Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Semtex píše:
Na plavani jsme chodili a dite nesnaselo vodu do určitého věku, na Helen Doron taky, já jsem byla z přístupu nadšená jako všichni ostatní, ale dite otravene sedelo na svém místě a zapojovat se vůbec nechtělotakže u nas se to nadšeni jaksi nedostavilo
Na žádný sport chodit nechce, nabízela jsem ve škole florbal, soused má fotbalovou přípravku, tak tu, hasicak, sokola, všude má i kamarády, ale je mu to fuk a chodit tam nebude
navštěvuje pouze dva “intelektuální” kroužky
Prostředníků byly dva nedávno, tak možná od září něco zkusíme a uvidime, ale po zkušenostech s prvním už se do toho vůbec nehrnu!
U dítka ta angličtina občas vypadala, že se tam chodí jen vyblbnout, ale i tak to efekt mělo a teď si stěžuji, že dítko by se nejradši bez češtiny obešlo a hledá, kde v Evropě studovat svůj vysněný obor v angličtině ![]()
A sporty - já jsem líný nesportovec postižený dítkem nadšeným sportovcem, já jen chtěla, aby dítko umělo plavat
Někde se stala chyba ![]()
U nás ve městě je jenom sokol, tak chodím s dětmi tam. Dětem je 1r a 2r. Chodíme tam hlavně proto, abychom se nenudily doma. Do herny nechodíme. Nějak nám stačí vycházky po okolí. Socializujeme se v rámci rodiny a přátel, to těm dětem bohatě stačí. Malujeme doma na papír, zpívám s nimi u klavíru nebo u kytary, holky umí už každá foukat do flétny
. Máme i xylofon, myslím, že hudební vývoj je zaručen.
Jinak si myslím, že nějaké kroužky pro takhle malé děti jsou zbytečnost. Za nás taky nic takového nebylo a normálně jsme vyrostly.
@Serpentini tak nemusí to byt kroužek… Do bazenu muzu chodit sama s dítětem, hrát a pohybově ho rozvíjet muzu doma, na zahrade atd Proste malému dítěti jsou casto jine děti dost jedno.
Kroužek je proste to, ze organizaci dětské aktivity hodím na někoho jiného…
Tyyyjo zensky pada na me depka 😁 😁 my do dvou let chodiki do lesa, na hriste, na navstevy… ja se synem az do dvou let na zadnou planovanou akci nechodila, dlouho potreboval spat dvakrat denne a ani to nebylo vzdy pravidelne takze pro me bylo naprosto zbytecne planovat ze budeme pravidelne v tolik a tolik tam a tam protoze jsem spis vsechno podrizovala momentalnim potrebam syna. Zvladli bysme to, ale me to pro nej v tim veku pripadalo jako zbytecny stres. No, vlastne jsem si to uzila, kdyz mi pak kamaradka vypravela „ja ho musim na to cviceni vzdy vzbudit, pak v aute casto place ale cviceni si uzije“ tak ne, dekuji, nechci, rocni nebo i dvoulete dite ma ppravo na to, aby bylo nejakymu buzeni na povel a placi v aute „pprotoze tam musime byt v 10“ usetreno.
Ve dvou letech uz spal jen odpoledne a mel pravidelny rezim tqkze jsme zaclichodit na plavco.
Ale kazdy to ma jinak, hlavni je aby to vyhovovalo mamce i diteti.
Moc hezké kroužky pro mrňata mívají DDM, jestli v okolí máte. Já chodila s mladším dítkem na takovou kombinaci vyrábění + cvičení pro děti 2-3 roky, byla to hodina a půl a musím říct, že krom toho, že se na to dítko fakt těšilo, jsem si to s ním užívala i já, jak to bylo pěkně udělané. Organizované plavání jsme vzdala, protože to bylo kolikrát o tom, vychytat kdy na něj zrovna neleze rýma apod. místo toho jsem dítko v době, kdy měl starší sourozenec plavecký kurz, brala jen tak do bazénu, plácali jsme se tam spolu, dítě to milovalo, osmělovalo se… někdy ve třech letech jsme tam potkali plaveckou školičku - přípravku a na vlastní přání se pak k nim dítko od dalšího pololetí přidalo, ale to už bylo školkové.
@Tuhy_LU píše:
@Serpentini tak nemusí to byt kroužek… Do bazenu muzu chodit sama s dítětem, hrát a pohybově ho rozvíjet muzu doma, na zahrade atd Proste malému dítěti jsou casto jine děti dost jedno.
Kroužek je proste to, ze organizaci dětské aktivity hodím na někoho jiného…
Na někoho kdo má zkušenosti, praxi a odpovídající vzdělání
Vždyť je to absurdní, zrovna u plavání jde o půlhodinu týdně a ten rodič tam stejně celou dobu je s dítětem a aktivně se mu při tom věnuje
Doufám tedy, že nechodíš na návštěvy, kde by ti jiní lidé bavili dítě nebo že tvé děti nekoukají nikdy na televizi
nebo že nejsi jedna z těch matek, co děti zavře na hodinu do pokojíčku, ať si hranou samotné
a doufám, že tvé dítě ani nechodí do školky, ale vzděláváš ho doma
přece své dítě nehodíš na někoho jiného
@Lenka_Hal píše:
Tak treba to plavani ja chapu, at se decka uci citit se ve vode dobre. Kdyz se ceka na nejaky rozumny vek na uceni plavat, tak je strach z vody muze ze zacatku dost brzdit. Jinak si myslim, ze krome nejakych kontaktu s detma, coz jde kdekoliv, nejake krouzky jsou spis ztraceny cas. Na gymnastice dcery jsem par drobecku videla, a teda nevim nevim. Dcreka nastoupila ve 4letech a za rok to na ni slo fakt i videt, o tom co se naucila ani nemluvim, ale ty dvouletaci proste narazi na dost velky limity svych moznosti a schopnosti.
Joo, pokud je tam bere prarodic, to je jina.To je ale dulezity cas pro „rozvoj“ maminek.
Tak fakt to není jen o cítění se dobře ve vodě. Fakt je, že čím dřív se s něčím začne tím dál ten člověk oproti vrstevníkům je. A já teda vidím hodně velký rozdíl třeba u svého dítěte a jeho vrstevníků, když jsme na koupališti nebo v bazéně. A celkově v pohybových dovednostech.
A prarodiče vážně nevedeme ![]()
@Kasandra159 píše:
U dítka ta angličtina občas vypadala, že se tam chodí jen vyblbnout, ale i tak to efekt mělo a teď si stěžuji, že dítko by se nejradši bez češtiny obešlo a hledá, kde v Evropě studovat svůj vysněný obor v angličtiněA sporty - já jsem líný nesportovec postižený dítkem nadšeným sportovcem, já jen chtěla, aby dítko umělo plavat
Někde se stala chyba
Nepřeháníš to s tou angličtinou? Mám dítě v mezinarodní škole, takže patrně je cizímu jazyku vystaveno více než Tvé, a přesto cizí jazyk neupřednostňuje před češtinou jako Tvé
Zřejmě to tedy nesouvisí s kurzem Helen Doron od batolecího věku, protože v té době mé dítě žádný cizí jazyk neumělo. Na to, aby dítě umělo více než odříkání barvy a zvířátka je nutné být cizímu jazyků denně vystaven a ne jít jednou či dvakrát týdně někam na kurz.
Příspěvek upraven 07.03.23 v 08:10
Prijde mi docela frustrujici si tu „nadavat“, kdo ma spravny a pristup a kdo ne
tak asi kazda z nas chce pro dite to nejlepsi, ne? A kazda k tomu jde jinou cestou.
Mam dvouletacku, chodime cca od 9m na plavani a tak nejak nastejno na cviceni (rekneme nejaka batoleci „gymnastika“). Plavani je super, protoze se snazi miminum a batolatum zautomatizovat takhle ze zacatku nejake principy, n zaklade kterych by pri padu do vody melo to dite vyplavat. Na cviceni je zase fajn, ze se klade duraz na pohyb z fyzioterapeutickeho hlediska zabavnou formou a navic uz treba i tem prckum pomalicku ukazuji nejakou mezilidskou socializaci.
Od listopadu cca obcas dochazime na montessori dilny, je to takovy fajn pratelsky zpestreni, spoustu novych hracek, tematicka dilnicka k treba aktualnimu rocnimu obdobi (vyrabely jsme venec, krmitko pro ptacky,…). Super atmosfera, mame to v sousednim dome a hlavne tam je od 1,5roku skolicka, takze nejak tak zvykam dceru na to prostredi a chtela bych ji zkusit od zari dat do skolky na den az dva tam.
Jinak je docela usmevny, ze tady nekoho poburuje, ze tu aktivitu nevymysli rodic, ale moc nechapu, co je na tom spatnyho. Rodic stale pritomen je a po pravde, doma mam tendence obcas odbihat, udelat jeste neco k tomu, vyndat pracku, tady jsem jen s dcerou.
Plus si myslim, ze kazda opravdu pozname, jak to nase dite na tom je a co potrebuje. To moue dite vsechny tyhle „krouzky“ ma rado, po plavani si dame obed v restauraci s koutkem, po cviceni zase svacinu s kamaradem a proste se na to tesi. A ja jsem docela rada, ze nekam chodime, je fajn se potkavat s jinymi lidmi.
@ugluk píše:
Moc hezké kroužky pro mrňata mívají DDM, jestli v okolí máte. Já chodila s mladším dítkem na takovou kombinaci vyrábění + cvičení pro děti 2-3 roky, byla to hodina a půl a musím říct, že krom toho, že se na to dítko fakt těšilo, jsem si to s ním užívala i já, jak to bylo pěkně udělané. Organizované plavání jsme vzdala, protože to bylo kolikrát o tom, vychytat kdy na něj zrovna neleze rýma apod. místo toho jsem dítko v době, kdy měl starší sourozenec plavecký kurz, brala jen tak do bazénu, plácali jsme se tam spolu, dítě to milovalo, osmělovalo se… někdy ve třech letech jsme tam potkali plaveckou školičku - přípravku a na vlastní přání se pak k nim dítko od dalšího pololetí přidalo, ale to už bylo školkové.
U nas ma DDM moc pekne krouzky pro prcky od 2 let, akorat vsechny zacinaji 8-9hod rano, coz je pro nas bohuzel naprosto nerealne, protoze v tu dobu teprve vstavame a snidame. Nevim proc je to tak nelidsky brzy ![]()
@Ernais my to měli 10-11:30, takže ideál i to pak stihnout domů na oběd. Ale i ostatní byly v docela lidskou hodinu. Já pak zas narážím po návratu do práce, jak s jazykem na vestě jsem schopná do školky dovlát do půl čtvrté, ale než se někam dokopeme… a kroužky pro školkové děti začínají obvykle do tří. Takže moje děti chodily do DDM buď v batolecím věku, kdy jsem s nima byla doma, nebo až pak ve školním, kdy to začínalo třeba v pět nebo si tam pak už dojely samy.
A my jsme chodili po lese, sbírali houby a borůvky, chodili se dívat na pstruhy. Sbírali jsme listy, šišky, kamínky, venčili pejsky. Byl to ten nejhezčí čas, těsně před nástupem do školky a do práce. Škoda, že to tak uteklo.
@JednaPrazacka Vidim to stejne. Se synem jsem mela v planu od 3 mesicu chodit na kurz masazi miminek, coz nam bohuzel zhatily vazne zdravotni trable, ktere vylucovaly pobyt v kolektivu mimo rodinu, takze to nas nakonec minulo. Prvni, co jsme realne zacali, bylo tedy cca od pul roku plavani, cca od roka pak detske cviceni v Sokole - tam se mi libilo, ze se syn casem naucil treba kotrmelec, coz bezne ctu, ze ma dnes problem zvladnout i spousta skolaku. A taky to prostredi klasicke telocvicny - zinenky, svedske bedny, lavicky, kruhy - to vsechno se pri cviceni aktivne pouzivalo, samozrejme zpusobem, primerenym veku. Tusim jeste pred prvnim rokem uz zacal ten prvni kurz Yamahy, kam jsme celkove chodili az do 6ti let. Asi od dvou let chodil na Montessori dilnicky, kde byl pristup ke specialnim hrackam - tam chodil s tatinkem a asi rok kurz „Kreativity pro deti“, kam chodil s babickou. Ve skolkovem veku pak mel plavani, Yamahu a cca 2 roky chodil na hokej, aby se naucil kvalitne bruslit - to bylo tusim jednu dobu dokonce 2× tydne, takze jednou tam s nim chodil deda a jednou ja nebo tatinek. Take jsme si jednou jeste pred skolkou a znovu pak behem skolky strihli kurz masazi pres obleceni pro deti a rodice (jednou chodil s babickou a jednou se mnou), to bylo opravdu moc pekne. V ramci skolky meli anglictinu a keramiku. Vsude chodil rad, meli jsme to vzdy spojene s nejakym ritualem - navsteva u kamarada z daneho krouzku apod. Prislo mi, ze aspon nebyly vsechny dny stejne a zaroven diky te pravidelnosti to synovi i pomahalo se trochu orientovat v case. A s jeho rezimem jako takovym problem nebyl - urcite nejsem zastancem toho, aby se dite nasilne kvuli kroužku budilo v dobe, kdy je normalne zvykle spat, takze krouzky jsme samozrejme meli v dobe, ktera nam v tomto smeru vyhovovala a navic syn byl uz od miminka dite, ktere si rezim drzelo prakticky samo, tj mohla jsem pomerne presne odhadnout, od kdy do kdy bude spat v noci i pres den, apod. To ale neni samozrejmost a dovedu si predstavit, ze s naprosto opacne nastavenym ditetem, ktere to ma kazdy den trochu jinak, nejde na pravidelne bazi delat prakticky nic. Jinak ty prarodice jsme zapojovali ani ne tak proto, abych si ja nejak odpocinula, ale spis aby meli taky sanci s vnukem zazit neco inspirativniho jinde a efekt to rozhodne melo. Babicka neridi, takze na aktivitu a zpet jsem je oba stejne musela odvezt ja (navic babicku pak jeste k ni domu), a kolikrat jsem nakonec jen cekala v aute, protoze za tu hodinu bych stejne nestihla nic vyridit, ale za to utuzeni jejich vzajemneho vztahu to stalo.
@Betty MacDonald píše:
A my jsme chodili po lese, sbírali houby a borůvky, chodili se dívat na pstruhy. Sbírali jsme listy, šišky, kamínky, venčili pejsky. Byl to ten nejhezčí čas, těsně před nástupem do školky a do práce. Škoda, že to tak uteklo.
To jsme kupodivu stihali taky - vetsinou o víkendech cela rodina (nebo i sirsi, kde byly dalsi deti), nebo prave po ceste na krouzek a zpet. Konkretne to cviceni v Sokole a plavani jsme meli po krasne trase pres velky lesopark… Ono kdyz je pecujici rodic s ditetem do 3 let cca 1h denne na krouzku, porad zbyva na toto vsechno more casu…Mmch to sbirani kamenu se tedy syna drzi doted a to je mu uz 12
Jak na to tak vzpominam, uplne me to naladilo a hned bych si to strihla znovu, byla to krasna doba ![]()