Změna příjmení, ale nebudu se vdávat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
15.8.10 10:40

Já jsem čerstvě vdaná a doufám, že navždy. Předtím jsem však měla taky několik vztahů, a všechny skončily rozchodem (svatba teda důvodem rozchodu nebyla…). Jestli skončí neúspěchem i tento vztah, nevím, samozřejmě si přeji, aby to tak nebylo. Rozvod bývá většinou tak těžký proto, že se manželé nedokážou dohodnout na dětech a na majetku - ale společné děti a společný majetek má i hodně nesezdaných párů a pokud se ani nesezdaní nedohodnou, stejně skončí u soudu - takže je to prašť jak uhoď, většinou bývají mnohem náročnější spory nesezdaných párů, protože je právo nijak nechrání… je to podle mě hodně o lidech, jakým způsobem bude jejich rozchod/rozvod probíhat…

• Citovat
  • Upravit
jjelena
15.8.10 10:50

Anonymní :palec: přesně tak, je to v lidech, ne ve stavu.

Šemo, blbý příklady, ale určitě máš kolem sebe i spoustu těch pevných svazků. A pro mě osobně by problémy ostatních určitě nebyly důvodem k určitýmu chování. Já osobně se rozhoduju sama za sebe. Věřím, že ty se taky rozhodneš tak, jak ti bude nejvíc vyhovovat. A každopádně držím palce, at vám vztah vydrží at už tak nebo tak

• Citovat
  • Upravit
11502
15.8.10 11:02

Ahoj, tak já se jmenuji také jinak a dítě má jméno po příteli. Nemohla jsem a stále se s tím nějak nemůžu vypořádat. Je mi to blbý. Všude kam příjdu, co se týče dítěte, tak mi neřeknou jinak než jeho příjmením, mě to ale strašně rozčiluje!!! Svatbu rozhodně neplánujeme, protože i malá stojí dost peněz. Možná to bude blbý, ale až budeme čekat druhé dítko, tak chci aby se jmenovalo po mě, když už, tak aby to bylo vyrovnané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
15.8.10 11:15
Pettulle píše:
Ahoj, tak já se jmenuji také jinak a dítě má jméno po příteli. Nemohla jsem a stále se s tím nějak nemůžu vypořádat. Je mi to blbý. Všude kam příjdu, co se týče dítěte, tak mi neřeknou jinak než jeho příjmením, mě to ale strašně rozčiluje!!! Svatbu rozhodně neplánujeme, protože i malá stojí dost peněz. Možná to bude blbý, ale až budeme čekat druhé dítko, tak chci aby se jmenovalo po mě, když už, tak aby to bylo vyrovnané.

Ono je važně hloupý, když člověk musí pořád někomu vysvětlovat, jak je to vlastně s příbuzenskýma vztahama, taky by mě to štalo a vubec se ti nedivím:-) Jen mě napadlo, že tím se stejně nic nevyřeší - tvoje děti navíc budou muset vysvětlovat, jak to, že se jejich sestřička jmenuje jinak:-) Ono to ty děti dokážou nést často hůř než dospělí, děti dokážou být hodně kruté a vymyslet věci, které by nás ani nenapadly (bohužel, znám takový případ…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
15.8.10 11:42

Já vím. Obzvlášť v dnešní době jsou děti hodně zlé. Chtěla jsem aby se první jmenoval po mě, ale s „tchánem“ to bylo hrozné, u něho to nepřicházelo v úvahu, navíc když jsme ještě v tu dobu bydleli u přítelových rodičů, tam jsem si moc vyskakovat nemohla. Jinak vůbec netuším jak jinak bych to vyřešila. Nemůžu vystát, když mi někdo řekne jeho přijmením nebo mě osloví „mladá pani“ nebo když mi tak přítel ze srandy řekne sám, to je pak oheń na střeše. Neni to pravda a tak se za to musim neustále prát, ale pokaždé to přijde vniveč a mam z toho zbytečné nervy, ale pokaždé to neustojím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
15.8.10 12:09

Tak mě to blbý nepřijde - ani mi to nikdy nikdo nevyčítal, či nekoukal že nechápe.. A nesouhlasím , že to všude musíte vysvětlovat.. Jako kde všude - max. když jdu k dětské lékařce, tak vím, že mě tak osloví a pak ve škole - to znamená párkrát do roka.Jinak to nikdo neřeší. Proč taky.
A svatba nás nestála ani korunu. Přišli jsme v civilu, podepsali papír a šli domů..
Já se nevdala kvůli tomu , abychom byli manželé a láska až na věky..Ale čistě z praktických důvodů ( majetek, dědictví atd) a jméno jsem si nechala své..nějak mi přišlo divné se po 30ti letech jmenovat jinak.
Se svým mužem se můžeme rozejít tak i tak, nebo spolu zestárnout jako manželé i na psí knížku. Svatba v tom nehaje žádnou roli.
Tedy pokud by mi šlo o změnu příjmení podstoupila bych to, co je mín úřeně náročné..Možná to ta svatba je , já nevím, ale se vztahem to nemá nic splečného, to bych do toho netahala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2972
15.8.10 12:14

Lizbeth koukla jsem k tobě na profil, snad neva :mrgreen: , plně se totiž ztotožňuju s tvýma názorama a to nejen v této diskuzi, tak mě zajímalo odkud jsi :lol:

Šemo a myslím si skutečně to samé co Lizbeth, není to o papíru, vztah může být takový a makový a můžete spolu vydržet a nemusíte. Manželství to určitě neovlivní :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
15.8.10 12:19
Shílenka píše:
Lizbeth koukla jsem k tobě na profil, snad neva :mrgreen: , plně se totiž ztotožňuju s tvýma názorama a to nejen v této diskuzi, tak mě zajímalo odkud jsi :lol:Šemo a myslím si skutečně to samé co Lizbeth, není to o papíru, vztah může být takový a makový a můžete spolu vydržet a nemusíte. Manželství to určitě neovlivní :lol:

Díky Shílenko - tak abys věděla kouknu se ti na profil a bude to 1:1 :mrgreen:
Jinak ze zkušenosti ( školní dítě) vím, že rozvedených, jinak jmenujících se rodičů, či nesezdaných jsou mraky a pochybuji, že učitelka, doktor, sousek či děti toto řeší..
Jinak přidám rozhovor na hřišti - dvě děti ( kluk a holka kolem 7- 10 let)
Kluk: včera mi umřel táta..
Holka? Hm, to je blbý, to si asi máma najde jinýho tatínka..
Kluk:Né, ona už ho má..
Holka:A je dobrej??
Kluk: Jo, je v pohodě, slíbil mi piercing..

No jak vidíte, děti řeší kde co..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2972
15.8.10 12:24
Lizbeth píše:
Shílenka píše:
Lizbeth koukla jsem k tobě na profil, snad neva :mrgreen: , plně se totiž ztotožňuju s tvýma názorama a to nejen v této diskuzi, tak mě zajímalo odkud jsi :lol:Šemo a myslím si skutečně to samé co Lizbeth, není to o papíru, vztah může být takový a makový a můžete spolu vydržet a nemusíte. Manželství to určitě neovlivní :lol:

Díky Shílenko - tak abys věděla kouknu se ti na profil a bude to 1:1 :mrgreen:
Jinak ze zkušenosti ( školní dítě) vím, že rozvedených, jinak jmenujících se rodičů, či nesezdaných jsou mraky a pochybuji, že učitelka, doktor, sousek či děti toto řeší..
Jinak přidám rozhovor na hřišti - dvě děti ( kluk a holka kolem 7- 10 let)
Kluk: včera mi umřel táta..
Holka? Hm, to je blbý, to si asi máma najde jinýho tatínka..
Kluk:Né, ona už ho má..
Holka:A je dobrej??
Kluk: Jo, je v pohodě, slíbil mi piercing..

No jak vidíte, děti řeší kde co..

Já osobně v tom jménu taky žádný problém nevidím. Ale na druhou stranu chápu, že to někomu vadit může. Já zase spíš řeším jiný věci, který mi přijdou teda důležitější :lol:

Příklad dost dobrej a docela síla. Já mám dítka ještě malý, tak se na takovéhle rozhovory teprve psychicky připravuju :mrgreen: , ikdyž občas ty otázky mě taky překvapí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
15.8.10 12:32

Vidíš, a např. moje tříletá neteř přišla ze školky s brekem, že se jí děti smály, že je sirota a chtěla potvrzení, že vůbec sirota není - rodiče jsou rozvedení. V dnešní době naprosto běžné. další dítě v pěstounské péči tak těžce neslo posměšky ostatních dětí, že se jmenuje jinak než jeho „sourozenci“, že to skončilo u soudu se žádostí o změnu příjmení… Asi máte štěstí na výborný kolektiv dětí, ale spousta z dětí využije každou odlišnost k posměchu a přitom může jít o úplnou prkotinu - jak to, že nenosí botičky jako ostatní? jak to, že nemá mobil jako ostatní? jak to, že nemá příjmení jako jeho sourozenec nebo maminka? neříkam, že to musí pokaždé skončit psychickým traumatem, to v žádném případě, jen, že děti to můžou cítit i jinak než my dospělí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
15.8.10 12:35
El-Brno píše:
Vidíš, a např. moje tříletá neteř přišla ze školky s brekem, že se jí děti smály, že je sirota a chtěla potvrzení, že vůbec sirota není - rodiče jsou rozvedení. V dnešní době naprosto běžné. další dítě v pěstounské péči tak těžce neslo posměšky ostatních dětí, že se jmenuje jinak než jeho „sourozenci“, že to skončilo u soudu se žádostí o změnu příjmení… Asi máte štěstí na výborný kolektiv dětí, ale spousta z dětí využije každou odlišnost k posměchu a přitom může jít o úplnou prkotinu - jak to, že nenosí botičky jako ostatní? jak to, že nemá mobil jako ostatní? jak to, že nemá příjmení jako jeho sourozenec nebo maminka? neříkam, že to musí pokaždé skončit psychickým traumatem, to v žádném případě, jen, že děti to můžou cítit i jinak než my dospělí…

No vidíš, ale tady na tom je vidět, že děti si najdou vždy něco - když to nebude příjmení, bude to blbé tričko s krtkem nebo křivé zuby..
Joo, děti jsou zlý a hnusný, ale to byly vždycky a vždycky budou..Jsou to u nich normální vztahy - od toho jsou tu rodiče, aby svým dětem vysvětlily jak to s problémem je..
Samozřejmě nikoho nezrazuji od svatby či změny příjmení, jen jsem chtěla neznačit svůj postoj a svoje zkušenosti.. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
15.8.10 12:43

Jojo, nikdy se nezabrani posmeskum, kdyz se chce, vzdycky si nekdo neco najde… jen jsem to uvedla jako jeden z prikladu, kdy rodice mohou diteti „zamotat hlavu“, aniz by si to uvedomili a ani treba nemaji potrebu rozdilne prijmeni diteti vysvetlit, protoze to ani nepovazuji za dulezite a ono pak dojde ze skolky uplne zdeptany… jen jsem to chtela uvest proto, ze me to samotnou prekvapilo, kdyz jsem to soudni jednani videla, protoze me ani nenapadlo, ze by dite mohlo pocitovat jako krivdu jmenovat se jinak nez jeho „pribuzni“ - i kdyz to dite naprosto chapalo, ze nejde o jeho pravou rodinu… neni to uplne totozny pripad, ja vim, ale pro me to bylo pouceni trosku vic premyslet nad necim tak banalnim jako je prijmeni…to jsem tim chtela rict, ne to, ze kazde dite s jinym prijmenim bude neuroticke…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2972
15.8.10 12:47

Jenže ono jde taky hodně, podle mě teda, o postoj rodičů, jak jsou schopni to dítkům vysvětlit.
My jsme řešili ve školce, že se do malýho pořád navážel nějakej klučina a malej se tím strašně trápil. Pak jsem zjistila, že je ten kluk jedináček a vyrůstá jen s rodičema, mezi děti jinak vůbec nechodil. Tak jsem našemu malýmu navrhla, ať za ním sám jde a navrhne mu kamarádství a že si spolu bodou hrát. Dodnes jsou z nich nejlepší kámoši :mrgreen:

A taky bych řekla, že je to hodně o hodnotách, které to dítě má, které mu dáme :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
15.8.10 12:54
Shílenka píše:
Jenže ono jde taky hodně, podle mě teda, o postoj rodičů, jak jsou schopni to dítkům vysvětlit.
My jsme řešili ve školce, že se do malýho pořád navážel nějakej klučina a malej se tím strašně trápil. Pak jsem zjistila, že je ten kluk jedináček a vyrůstá jen s rodičema, mezi děti jinak vůbec nechodil. Tak jsem našemu malýmu navrhla, ať za ním sám jde a navrhne mu kamarádství a že si spolu bodou hrát. Dodnes jsou z nich nejlepší kámoši :mrgreen:A taky bych řekla, že je to hodně o hodnotách, které to dítě má, které mu dáme :lol:

A presne to jsem psala vys - me by totiz nenapadlo to vubec resit, ze rodice maji jine prijmeni, protoze jako „velka holka“ to beru naprosto samozrejme… a uvedla jsem to jako zamysleni pro maminky, kterym to taky prijde jako me divny resit, ze maly deti to muzou brat naprosto nepochopitelne a muze v tom bez vysvetleni mit zmatek… ale mozna to bylo prekvapko jenom pro me a vsechny ostatni jste to braly jako naprosto samozrejme si o rozdilnosti prijmeni s ditetem dukladne promluvit… v takovem pripade se omlouvam za nadbytecny prispevek :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2972
15.8.10 13:02

El, to právě, že mě by to vůbec nenapadlo konkrétně něco takového řešit. Ale zatím jsem se s tím nikde nesetkala a mně osobně by nevadilo, pokud by mi někdo řekl příjmením dítěte. Já jsem to směřovala spíš na sebe jako dospělou, že mně to neva…ovšem je pravdou to, co píšeš ty, že to může taky vadit dětem a to mě nenapadlo 8-o , takže pro mne rozšířený úhel pohledu, za který dík :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí