Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak jsem se snazila googlit, jak to vastne je a ve vysledku to na me pusobi, ze zalezi na dane matrikarce/matrikari a duvodech, ktere uvedete, zda vam zmeni jmeno i rodne, nebo jen aktualni od data…pokud budete nekdo vedet vic nebo date odkaz, budu rada, skutecne me to zajima i kdyz absolutne nejsem v situaci, kdy bych chtela ci potrebovala neco menit (to jen pro rejpaly, jsem pres 6let v manzelstvi a vsichni ctyri doma se jmenujeme stejne) ![]()
@Soňa Zacharová těžko říct, vážně vůbec nevím… Naštěstí jsem uz vdaná a nemusím to řešit
… Ale je to zvláštní, že je to u kazdyho jinak.
@unuděná když si měníš příjmení tak se mění rodné, vybaví to matrikářka dle TP, ale pak se celá dokumentace odesílá na speciální matriku v Brně, která ti vystaví nový RL. Takhle to je, řešila nedávno kamarádka a já ji s tím právě na té matrice v Brně pomáhala. Naprostá většina takto změněných příjmení má jen dva důvody - buď jsou ta příjmení hanlivá nebo se s tím trochu čachruje kvůli společnému dítěti (ale nevůli ke svatbě), tam je to trošku složitější a opravdu záleží na matrikářce jak to posoudí. Může to klidně zamítnout, ale nemyslím, že by se to dělo často. U muže je to jinak.
Moc všem děkuji za odpovědi. Nějak z toho pořád nejsem moudrá, nevím, proč by to u chlapa mělo jít beze změny rodného příjmení a u ženy ne?? Znovu se vdávat opravdu nechci, mám pro to vážné důvody, takže tahle možnost nepřichází v úvahu. Jedině tedy, abych se zbavila příjmení po ex, je zažádat o změnu zpátky na své rodné příjmení. Ale stejně se budu jmenovat jinak než syn.
@Anonymní píše:
Moc všem děkuji za odpovědi. Nějak z toho pořád nejsem moudrá, nevím, proč by to u chlapa mělo jít beze změny rodného příjmení a u ženy ne?? Znovu se vdávat opravdu nechci, mám pro to vážné důvody, takže tahle možnost nepřichází v úvahu. Jedině tedy, abych se zbavila příjmení po ex, je zažádat o změnu zpátky na své rodné příjmení. Ale stejně se budu jmenovat jinak než syn.
počkej a v čem je problém? Změnu na rodné příjmení ti udělají a když to bylo tvé rodné příjmení, tak se snad nic neděje, ne? Že se budeš jmenovat jinak než syn, to je patrné, teda jestli mu také nezměníš jméno na své.
No nevím jestli zrovna rozvod je jednoduché řešení
To určitě půjde i bez toho
Teď jsem volala na matriku, rodné příjmení by se mi měnilo pouze, kdybych byla svobodná, vzhledem k tomu, že jsem rozvedená a chci si změnit příjmení po ex na synovo příjmení, zůstane mi moje rodné příjmení. Př. rodné příjmení Mladá, po svatbě Stará, po rozvodu pořád Stará, syn se jmenuje Nový jako přítel, po změně příjmení budu mít rodné příjmení Mladá a nynější jméno Nová. Takže nemám co řešit, jdu do toho.
@Anonymní píše:
Teď jsem volala na matriku, rodné příjmení by se mi měnilo pouze, kdybych byla svobodná, vzhledem k tomu, že jsem rozvedená a chci si změnit příjmení po ex na synovo příjmení, zůstane mi moje rodné příjmení. Př. rodné příjmení Mladá, po svatbě Stará, po rozvodu pořád Stará, syn se jmenuje Nový jako přítel, po změně příjmení budu mít rodné příjmení Mladá a nynější jméno Nová. Takže nemám co řešit, jdu do toho.
Takze v pripade rozvedene ženy se meni jen prijmeni po ex manzelovi, spravne? Rodne zustane rodnym jak bylo kdysi za svobodna?
Zakon zna tedy vice eventualit, podobne to bude zrejme i s tema chlapama ![]()
@neila píše:
Takze v pripade rozvedene ženy se meni jen prijmeni po ex manzelovi, spravne? Rodne zustane rodnym jak bylo kdysi za svobodna?
Zakon zna tedy vice eventualit, podobne to bude zrejme i s tema chlapama
ano, přesně tak