Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
mojí dcerce je 16 měsíců a už si nevím rady s tím, co jí mám každý den dávat k jídlu a jestli to co jí dávám odpovídá jejím potřebám.
Běžně tak sní:
Snídaně: UM
Svačina: jogurt nebo přesnídávka
Oběd: polévka (někdy druhé jídlo, ale většinou už nechce)
Svačina: jogurt nebo přesnídávka nebo namazaný chléb máslem, sýrem nebo žervé
Večeře: kaše a UM, někdy ještě polévka
Mezi tím vším mlsá kukuřičné křupky, ovoce, rohlík, bebe sušenky…
Co dáváte vy svému drobečkovi?
Ahoj,tak nasemu prckovi je 15 mesicu a v podstate ji uplne stejne,jen misto UM pije normalni mleko a kasi k veceri ma jen obcas,protoze ji moc nechce,tak vetsinou bud polevku,nebo to co bylo k obedu.
Chleba sni akorat suchej,namazanej cimkoliv nechce ![]()
Rano:250 ml mleka
svacina: jogurt
obed: polevka,nebo normalni jidlo
svacina presnidavka,puding nebo cerstve ovoce
vecere:polevka,kase nebo jidlo z obeda
a pred spanim opet mleko.
mezitim krupky,suche pecivo,krehke chleby…no jak kdy.A vypije za den tak 400ml caje nebo dzusu.
No to je další věc, malá vůbec nechce pít. Pořád jí nabízím pití, ale odmítá ho a jestli přes den vypije 100ml vody, tak jásám..:(
Jo tak u nas je taky problem s pitim,je svatek,kdyz vypije tech 400ml bezne tak 200 ![]()
Pil by asi vic,kdyby to bylo sladky,ale to mu davat nechci.prave nejvic pije,kdyz ma jednou za cas naredenej dzus.
Ahojky, my zrovna dnes slavime 16 mesicu:)
Rano po vzbuzeni: 240ml UM
Snidane: kukr.cornflakes s jogurtem, ovesna kase s ovocem, trochou plnot.mleka, ovocem a javorovym sirupem (obsahuje jenom prirodni cukry) nebo bile, celozrnne pecivo s marmeladou, medem, tvarohovou pomazankou, tunakovou, mrkvovou, syrovou nebo lucinou, maslem+vzdy zelenina+ovoce
Dopoledni svacina: bily jogurt (zboznuje ho a ovocne nechce, vyjimecne jahodovy)+ ovoce
Obed: polevka a maso +priloha(testoviny, kuskus,ryze,brambory,bataty-vyborne sladke brambory)+zelenina,maso se snazim davat obden a stridat druhy (hlavne drubezi, hovezi… teleci, veprove a kralici mene casto), nekdy ma jenom polevku a jednou tydne muzes davat sladke jidlo-zemlovku,palacinky,atd-,coz ale u nas nema uspech. Jo a snazim se, ab mela aspon jednou tydne rybu, ma rada tresku, lososa a tunaka
Odpo svaca: ovoce nebo puding od Nestle+kousek peciva
Vecere: prilohy se zeleninou (brambor kase, testoviny, ryze…), polevky nebo zbytek obeda (bez masa), kase jenom ojedinele…jeste delame polentu s nakrajenym rajcatkem a lucinou nebo strouhanym tvrdym syrem…
Pred spanim: 180-220ml UM (podle toho, jak moc sni na veceri)
Mezitim krupky, krehky chlebicek a ted uz i susenky (od Alnatura z DM, bez pridaneho cukru).
Pijeme detske caje, redene stavy, vodu malokdy…taky dlouho nechtela poradne pit a casem se rozpila, bylo obdobi, ze jsem musela davat i po lzickach…
Jinak mam fajn knizku od Dr. Martina Gregory: Jidelnicek kojencu a malych deti (krome receptu je tam vse kolem jidla perfektne vysvetleno) a zajimavou kucharku od zahranicni autorky Lisa Barnes: Varime malym detem ![]()
Pak jeste jukni na www.kojeni.net, je tam dobry navod na jidelnicek az do dvou let veku ditete.
Ráno sunar 210ml,svačinka ovoce,svacinka dobrotka,oběd polevka nebo klasické druhé,svačina jogurt,večeře sunar 210ml,druhá večeře chleba se syrečkem nebo krupička.A přes den vypijem zhruba 3L čaje od hipp či sunarky.Dcerce je 16měs.
3 litry caje?
nase mala mi vypije taky tech 100-200ml, ale ma vic jak pul litru UM, takze tekutin ma myslim dost
jinak jidelnicek mame podobny jak psala zakladatelka
My jsme už od miminka dost bumbali a teť vypijem fakt 3l,už jsem začala uvažovat jestli je vše ok a příští týden zasílám moč,ale snad to nic nebude,nejsme unaveni ba naopak ![]()
Tak koukám, že se ty jídelníčky moc nemění.
Myslíte, že vadí stereotyp v jídle?
Ach jo, kdy my se dohrabeme k namazanému pečivu, ví bůh… máme 13 měsíců a snídá bílý jogurt s rozpuštěnýma sušenkama, svačina ovocná přesnídávka, oběd miminkovská kašovitá masozelenina (kousky tahá z pusy nebo se mu navaluje a plive). Svačina ovocný jogurt nebo ovocný tvaroh, večeře inst. kaše různé příchuti.
Mezi jídlem (ne každý den) křupky nebo pár pidikostiček chleba s máslem nebo pidikousíčky měkkého ovoce - banán, hrozen. Navíc pořád přes den hodně spí, takže mezi jídly moc prostoru na nějaké mlsky nemá.
Přes den vypije cca 650 ml vody.
3 litry je podle mě na tak malé dítě strašně moc, jako je extrém nepít, tak tohle je opačný extrém, si myslím. Vlastně se divím, že jí, když má permanentně bříško plné vody ![]()
máme podobně. Ráno kojení. K snídani chleba s plátkem tvrdého sýra a 200ml kravského mléka. Svačina 150 ml jogurt a dopol. si spolu ještě někdy dáme napůl nějaké menší ovoce. Před spaním polévka (jen čistý vývar s pár kousky zeleniny). Po spaní oběd - stále držím příloha, zelenina, maso. Odpoledne ovoce, veče kaše a tu začínám prostřídávat s hustou polévkou nebo pečivem s tvarohovou pomazánkou nebo lučinou. Pak před spaním kojení.
vypije tak 500ml sáčkového čaje.
Pajule22 píše:
Jo tak u nas je taky problem s pitim,je svatek,kdyz vypije tech 400ml bezne tak 200
Pil by asi vic,kdyby to bylo sladky,ale to mu davat nechci.prave nejvic pije,kdyz ma jednou za cas naredenej dzus.
Musím se přiznat, že tohle moc nechápu. Ty myslíš, že žádný tekutiny je lepší řešení než slazené tekutiny?
(Samo nemluvím o kokakole, ale třeba o sáčkovým čaji doslazeným glukopurem.)
Bersaba píše:Pajule22 píše:Musím se přiznat, že tohle moc nechápu. Ty myslíš, že žádný tekutiny je lepší řešení než slazené tekutiny?
Jo tak u nas je taky problem s pitim,je svatek,kdyz vypije tech 400ml bezne tak 200
(Samo nemluvím o kokakole, ale třeba o sáčkovým čaji doslazeným glukopurem.)
Já naší malý dávám jen neperlivou vodu, někdy sáčkový ovocný čaj, ale džusy ani ten čaj mi moc pít nechce, má ráda jen tu vodu (což jsem i ráda, je to zdravé). Problém je prostě v tom, že toho za den moc nevypije. Ale zase má tekutiny v polévkách, v UM…takže si myslím, že jí nic nechybí. Co se týká těch sladkých nápojů pro děti, nejsem jejich zastánkyní, ale čas od času dám malý ochutnat třeba černý slazený čaj nebo neředěný džus. Ale vždycky si jen cucne a to je vše ![]()
Zrovna včera jsem v restauraci viděla jednu maminku, která dávala svému cca 18měsíčnímu synkovi od sebe ze skleničky pít pepsi. Kdyby třeba jen na lžičku ochutnat, ale on vypil půlku sklenky! Za to bych jí nejradši nafackovala…!
bersebo tim si jako chtela rict,ze trapim dite zizni??
Psala jsem,ze by pil ASI vic,kdybych mu davala sladsi,ale nezkousela jsem to.
Ja mu do caje davam vzdycky lzicku cukru a to mu staci.Redene dzusy jsou taky stale dost sladke.Jenze on proste nema potrebu tolik pit.Musim ho do piti stale nutit,ale nevadi mi to,proste pijem vzdycky zaroven a jemu se libi,ze si spolu tuknem ![]()
Pajule22 píše:
bersebo tim si jako chtela rict,ze trapim dite zizni??
Psala jsem,ze by pil ASI vic,kdybych mu davala sladsi,ale nezkousela jsem to.
Ja mu do caje davam vzdycky lzicku cukru a to mu staci.Redene dzusy jsou taky stale dost sladke.Jenze on proste nema potrebu tolik pit.Musim ho do piti stale nutit,ale nevadi mi to,proste pijem vzdycky zaroven a jemu se libi,ze si spolu tuknem
Ale to víš, že nechtěla, ty brepto. ![]()
Jen prostě nechápu, co máš konkrétně proti ředěný ovocný šťávě. Čerstvý ovoce děcku taky dáváš, ne?
Samozrejme ze cerstvy ovoce diteti dam a redenou stavu taky…
Sladkym pitim jsem mela hlavne na mysli ty kupovany Jupiky…a preslazeny caje.A pokud ma aredeny dzus,pije sice vic,je to fajn,jsem rada,ale zase mu to nechci davat kazdy den.