Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Taky dávám od začátku bílou Holandii a má ji strašně ráda, většinou bez ničeho, někdy s banánem a teď už je starší tak ji tam někdy dám i nestlé sušenku.
Slyšela jsem názor, že aktivie, by se neměli dávat pravidelně, spíš jen při oslabení, jako v nemoci a po nemoci.
V testech Holandie vycházela slušně.
AHoj, my davame od zacatku chocensky…at uz bily nebo sladky, stridame to.Do bileho nekdy i susenku nebo lzicinku marmeladky.ALe ted mame zrovna nesladke obdobi,tak bastime vetsinou jen bily.
Chtela jsem malemu udelat zmenu a jet podle „bio trendu“,ale ouha.Koupila jsem ve Sparu bio jogurt hrusko-jablecny a nekoukla se na tuky.Mel jen 2,8% a byl to ridkej blivajz ![]()
Já jsem do bílého jogurtu často dávala ovocnou přesnídávku, ale někdy mi je malá jedla i bez ničeho. Někdy po roce jsem začala dávat i ty jogurty s ovocem a tvarohové - a teď zrovna dostala období (je jí rok a tři čtvrtě), že říká NE na jogurt, pribiňák i tvaroh bez rozdílu.
My doma jíme jen Hollandii - je to v současnosti nejlepší jogurt, co se dá koupit. Malá ho baštila bez problémů - míchala jsem jí ho s přesnídávkou nebo osladila glukopurem. Teď už kupujeme to velké balení v kyblíku a za 2 - 3 dny je snězený
- jsme holt doma na jogurty (kromě Julky, která začala po 3. roce s nimi stávkovat
)
jogurt jsme dávali pravidleně od 8 m, ale zachutnal mu až skoro v 10, holandii nikdy nechtěl, dávala jsem bio bílý z valašského meziříčí, pak klasik od olmy /v biu od olmy je škrob
/. později i activii, choceňský a pak už i chucené jogurty, hlavně z toho valmezu,kde je jen ovoce a cukr, jinde je všude škrob a jiné látky které drží strukturu.
ovoce v jogurtu by nevzal ani omylem. v tomhle je po mamince ![]()
pribináčka apod. měl prvně ve 14m, nemyslím, že by mu to chybělo.
btw, moje dětská mudra mě varovala před smetanovými jogurty do roka, stejně jako před tvarohem … ale taky zakazovala lepek do 8m, vejce, ryby apod. a doporučovala hlavně kuřecí maso ![]()
absolutně nechápu důvody. každá studie o výživě kojence totiž tvrdí něco jiného…
navíc si myslím, že je důležité, aby měl mrňous pestrou zdravou stravu.
Nám Dr. povolila tvaroh od 10ti měsíců a já jsem za to byla ráda - malá nechtěla mléko od 8 měsíců, tak jsme do ní cpali kaše a jogurty. Ten tvaroh jí moc chutnal … smíchaný s bílým jogurtem a oslazený glukopurem. Pribiňáčky jsme dali od 1 roku, dlouho jsme do nich však taky přidávali jogurt.
Ahojky, já se taky přidám k ovoci.
Do holandie vždycky rozmačkám banán, Deniska by to taky jedla po kýblech, s přesnídávkou to tak slavné nebylo. Já ani nesnižuju dávky banánu, jsem ráda že má čerstvé ovoce, i když v banánu zas tak moc vitamínů není, ale třeba draslíku je tam dost. Ochucené jogurty budeme dávat až časem.
Tvaroh ani pribiňáky ještě nedáváme a ani nebudem, čím dýl, tím líp (důvody už holky psaly ).
Dobrou chuť Petra