Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, máme 8 měsíční dvojčata, co se začínají plazit, pretacet z bříška na zada a šup hned zase na bříško
Potřebovali bychom nějaký dětský koberec a otázka zni - jak moc vysoké vlakno by bylo vhodné? Bojim se, že koberce za 200Kc v baumaxu nebude to pravé, že to bude dost tvrdé, tudíž až se pretoci z bříška na zada, že se budou akorat zbytečně bouchat do hlavy a třeba tím ztratí i tu motivaci. Zatim sudy jedou o sto sest na gauci nebo na posteli, protože jak dopadaji, tak dopadaji do měkkého. Na zemi ted máme puzzle a na nich to není ono
Zároveň aby to bylo dobré na údržbu.. Co vy máte doma? A kde nějaký šikovný koupit? Samozřejmě chceme i nějaký protiskluzový.
Diky za vaše tipy ![]()
Koberec s motivem silnice (pokud mate kluka). Vyuzijete ho jeste nekolik let. Jinak dite se pri pretaceni nauci zapojit svaly a hlava mu na zem nespadne a nebouchne se
Vlakno bych zvolila nizke kvuli udrzbe.
Koberec kusový nebo plošný? U plošného hlasuju za něco s minimálním vzorem a radši nízký vlas a kobercovou podložku pod něj. U kusovky čím vyšší vlas, tím horší údržba - drží se v tom vlasy, chlupy, případné blití a jiný bordýlek. A jinak teda jo, děti se občas do hlavy bouchnou. To moje stejně staré se stejně každou chvíli někam odplazí a praští se do hlavy zaručeně mimo koberec. Ale zas postupem věku se to naučí, začnou trávit čas lezením po čtyřech, obsáhnou celej byt a válení sudů už nebude hlavní náplní jejich času. Takže pro mě je koberec spíš místo, kde budou trávit čas vsedě s hračkami, když bude zrovna nálada. na prvé dítě jsem koupila něco docel obyč a pak jsem to vyhodila a nebylo mi líto peněz.
Motiv si nějaký vyberu, spíš mi jde o to vlakno, jestli opravdu koupit s tim nizkym vláknem. Aby se jim „dobře“ pretacelo z bříška na záda, aby se dobře a pohodlně postavili na všechny 4 a na kolinkach se pak pořádně rozutekli ![]()
@suzka1 my máme nějaký z hobbymarketu, úplně s nízkým vlasem. Malému jsou dva, naučil se na něm lézt a když ho teď něčím ušpiní, jednoduše to jde vyčistit. V dětském pokojíčku máme s vyšším vlasem a problém je ho jen vysát. Já osobně koberce nesnáším, ale s dětmi to jinak nejde.
Ale jinak, osmiměsíční už drží hlavu většinou tak dobře, že se do ní dobrovolně nepraští, toho bych se nebála. A je to blbé, ale tím, že se sem tam někde bouchnou, se děti učí, co a jak ne(mají) dělat.
Vem si, že to období koulení bude trvat pár týdnů, max měsíc-dva. Na 4 se postaví na čemkoliv, kde jim to nebude podjíždět, totéž lezení po 4, prostě i na tom nejnižším chlupu. Vyšší chlup je měkčí a teplejší, ale údržba o dost náročnější. A v okamžiku, kdy se začnou plazit, tak se ti stejně bleskově odplazí jinam. Já teď dítě položím na kraj koberce, přeleze ho a během sekundy už je stejně na podlaze vedle.
@suzka1 píše:
Motiv si nějaký vyberu, spíš mi jde o to vlakno, jestli opravdu koupit s tim nizkym vláknem. Aby se jim „dobře“ pretacelo z bříška na záda, aby se dobře a pohodlně postavili na všechny 4 a na kolinkach se pak pořádně rozutekli
Hlasují pro nižší vlákno. My měli v obývaku takový ten s vysokým chlupem. a strašně se v tom držela špína, hrozně blbě se to vysávalo, a ještě by ty chlupy dávali do pusy beztak. Z obývaku jsme už koberec zrušili uplně, neměla jsem na něj nervy. V pokoji má dcera nízký chlup, koberec máme z netu za asi 2500.
Můžu využít aktivní diskusi a vnutit se s podobným dotazem? Nemáte tip na nějakou přenosnou podložku pro první lození - ty pěnové puzzle mi připadaj hrozně ohavný…
@suzka1 Ahoj podívej se na stránky MAXMAX.CZ Maj tam krásný koberce, nechala jsem si přivézt jak do pokojíčku tak do obýváku. Ať sem koukala kam sem koukala nikde neměli takový výběr dětských koberců jako tady. Maj různé velikosti a takových motivů. ![]()
@Ba-stet Mam hraci deku Yookidoo na skladaci zinence z Ikey. Uklizeny v cukuletu…
Koberec máme jen hrací a nejvíc se mně osvědčila podložka Casmatino. Je dost vysoká měkká, izoluje a hlavně se dá umýt a složit.
@dana.dv @P4ja Děkuju za tipy! Hrazdičku bych ráda vyrobila sama, ale jak žíněnka, tak Casmatino vypadají moc dobře ![]()
Taky máme z max max, jako tady někdo píše. Dcerka má 6měsíců a je perfektní, vlákno dlouhé a plocha koberce je jakoby z paměťové pěny…mají hodně barev a cena není vůbec špatná.
Koupili jsme obyčejný s nízkým vláknem kvůli údržbě. Jak se holky začaly hýbat…válet sudy, plazit se, lézt, byly zásadně mimo koberec, tam to byla jen startovací pozice. ![]()