryc. To same prijmeni pak i pro me novorozene dite, abychom meli stejne prijmeni. Syn se mi narodil za svobodna a pritel se zmenou souhlasi, po planovane svadbe by si vzal tez me ab meho syna prijmeni. Prosim poradte, pry tu zmenu vzdy neprovedou a pro me je to dulezite! Co je nejlepsi duvod napsat do zadosti? Predem moc dekuji
http://www.mvcr.cz/…rijmeni.aspx
tady k tomu něco je ,nicméně babička měla přijmení v mužském tvaru už i za komunistů a žádnou z těchto podmínek nesplnovala -takže nevím
CAnikos - pokud vím, tak právě při svatbě - teda před ní je možné toto změnit. Ty zrušíš Ová a pn si vezme tvé.
ahoj holky moc dekuju za komentare. Problem je ze me prijmeni v muzskem tvaru je Bucko a ja jako Buckova bych chtela nechat dat to „ova“ pryc abych se jmenovala Buck a to v mem pripade neni muzsky tvar meho prijmeni ale celkova zmena, takto mi to bylo zdeleno na konzulate!!! Muj syn se mi narodil v SRN kde zijem a protoze v mem rodnem liste je muzsky tvar Bucko, mu udali toto jmeno a to ja nechci. Chci zmenit prijmeni meho syna tez jen na Buck, na konzulate mi tez rekly jelikoz je to uplna zmena prijmeni, neni to na 100% jiste, ze zmenu na matrice provedou… uz me to stalo plno penez, preklad, apostila, zadost atd. a ted se bojim ze mi tu zmenu neprovedou!?!
Ma nekdo zkusenosti se zadosti ktera byla zavrhnuta? eventuelne co bych do zadosti mohla jeste zadat aby zmena byla opravdu provedena?
Predem moc dekuju za rady!!!
ahoj a kde budeš se synem bydlet v Německu ? U nás ještě jeden příklad z rodiny ,když se rodina mého otce stěhovala do československa ze zahraničí .Nechali si jméno „počeštit“,zjednodušit výslovnost- tzn.fakticky ho úplně změnili a to ještě každá větev trochu jiným způsobem ![]()
Takže cesty tady určitě jsou .Stačí se podívat do kolem sebe na ta všechna počeštěná polská a německá příjmení(nebo za války poněmčená česká ) -tak možná tím bys mohla argumentovat.
jo my zijeme v Nemecku na to budu apelovat ale stejne mam strach ze mi zmenu neprovedou, kdyz to neni jiste! No ted uz muzu jen doufat, cekam totiz na rodny list syna ktery musi byt v CZ vystaven abych tu zadost mohla poslat na matriku. Je to stejne kravina… jsem musela nechat vystavit rodny list pro CZ s jmenem Bucko abych ho pak mohla menit na Buck kdyz bude zmena provedena! To nechapu, nejdrive bych ocekavala jestli zmenu provedou nebo ne a pak bych mu nechala ten rodny list vystavit, takhle kdyz to vyjde (DOUFAM) tak budu menit zase i ten rodny list
no ale to uz je vedlejsi, hlavne aby to vyslo
dobry den chtela jsem se zeptat kdyz si chcu zmenit prijmeni chtela bych po dedeckovi slo by to:??? a to by tam musel jit semnou dedeckem aby mi to prijmeni zmenily??