Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Oba jazyky jsou dobrá volba. Mně osobně se také oba líbí (oproti té španělštině).
Němčina je asi praktičtější obecně. Ruština je zas romantičtější.
Pokud máš možnost, uč se oba (vedle angličtiny, předpokládám). Později jde schopnost naučit se jazyk strašným fofrem dolů, takže fakt doporučuji stihnout na střední škole co nejvíc.
Mně němčina taky nebavila a nebaví, proto mi ani moc nejde a pamatuji si kulové, i když jsem ji měla na ZŠ, SŠ i VŠ. Angličtinu jsem měla jen na SŠ a umím ji mnohem líp i radši mluvím.
Když tě zajímá ruština, tak bych pokračovala.
Já bych si z toho výběru vybrala španělštinu.
Nemcinu jsem mela jako druhy jazyk na zs a nenavidela jsem ji, vzala jsem si spanelstinu a uzasny, lehky, krasny, zvucny jazyk. Chodila jsem i po skole na dalsi kurzy
Na střední jsem si musela vybrat druhý jazyk k aj. Věděla jsem že nechci němčinu, nesnáším ji, nelíbí se mi jak zní. Chtěla jsem italstinu nebo španělštinu, bohužel nebylo dost lidí. Tak jsem zvolila ruštinu. Naučit se ji bylo mnohem snazší než jsem čekala a i dnes, po cca 17letech se dokážu domluvit. I na slovíčka si vzpomenu.
Az nam to tady Vladce vsech vladcu Putin obsadi. Tak rustina bude jasna volba. Pripravil bych se dopredu.
Dcera jde taky v září na střední. Na základce má AJ a N. Ovšem s němčinou chce praštit a začít s ruštinou. Mě to trošku mrzí, škoda 4 let s němčinou, ale je fakt, že angličtina ji hodně převálcovala. Já jsem ruštinář a němčinář. Ruština je krásný a hlavně snadný jazyk, tak v tom holce nebudu bránit, ono se to možná bude i hodit.
Z techto tri nemcinu. Sice jsem ji nemela rada a nemam, ale pracuji a bydlim diky tomu v Nemecku. Po 10 letech jsem si na ni zvykla
spanelstinu jsem mela taky, ta je lehka, ale nevyuzijes. Rustina se mi nelibi.
Na učitelku ze základky vážně kašli, jestli se chceš učit ruštinu, uč se ruštinu. Rozohdně s ní najdeš uplatnění. Ale to není zas až tak důležitý, podstatný je to že máš zájem a jsi motivovaná se to učit.
Respektive předpokládám, že se bavíme o druhém jazyku, že k tomu ještě máš normálně angličtinu.
Hele, to je těžký. Mě němčina nikdy nebavila, učila jsem se ji od 4.třídy, za mě tenkrát anglina teprve začínala být na vzestupu. Bydleli jsme na hranicích s Německem, to rozhodlo. A dneska mám manžela Němce a žiju tady, předtím jsem dojížděla za prací. Je pravda, že pro nás Čechy je ten jazyk těžký, ruština je nám prostě bližší. Záleží na tom, kde žiješ, zda si i dokážeš představit stěhování. Třeba v Karlových Varech s němčinou člověk nepochodí a v Chebu už je potřeba úplně všude. ![]()
@Anonymní píše:
Dobry den, mam dotaz.
Pokud vse dobre dopadne tak v zari nastoupim na obchodni akademii. A chci se poradit jaky jazyk si zvolit. Mam na vyber z spanelstiny, nemciny, rustiny. Na zakladce mam nemcinu, ale vzdycky jsem chtela umet rusky. Ucitelka mi ale rika, ze lepsi je nemcina, ze se bude vic hodit a muzu s ni najit lepsi uplatneni. Ja ji chapu, a vim, ze ma pravdu. Ale nemcina me moc nebavi a sama se ucim doma rusky, protoze ten jazyk se mi libi a bavi me. Myslite, ze by bylo opravdu lepsi si dat tu nemcinu? Sama nevim a mamka mi moc v tomhle neporadi, tak by me zajimali vase nazory.
U španělštiny máš největší pravděpodobnost, že ten jazyk ovládneš natolik dobře, abys v něm pak mohla opravdu fungovat, navíc je opravdu hodně rozšířená díky latinské americe. Ruština i němčina jsou na naučení výrazně složitější. U němčiny máš výhodu, že už máš alespoň nějaký základ, u ruštiny bys začínala úplně od začátku.
Záleží, jak se k tomu stavíš s výhledem do budoucna, jaké máš kariérní plány, atd… Žádný jazyk se za 4 roky na střední nenaučíš perfektně, pokud k tomu ještě nevyvíjíš další úsilí. Pokud ti jde jen o to se nějak dorozumět, tak si hoď kostkou. Pokud se chceš dále kariérně profilovat třeba do nadnárodních společností, vycházej z toho, co bys chtěla dělat, kdo jsou velcí hráči na trhu, atd…
Já měla na gymplu francouštinu a angličtinu a nyní lituji, že jsem neměla němčinu. Bydlím kousek od hranic s Německem, na dovolenou jezdíme většinou do Alp. S Ruštinou budeš mít určitě taky uplatnění, ale podle mě je škoda se němčiny vzdát. Jestli máš jazyky ráda a máš na ně talent (což třeba já nemám) tak bych zvážila tu ruštinu ve škole a němčinu třeba někde na kurzu.
Ruština ti je úplně na nic, kromě dobrého pocitu. Lidí s rodným jazykem jako ruština (Rusáci, Ukrajinci…) tu žije opravdu hodně a vždycky budou jako rodilí mluvčí mít lepší jazyk a hlavně nižší požadavek na peníze…
Pokud ti jde o práci, tak jednoznačně němčina, která je u nás neuvěřitelně zanedbáváná a každá pobočka německé firmy po tobě pak hned skočí.
Španělština je pěkný jazyk, který využiješ navíc skoro v celé Jižní Americe
V Praze a v Brně pak taky lehce najdeš uplatnění v některé pobočce zahraničního korporátu ![]()
Nejdůležitější je si najít kamarády s daným jazykem, koukat na filmy, překládat si songy oblíbených kapel, hodně cestovat…
Výsledek pak časem přijde sám ![]()
Tu nemcinu tam pojedete zase od zacatku neno navazete na ucivo ze zakladky? jJa bych si na tvemi miste vzala klidne tu rustinu, kdyz po tom touzis a s nemcinou bych pokracovala soukrome. A nebo obracene. Ale nemcinu bych nezahazovala, z hlediska uplatneni je asi nejdu;ezitejsi z tech tri jazyku.
Ak ta bavi rustina, daj si rustinu. vzdy najlepsie pokroky a uspechy dokazeme ziskat s tym co nas bavi.
nemcinu sa mozes naucit kedykolvek v pripade potreby… ked si jazykovo zdatna.
Dobry den, mam dotaz.
Pokud vse dobre dopadne tak v zari nastoupim na obchodni akademii. A chci se poradit jaky jazyk si zvolit. Mam na vyber z spanelstiny, nemciny, rustiny. Na zakladce mam nemcinu, ale vzdycky jsem chtela umet rusky. Ucitelka mi ale rika, ze lepsi je nemcina, ze se bude vic hodit a muzu s ni najit lepsi uplatneni. Ja ji chapu, a vim, ze ma pravdu. Ale nemcina me moc nebavi a sama se ucim doma rusky, protoze ten jazyk se mi libi a bavi me. Myslite, ze by bylo opravdu lepsi si dat tu nemcinu? Sama nevim a mamka mi moc v tomhle neporadi, tak by me zajimali vase nazory.