Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Betty MacDonald píše:
A my jsme chodili po lese, sbírali houby a borůvky, chodili se dívat na pstruhy. Sbírali jsme listy, šišky, kamínky, venčili pejsky. Byl to ten nejhezčí čas, těsně před nástupem do školky a do práce. Škoda, že to tak uteklo.
To je moc pekny. Akorat ze v Praze aby hezkej les a pstruhy clovek pohledal😂a nevim tedy jak ostatni, ale my bezne chodime i ven se psem, sbirat kastany, v lete a na podzim jsme objizdeli Brdy a houbarili, jen to proste neni les za domem, takze ono taky asi dost zalezi, zda dite zije ve meste nebo na vesnici ![]()
@JednaPrazacka no my žijeme ve městě, celou zimu nikde žádný vrstevník. Chodíme ven každý den, když teda fakt nefici a do toho neprsi to nejdeme. Jinak opravdu každý den. Ať jdeme v jednu odpo nebo ve čtyři Nepotkáme skoro nikoho. Tak kde ty děti jsou ![]()
@JednaPrazacka píše:
To je moc pekny. Akorat ze v Praze aby hezkej les a pstruhy clovek pohledal😂a nevim tedy jak ostatni, ale my bezne chodime i ven se psem, sbirat kastany, v lete a na podzim jsme objizdeli Brdy a houbarili, jen to proste neni les za domem, takze ono taky asi dost zalezi, zda dite zije ve meste nebo na vesnici
Tak v Praze máte zase jiné věci, třeba ZOO, botanickou zahradu, muzea, výstavy apod.
@Josefuna píše:
Nepřeháníš to s tou angličtinou? Mám dítě v mezinarodní škole, takže patrně je cizímu jazyku vystaveno více než Tvé, a přesto cizí jazyk neupřednostňuje před češtinou jako TvéZřejmě to tedy nesouvisí s kurzem Helen Doron od batolecího věku, protože v té době mé dítě žádný cizí jazyk neumělo. Na to, aby dítě umělo více než odříkání barvy a zvířátka je nutné být cizímu jazyků denně vystaven a ne jít jednou či dvakrát týdně někam na kurz.Příspěvek upraven 07.03.23 v 08:10
Jasně, přeháním, z toho, co jsem napsala jednoznačně vyplývá, že moje teď pubertální dítko se od roku, kdy začínalo s Helen Doron, s jinou angličtinou nesetkalo ![]()
Puberťáci v současnosti tak nějak obecně dávají přednost angličtině před češtinou, slyším to ve městě celkem často, že během hovoru v angličtině zařadí i češtinu
Moje dítko četlo velmi nerado, než začalo číst v angličtině.
Dítko do školy s vyučováním v angličtině teprve bude chodit od příštího školního roku (poslední dva roky střední školy), ale přesto výhradně v angličtině jede sebevzdělávání a stáže ve svém vybraném oboru, a bez problémů, i když se jedná o odbornou angličtinu. Mezinárodní škola není jediná možnost, jak se jazyk naučit.
@Kasandra159 píše:
Jasně, přeháním, z toho, co jsem napsala jednoznačně vyplývá, že moje teď pubertální dítko se od roku, kdy začínalo s Helen Doron, s jinou angličtinou nesetkalo
Puberťáci v současnosti tak nějak obecně dávají přednost angličtině před češtinou, slyším to ve městě celkem často, že během hovoru v angličtině zařadí i češtinuMoje dítko četlo velmi nerado, než začalo číst v angličtině.Dítko do školy s vyučováním v angličtině teprve bude chodit od příštího školního roku (poslední dva roky střední školy), ale přesto výhradně v angličtině jede sebevzdělávání a stáže ve svém vybraném oboru, a bez problémů, i když se jedná o odbornou angličtinu. Mezinárodní škola není jediná možnost, jak se jazyk naučit.
Jistě, běžně se české děti se svojí úrovní angličiny mezi sebou ve města baví anglicky. Ani mé dítě, které má úroveň C1 nebo C2, se s českými dětmi nebaví cizím jazykem, a to ani s těmi, se kterými v té mezinárodní škole je, pokud jsou jen mezi sebou a není tam cizinec ![]()
Takže Tvé, že puberťáci obecně tak nějak dávají přednost angličtině, je nesmysl.
Budete spíše zvláštní výjimka nebo spíše, což je pravděpodobnější, kecáš ![]()
@Alice180 nevim, kde bydlis, ja tedy v Praze potkavam a to i v nasi ctvrti, kde je rodin s detmi fakt malo…ale tak duvodu muze byt tisic a jeden, jedna moje kamaradka treba v zime proste s ditetem cestuje, at uz more nebo hory, dalsi pracuje, ma svou ordinaci, takze dite v jeslich a pak hodne jezdi hory, my jsme treba zas posledni mesic porad na hromade, takze toho taky moc venku nenabehame…
@Josefuna no jasne, vubec si ale nemyslim, ze by se s dalsimi treba pravidelnymi detskymi altivitami vylucovalo. Trochu mi prijde, ze ten, kdo chodi na krouzky, tak jako kasle na svoje dite a nechodi s nim ven ![]()
@JednaPrazacka no je zajímavý, že jakmile trochu vysvitne slunicko tak je to hřiště obsypaný. Prostě ven nechodí.
@JednaPrazacka nemyslím, že někdo na dítě kašle, protože s ním chodí na kroužky a ne ven. Já to beru tak, že teď ať si užije a dělá co chce. Na kroužku bude muset plnit nějaký program. A toho bude mít pak až až.
Se starstim jsem od roka chodila na cviceni maminek s detmi a to ho bavilo a hlavne se tam poradne rozchodil. Kdyz mu byl rok a pul, tak tu konecne otevreli novy bazen, takze jsme pul roku chodili plavat. Pak se narodil mladsi a protoze starsi ma rad kolektiv, tak jsme ho zkusili dat do soukrome skolicky a uplne si to zamiloval, takze chodi 2 az 3krat tydne tam. Maji tam par deti, takze se jim tam hodne venuji, tak to beru jako krouzek..a jinak se snazime byt venku - na hristi nebo na zahradce (tam bude na jare zase spousta prace, tak predpokladam, ze tam budeme travit hodne casu).
Mistni materske centrum ma jeste jednou tydne montessori krouzek, ale jako na potvoru se tam jde pres hriste, takze jsme tam jeste nikdy nedosli..vzdycky skoncime na hristi.
Az bude mit mladsi rok, tak s nim chci taky zacit chodit na cviceni maminek s detmi.
@Alice180 píše:
@JednaPrazacka nemyslím, že někdo na dítě kašle, protože s ním chodí na kroužky a ne ven. Já to beru tak, že teď ať si užije a dělá co chce. Na kroužku bude muset plnit nějaký program. A toho bude mít pak až až.
Tak krom plavani ani jeden z krouzku nema zadny prvne stanoveny program, co by to dite muselo. Kdyz nechce, tak si proste beha po opici draze a rozhodne ho nikdo neusmernuje. To same ty montessori dilny, dite si muze hrat, vyrabet, malovat, pak tam jsou zastoupene i nejake bezne cinnosti (umyvani nadobi a tal), proste si vybere, kdyby se mu nelibilo v krouzku zpivat, taky ho nikdo nutit nebude. Proto vubec nechapu tu nevoli k tomu, kdyz nekdo citi, ze to tomu diteti prospiva, tak je to fajn zpestreni…ne, spravne by se melo sedet na vymrzlem hristi nebo behat po lese o samote, kdyz dite miluje spolecnost ![]()
@Alice180 píše:
@JednaPrazacka no je zajímavý, že jakmile trochu vysvitne slunicko tak je to hřiště obsypaný. Prostě ven nechodí.
Uprimne? Me to hriste v zime teda taky netankuje…to radsi chodime prochazky (ktery zase ale znamenaji, ze to dite cast cesty odnosim
) a neco sbirame, pozorujeme pejsky a zakoncime to kavou treba. Mne to hrsite v zime prijde pruda…teda obcas jdeme, ale se slunickem je to proste vetsi zabava!
@JednaPrazacka píše:
Tak krom plavani ani jeden z krouzku nema zadny prvne stanoveny program, co by to dite muselo. Kdyz nechce, tak si proste beha po opici draze a rozhodne ho nikdo neusmernuje. To same ty montessori dilny, dite si muze hrat, vyrabet, malovat, pak tam jsou zastoupene i nejake bezne cinnosti (umyvani nadobi a tal), proste si vybere, kdyby se mu nelibilo v krouzku zpivat, taky ho nikdo nutit nebude. Proto vubec nechapu tu nevoli k tomu, kdyz nekdo citi, ze to tomu diteti prospiva, tak je to fajn zpestreni…ne, spravne by se melo sedet na vymrzlem hristi nebo behat po lese o samote, kdyz dite miluje spolecnost
Hele já se fakt dohadovat nebudu. Já jsem napsala svůj názor. Opakuji, že si myslím, že konkrétně memu dítě nic neuteče, když ve dvou letech nebude chodit pravidelne na kroužek. Nerozumim poznámce správně by se mělo sedět na vymrzlem hřišti? Teď to spíš vypadá opačne ta nevole.
@Carolinex01 v tomhle věku jsem chodila s holkama na kojenecké plavání a do Sokola na mimi cvičení. Taky pak tady u nás do rodinného centra, kde je koutek pro menší děti, aby si pohrály s vrstevníky. Jinak jak začlo být jaro, tak místo herničky hřiště, park..
@Alice180 píše:
Hele já se fakt dohadovat nebudu. Já jsem napsala svůj názor. Opakuji, že si myslím, že konkrétně memu dítě nic neuteče, když ve dvou letech nebude chodit pravidelne na kroužek. Nerozumim poznámce správně by se mělo sedět na vymrzlem hřišti? Teď to spíš vypadá opačne ta nevole.
Ale vzdyt jo a neberu to vubec jako dohadovani. A sama pises- memu diteti. Nevim, proste mi tu uz prijde folklor na otazku- jake krouzky pro dvoulete, ktere zakladatelka popise jako spolecenske a ze vlastne sama citi, ze by to pro ne bylo fajn, napsat- my chodime do lesa, ja ted nemyslim tebe konkretne.
A poznamka je myslena tak, ze mi to proste tak prislo, viz prispevek, ze lidi nechodi na hriste, sokud nevysvitne slunicko. Ja teda netrpim nevoli, ale primo mi to jak hodnoceni tech, co proste na to hriste v zime treba nechodi.
Ale ja dneska asi pisu nejak podrazdeny prispevky, ktery by osobne treba vyznely uplne jinak ![]()
@JednaPrazacka já jsem pouze zareagovala na to, kdo chodí ven a co tam dělá. Aktuálně u nás nikdo ven nechodí. To je konstatování faktu.