Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Hr4sek22 Já taky. Včera jsem psala příspěvek a když jsem si ho přečetla tak jsem se sama na sebe naštvala. ![]()
Já dostala minulý týden smsku o třech větách, a v těch bylo použito 5 x slovo „prostě“
![]()
Dneska další, a tam už tedy jen 3×
. Děsně mě tohle slovo rozčiluje, ale já z toho textu byla tolik „rozjetá“, že jsem odpověděla třemi větami, a bylo v nich 4× slovo „tak“
![]()
Děs a hrůza ten náš češtin
, musím něco udělat se svou slovní zásobou, protože tu zprávu jsem po sobě přečetla až po odeslání a fakt jsem se hodně zastyděla
![]()
@NikynaU píše:
Ještě je hodně používané „hele“. Spíš v živé konverzaci než v písemné. Stačí položit dotaz a spousta lidí začne odpověď slovem hele. Já se to snažím hlídat, ale je to děsně nakažlivé
„hele“ je pražština, jedno z nejtypičtějších slov. Mně nevadí, každý máme nějaké regionální specifikum.
V Praze žiju celý život a poslední dobou mi začlo vadit „-ej“, což je taky typické, ale jak mluvím na děti a děti to opakují, tak mi to začíná tahat za uši, že kolikrát ani nevědí, že správný tvar je „-ý“
(mladej/mladý atd.)
@Hr4sek22
tak to vyloženě miluju, když někomu volám, dotyčný zvedne telefon a ozve se „NO?“
To je prostě zlo ![]()
@Gosi jj, přesně tak, mluva fotbalistů a hokejistů.
upocení, udýchaní, oškliví (
) a začnou „tak určitě“ a to jdu do vrtule
![]()
@Akras2 Taky si pak třeba později pročítám co jsem kde psala a mám chuť přepsat každou druhou větu
Nejčastěji vidím to JINAK ![]()
@Bekyn
Ale když se tak zamyslím, řekne to po zvednutí sluchátka většina lidí co znám. Já říkám buď no? Prosím? nebo Ahoj ![]()
To je normální - v mluveném projevu používáme vycpávky. Nemyslí nám to tak rychle, abychom si hned dosazovali ta správná slova. Než si spojíme to, co chceme říct, s tím správným výrazem, vypouštíme z úst slovní vatu (kromě zmíněných taky dost často ukazovací zájmena).
@Hr4sek22 Jinak, určitě, tak - používám nejvíc. A už jsem se chytla že to používám i v mluveném projevu.
@Bibi239 píše:
„hele“ je pražština, jedno z nejtypičtějších slov. Mně nevadí, každý máme nějaké regionální specifikum.
V Praze žiju celý život a poslední dobou mi začlo vadit „-ej“, což je taky typické, ale jak mluvím na děti a děti to opakují, tak mi to začíná tahat za uši, že kolikrát ani nevědí, že správný tvar je „-ý“(mladej/mladý atd.)
To neni jen prazstina, to je i v zapadnich Cechach
Mne vzdycky bavi, jak se rika, ze Prazaci zpivaji… Nicmene takova Plzen
V Plzni i Praze jsem zila dlouho ![]()
Ja teda nechapu, jak nekdo muze pouzivat takovy vycpavky v textu, zvlast v SMS, vzdyt se desne nadrou, ne? ![]()
Já zase používám až nezdravě často slovo každopádně
Dnešní mluva mě například také dostává spojením „Dobře Ty, Dobře Vy…“ to mi naskakuje husí kůže ![]()
@Bekyn píše:
Já zase používám až nezdravě často slovo každopádně![]()
Dnešní mluva mě například také dostává spojením „Dobře Ty, Dobře Vy…“ to mi naskakuje husí kůže
Dobre ty!!! To je cira hruza!!!
@Bibi239 Pražština, jo? Já to pozoruju poslední dobou a to teda i u mého kamaráda z Brna (pravda, že se v Praze taky vyskytuje). Kolikrát to použijou herci v seriálu. A s tou spisovnou češtinou to je těžký, já se snad ani nesnažím ji používat. Vůbec mi to nejde do pusy.
Používám jen, když se vrátím z Moravy. ![]()
Já se aktuálně snažím zbavit v psaném projevu zkratek jj, nj. Asi před půl rokem jsem se úspěšně zbavila tečkování. A ještě dávno před tím jsem přestala používat výrazy jako „ahojky“, z toho rostu. Strašný je taky mateřský plurál. Když mi dneska kamarádka napsala, my se bojíme zvonku.
![]()
Když se tak zamyslím, hodně často začínám větu: No,.. (No, já nevím. No, jak chceš. No, my dneska nikam nejdem. No? -občas když zvednu telefon.)