Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zakladatelko, ve dvou letech ho tezko nekam soupnes do krouzku. Leda miniskolku.
V tomhle veku to chce ucast s rodicem, at uz nekde na cviceni nebo skvela je Yamaha.
Paradni vec jsou treba tabory pro rodice a detmi.
Ale vsude se proste ucastnis, no.
@Carolinex01 píše:
Ahoj holky,
zajímalo by mě od kolika jste s dětmi chodily na nějaký kroužek a jaký?
Synovi budou koncem března 2 roky a já začínám cítit, že by už potřeboval (resp. jestli se tomu dá říkat chtěl) chodit na nějaký kroužek. Jenže jaký?
Chodil jen cca do roka a půl na plavání.
Návštěva dětského hřiště, parku, koutku či herničky cca 3× týdně nestačí. (A vícekrát se tomu zase nehodlám obětovat já, protože nepatřím mezi ty šťastné mamči které to tam vyloženě baví
). Nepočítám do toho delší procházku, venčení psa nebo víkendové pobyty na chalupě se zvířátky. S dětmi si „hraje“ rád.
Předem Vám děkuji za odpověď.
Hezký den, K
Syn na kroužek začal chodit až ve škole… Tyhle šílené „kroužky pro mimina“ jsou vyhazování peněz. Ve dvou letech už chodil do školky a já na plný úvazek do práce…
@Lucie_Sx píše:
Nebude.
Dceri jdou uplne vsechny sporty, presto plavani batolat stravila v naruci. Ani tuk.
Ted plave v oddile a rozdil nula. Resp. ona je od ostatnich dost napred.
Tak pro méně chápavé ještě jednou… Srovnávám dítě, které chodí na plavání od malička s vrstevníky, kteří tam nechodí. Nechodí vůbec. A tam prostě vidím i na koupališti, že je moje dítě výrazně napřed i oproti dětem, které jsou o tři roky starší. Řeč tu byla původně o předškolních dětech. Úplně původně o dvouletém v zakladatelčině případě. Přečti si aspoň název diskuze, do které píšeš.
Absolutně nechápu proč tu některé zmiňují oddíly, školáky, bójky v moři, apod. ![]()
@Serpentini píše:
Tak pro méně chápavé ještě jednou… Srovnávám dítě, které chodí na plavání od malička s vrstevníky, kteří tam nechodí. Nechodí vůbec. A tam prostě vidím i na koupališti, že je moje dítě výrazně napřed i oproti dětem, které jsou o tři roky starší. Řeč tu byla původně o předškolních dětech. Úplně původně o dvouletém v zakladatelčině případě. Přečti si aspoň název diskuze, do které píšeš.Absolutně nechápu proč tu některé zmiňují oddíly, školáky, bójky v moři, apod.
No, možná to zmiňují ti, co vidí dál. Bavíme se o významu kroužku v batolecím věku, zda dá dítěti víc kroužek nebo lítání na hřišti. A já říkám, že je to jedno, že pro budoucí dovednost nemá význam, v kolika dítě začne, pokud začne. Takže když bude ve třech lítat na hřišti a v 5 začne plavat, tak na tom bude stejně, možná lépe než dítě, co plave od mimina. Ano, pokud nezačne vůbec, tak je to věc jiná. Stejně pokud ve 4 letech s plaváním skončí, tak z hlediska plavání to bylo zbytečne, plavat nebude umět stejně jako to dítě z hřiště, co s plaváním nezačalo.
@Cuddy píše:
No, možná to zmiňují ti, co vidí dál. Bavíme se o významu kroužku v batolecím věku, zda dá dítěti víc kroužek nebo lítání na hřišti. A já říkám, že je to jedno, že pro budoucí dovednost nemá význam, v kolika dítě začne, pokud začne. Takže když bude ve třech lítat na hřišti a v 5 začne plavat, tak na tom bude stejně, možná lépe než dítě, co plave od mimina. Ano, pokud nezačne vůbec, tak je to věc jiná. Stejně pokud ve 4 letech s plaváním skončí, tak z hlediska plavání to bylo zbytečne, plavat nebude umět stejně jako to dítě z hřiště, co s plaváním nezačalo.
Přesně tak, na vymetání takových blbosti jsem neměla čas bání energii. Synovi je devět a ke sportu má blízko, protože vidí sportovat nás rodiče a sportu se věnujeme jako rodina… A takové to, mám úžasne dítě, které v x letech umí to a to, to je fakt ten hlavní důvod, proč jsem tyhle aktivity neměla ráda. Řada slepic s dětmi, které už v porodnici četly Shakespeara. Dvouletému décku je s prominutím u zadele, jestli umí to nebo ono… nechápu, že jsme jako generace husakovych děti přežily bez tehle stupidních aktivit ![]()
Ja chodila s nejstarsi dcerou v cizine na 2 krouzky, ovsem s cilem s nekym se tam JA seznamit, nemela jsem tam nikoho. Mym starsim detem jine deti nechybely. No, moc se to seznameni nepodarilo. Ale jeden byl takovy celkem vymakany na sportovni vsestrannost a nakonec jsme tam chodili snad tri roky, pak i s mladsim synem. Nejmladsi dite - uz zpet v CR - jsem pekne pred druhymi narozkami vrazila do jesli a sla do prace, s tretim ditetem uz me s nejakym krouzkem fakt ani nehlo. ![]()
@Serpentini píše:
Tak pro méně chápavé ještě jednou… Srovnávám dítě, které chodí na plavání od malička s vrstevníky, kteří tam nechodí. Nechodí vůbec. A tam prostě vidím i na koupališti, že je moje dítě výrazně napřed i oproti dětem, které jsou o tři roky starší. Řeč tu byla původně o předškolních dětech. Úplně původně o dvouletém v zakladatelčině případě. Přečti si aspoň název diskuze, do které píšeš.Absolutně nechápu proč tu některé zmiňují oddíly, školáky, bójky v moři, apod.
Psala jsi, ze plavajici dite bude napred hodne dlouho.
Tak ja rozporuju, ze nebude
.
Já moc chtěla chodit na plavání s miminky, ale to byl zrovna covid a po něm se kolem nás už nikdy neusbíral počet dětí na otevření kroužku. Jak čtu tuhle diskuzi - a od kdy pak už dítě plavat nezapomene? ![]()
Ještě přemýšlím nad kroužkem něco ve smyslu batolecího cvičení. Zatím jsme nechodili nikde, ale nejspíš přeci jen začnu, našla jsem něco nedaleko. Tohle podle mě má smysl i v batolecím vĕku, resp. záleží od dítěte. Ale už u batolete se může začínat projevovat špatné držení, nebo jenom třeba není tak zdatný jak jiné děti, nebo taky má pohyb prostě rád. Je víc důvodů, kdy to smysl má, i když ně nutně pro všechny děti. ![]()
Taky podle mě má smysl i nějaká hudební výchova - si myslím, že ono to v těch dětech někde zůstane
.
@Capelucia píše:
Já moc chtěla chodit na plavání s miminky, ale to byl zrovna covid a po něm se kolem nás už nikdy neusbíral počet dětí na otevření kroužku. Jak čtu tuhle diskuzi - a od kdy pak už dítě plavat nezapomene?![]()
Ještě přemýšlím nad kroužkem něco ve smyslu batolecího cvičení. Zatím jsme nechodili nikde, ale nejspíš přeci jen začnu, našla jsem něco nedaleko. Tohle podle mě má smysl i v batolecím vĕku, resp. záleží od dítěte. Ale už u batolete se může začínat projevovat špatné držení, nebo jenom třeba není tak zdatný jak jiné děti, nebo taky má pohyb prostě rád. Je víc důvodů, kdy to smysl má, i když ně nutně pro všechny děti.
Taky podle mě má smysl i nějaká hudební výchova - si myslím, že ono to v těch dětech někde zůstane.
Hudebka typu Yamaha v nich zustane, dobra anglictina taky (i kdyz jsem si myslivala opak), plavani je fuk kdy zacnou, u mimin je jen naskok, ze se neboji vody.
Cviceni je spis pro matky
, nic na co by nestacil pobyt v prirode.
@Josefuna píše:
Jistě, běžně se české děti se svojí úrovní angličiny mezi sebou ve města baví anglicky. Ani mé dítě, které má úroveň C1 nebo C2, se s českými dětmi nebaví cizím jazykem, a to ani s těmi, se kterými v té mezinárodní škole je, pokud jsou jen mezi sebou a není tam cizinec
Takže Tvé, že puberťáci obecně tak nějak dávají přednost angličtině, je nesmysl.
Budete spíše zvláštní výjimka nebo spíše, což je pravděpodobnější, kecáš
Dítko mělo CAE A před 15. narozeninami.
Jinak k tomu kecání, včera si dítko stěžovalo na to, že nerozumí Komenského Labyrintu, musí ho povinně přečíst a je nutné porozumět. Chápu problém, čeština je tam fakt silně archaická. Řešením dítka je, že si text našlo v angličtině a přes angličtinu je schopno pochopit i český Komenského text, přestože ani angličtina není u tohoto zcela současná ![]()
@Kasandra159 tak hlavně, že dítko nedostane kouli z Komenskyho ![]()
@Alice180 píše:
@Kasandra159 tak hlavně, že dítko nedostane kouli z Komenskyho
Dítko už v angličtině četlo z povinné četby Kafku, už mě u něj asi nepřekvapí nic ![]()