Jaký objektiv

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
175
25.11.24 10:02

Jaký objektiv

Zdravím, potřebovala bych poradit, protože z blízkého okolí nikdo nefoti.

Vlastním Nikon d5600, jsem s ním zatím spokojená a nechci měnit tělo, dokud opravdu nebudu vědět, že mám nafoceno dost.
Moje otázka, jaký objetí pořídit na focení zvířat (nejvíce fotím v zoo) nyní mám 70-300mm, ale už mi to přestává stačit. Fotky nejsou tak ostrý jak bych chtěla. Musím podotknout, že nechci dávat vyloženě balík peněz - ani nemůžu, protože rodicak. Ale vím, že do budoucna bych se tomu chtěla opravdu věnovat.
Může mi tu tedy někdo poradit? Díky ☺️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3120
25.11.24 16:08

Fotenie zvierat je krasne, ale aj narocne, pokusim sa tu par veci rozpisat… Predpokladam ze ked ta to bavi, fotis bud na manual alebo na prioritu clony pripadne prioritu casu (oboje pri fixovanom iso)

Strucny zaver: Akekolvek alternativy k tomu co mas su niekolkonasobne draksie, doporucujem sa sustredit na dychanie, pevny postoj, oporu… a vytrieskat co najviac z otho co mas, kym si nebudes absolutne ista ze si urobila vsetok co sa da a jedina moznost zlepsenia je upgrade techniky.

1. Neostrost moze byt roznych druhov:

1.1. Pohybova neostrost: Ak je fotak na stative a odpaleny na dialku (alebo casovou spustou) tak je zviera neostre (lebo sa pohlo) ale zvysok je ostry

1.2. Ludska neostrost: Dlksie casy proste z ruky neudrzis, da sa to nacvicit, zlepsit drzanie fotaku atd… ale sme len ludia, takze com dlksi cas tym vacsia sanca rozmazania, podobne cim dlksie ohnisko tym vacsia sanca rozmazania

1.3. Technologicka neostrost: Mas prilis zavretu clonu nasledkom coho fotak dava dlhe casy a tym ti vznika neostrost, chybne nastavenie casu, iso, clony. Skus sa s tym pohrat, precitat si co tie hodnoty znamenaj a ako spolu sivisia, ostris pred/za objekt, skus si manualne urobit ‚bracketing‘ na bod zaostrenia a uvidis, pripadne stlacis spust este skor ako motor dokonci ostrenie (skus sekvencne snimanie)…

1.4. Technicka neostrost: Kazda suciastka v objektive ma nejake technicke vyrobne tolerancie, tieto sa po zlozeni do objektivu scitavaju. Je velmi dolezite dobre vybrat, pripadne si objektiv pozicat a udrzovat ho v perfektnom stave

2. Vyber objektivu - predpokladam ze mas nejaku 70-300/5 co je krasne na zaciatok, bohuzial je to tak technicky obmedzene ze velmi rychlo narazis na technicke limity takejto zostavy. Druha zla sprava je ze akakolvek prijatelna alternativa stoji nasobky… Ja napriklad pouzivam 24-70/2.8 a 70-200/2.8, spolu za nejakych ~5000 EUR - sorry. Proste bez svetla nefotis, mozno ta 24-70 by sa este dala 4ka nejako prezit, ale 70-200 uz nemas sancu udrzat dlhe casy, stativ nedokazes vzdy postavit, alebo potrebujes rychlo reagovat na situaciu, alebo fotis na safari z auta (teda tam som skor potreboval nieco ako 11-30) ktore sa beztak trasie… Snivam o 200-400/4 ale tam je cena uz neludska a svetelnost tiez nic moc (navyse aktualne moc nefotim), skusal som 70-200 s telekonvertorom, ale vysledky nic moc (ako dokumentaristicka fotografia ok, ale na stenu si to nedas), nieje tam dostatocna preciznost spracovania aby to cele spolu fungovalo. Ked uz tak vyberaj objektivy kde sa predny clen neotaca alebo maju drop in filtre, je opruz neustale prestavovat filtre…

V zoo mas vela vyhod, vyuzi ich… usi si vrecko plne pohanky, ryze, polystyrenovych guliciek… vyborny improvizovany stativ. Opri sa o zabradlie, opri pripadne aj fotak… co najstabilnejsia poloha a dychanie ti pomoze s ostrostou.

Svetelnost: nezabudaj ze v krajnych hodnotach svetelnosti objektivy maknu, takze na 2.8 pouzivam 3.5 az 4 ako najvacsiu svetelnost, na objektive 4-5.6 sa prakticky da pouzivat iba 6 az 8 a aj ta je na maximalnom priblizeni makka (preto sla 70-300/4.0-5.6 z domu :-) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák