Změna příjmení, ale nebudu se vdávat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16.1.18 16:46

Ja teda taky cucim. Vzdyt prece rodne prijmeni je danr, neee? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
16.1.18 16:54
@pajinkapajinka píše:
Ja teda taky cucim. Vzdyt prece rodne prijmeni je danr, neee? 8o

Taky čumim, kdo to vůbec vymyslel a proč.. To je jako bys měla rodné město Praha, pak se odstěhovala do Brna a rodné město by se ti změnilo na Brno, i když to tvé rodné město vůbec není :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
16.1.18 17:02
@Komteska80 píše:
A proč se mění i to rodné přijmení?
Vysvětlí mi prosím někdo ten smysl té změny? Řeším obdobný problém a další svatbu už opravdu ne-eee :roll:

protože je to logické. Svatbou nové příjmení získáváš, změnou bez sňatku měníš to původní. Nezískáváš nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
16.1.18 17:03

@neila to je fakt :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
16.1.18 17:04
@Anonymní píše:
Prosím anonymně, jinak smazat. Jsem už dlouho rozvedená, příjmení jsem si nechala po exmanželovi, protože jsem se chtěla jmenovat stejně jako naše dcera. Z dalšího vztahu mám syna, který má příjmení po svém otci. Poslední dobou se syn začal zajímat o to, proč se jmenuje jinak než máma, že by se chtěl jmenovat stejně, kdybych měla rodné příjmení, tak by mi to nevadilo, ale nechci, aby se syn jmenoval po mém exmanželovi a ani já už se tak jmenovat nechci, dcera už je dospělá, takže jí už je to úplně jedno. Já se vdávat nechci, jde mi jen o to, abych se jmenovala stejně jako syn. Př. rodné příjmení je Mladá, po svatbě Stará(po ex), syn se jmenuje jako otec Nový, chtěla bych se také jmenovat Nová. Jde mi o to, jak to bude s rodným listem (tam mám pořád Mladá a chci aby to tak zůstalo), četla jsem tady, že změnou příjmení se změní rodné příjmení, což nechci, chci si jen změnit příjmení po exmanželovi na synovo příjmení. Jde to? Doufám, že jsem to nenapsala moc zmatečně a děkuji za odpovědi.

určitě by bylo pro tebe jednodušší si partnera vzít. Takhle je to na podstatně náročnější proces, který ti ani nemusí schválit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
16.1.18 17:12

Můj tchán si nechal změnit příjmení při druhé svatbě na počeštěnou podobu, rodné příjmení mu zůstalo v rodném listě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
16.1.18 17:18
@matkabagristy píše:
Můj tchán si nechal změnit příjmení při druhé svatbě na počeštěnou podobu, rodné příjmení mu zůstalo v rodném listě

to je ale jiná situace. U chlapa se 1. rodné příjmení neřeší, resp. řeší jen v případě, že si vezme jméno své manželky a 2. počeštit a nechat kompletně změnit jsou dvě rozdílné věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.1.18 17:41
@Komteska80 píše:
A proč se mění i to rodné přijmení?
Vysvětlí mi prosím někdo ten smysl té změny?

no ono je to logicke, kdyz se budu jmenovat treba Sukalova a necham si jmeno zmenit, protoze mi vadi, tak ho taky nechci mit vsude jako rodne :mrgreen: Ale taky myslim, ze rodne by zkratka melo zustat tak, jak bylo pri porodu.

takze jedine moznosti jsou zmenit si jmeno na to podle partnera a mit ho i jako rodne, nebo si ho vzit, ponechat rodne a mit jeho nove :nevim: vic toho nevymyslime.Ja jsem vsema deseti pro svatbu, ale to vzdy, kdyz ve svazku figuruji deti ci finance ;) staci zajit na radnici :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Soňa Zacharová
16.1.18 17:49

@Mimis2017 rodné příjmení zůstane to se nemění. Manžel měl jméno po tatínkovi a když dospěl nechal se přejmenovat na příjmení babičky. Na úřadu se podepisuje příjmením po babičce a do kolonky rodné příjmení dává po tatovi

• Citovat
  • Upravit
16.1.18 18:52

@Paola21 no presne. Prijmeni muzes mit jake chces, ale rodne zustava. Fakt teda 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
16.1.18 18:58
@pajinkapajinka píše:
@Paola21 no presne. Prijmeni muzes mit jake chces, ale rodne zustava. Fakt teda 8o

No nezůstává, když se příjmení mění. Zůstává jen tehdy, když ho získáš sňatkem. Proto jsou taky podmínky ke změně, nefunguje to tak, ze přijdeš na matriku a řekneš, že se chceš jmenovat jinak :nevim: Musí j tomu být konkrétní důvod a je na matrikářce, zda to uzná nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
16.1.18 19:29
@Soňa Zacharová píše:
@Mimis2017 rodné příjmení zůstane to se nemění. Manžel měl jméno po tatínkovi a když dospěl nechal se přejmenovat na příjmení babičky. Na úřadu se podepisuje příjmením po babičce a do kolonky rodné příjmení dává po tatovi

Asi to má každý jinak. Snad mě nechcete přesvědčovat, že mi zůstalo rodné příjmení, když to tak není!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Soňa Zacharová
16.1.18 19:32

@Mimis2017 Ono asi záleží na žádosti i na matrice jak to udělají.

• Citovat
  • Upravit
1648
16.1.18 19:38

@Soňa Zacharová tak já jsem žádala o změnu příjmení a uváděla jsem tam, že se s otcem nestykam, tak možná proto… Ale jak už psaly holky, tak je to vlastně logický, že když chci změnit příjmenítak proč nechávat rodný!? Kdyby mi nevadilo, tak si ho nemenim… A po 8mi letech mám stejně jiný příjmení, takže u ženských je to vlastně jedno :mrgreen: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Soňa Zacharová
16.1.18 19:45

@Mimis2017 Manžel to měl stejný otec ho opustil když mu byly 2 roky a do konce studia si nechal příjmení po otci a pak si vzal po babičce za svobodna příjmení ale rodné příjmení mu zůstalo. Asi fakt záleží na matrice nebo zda to u chlapa není jinak :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky