Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj,
chystám se pořídit čtečku knih a ráda bych znala vaše zkušenosti. Hledám něco, co dobře podporuje češtinu, je vhodné i pro seniory (snadné ovládání, přehledné menu) a věrně simuluje papírovou knihu – ideálně E-Ink displej s podsvícením.
Knihy plánuji stahovat hlavně z volně přístupných webů, některé už mám vybrané. Jde mi o pohodlí při čtení a dobrou kompatibilitu s formáty jako EPUB nebo PDF. Zvažovala jsem modely jako Kindle Paperwhite, PocketBook Touch Lux 5, nebo Kobo Clara 2E, ale ráda si nechám poradit.
Co používáte vy? A jak jste spokojení? Děkuju! 😊
Mám PocketBook Touch HD 3 a miluju ji. Ovládání za mě jednoduché, tvoje požadavky splňuje. Mám ji 2 roky a baterka mi vydrží na přečtení odhadem 1000 stran. Neměnila bych.
S dovolením se přidám k dotazu.
@Ploskutáček pomohl bys prosím s hledáním? Není nějaká od Apple?
Já měla Pocketbook a teď mám Kindle. Mně teda přijde mnohem lepší a kvalitnější ta Kindle, ale nutno říct, že ta Pocketbook byl model tak 8 let zpět. Pro seniora by mi ale přišla lepší Pocketbook- kvůli ovládání.
Jinak chceš-li legální knihy zdarma, tak ještě můžeš zvážit možnost půjčování v knihovně. U nás v knihovně to jde jen přes Palmknihy, které ale umí tuším jen čtečky od Onyxu. Ale nutno říct, že já přes ně občas čtu na mobilu, a ta aplikace je hrozná a občas přeskakuje stránky, takže jsem ráda, že jsem kvůli tomu nekupovala speciální čtečku.
Mám Kindle a spokojenost. Pokud nakupuješ přes Amazon nebo chceš půjčovat zahraniční přes Kindle unlimited, tak Kindle. Pokud chceš legálně půjčovat z knihoven, přes Palmknihy, tak něco s Androidem. Jestli chceš pirátské knihy, tak je to v podstatě jedno.
@azaleila píše: Více
Pomůžu, kde můžu. Všechny tady máte pravdu, já nemusím Kindle, protože uměl jen formát MOBI. Pak byly ostatní čtečky a ty uměly EPUB, MOBI nikoliv. A pokud si dobře pamatuju, tak Pocketbooky jsou nejvíc univerzální čtečky, na nich otevřete vše.
Pokud si chcete i knížky půjčovat online, jak už tu někdo zmínil, potřebujete čtečku Onyx, která je postavená na Androidu. Tu má kamarádka a kupovala si ji vyloženě kvůli této vlastnosti. Jednou jela na chalupu, čtečku si nebrala, ale večer si chtěla číst. Měla s sebou jen iPhone, do něho si na mé doporučení nainstalovala tuhle:
https://apps.apple.com/…id1489172068?l=cs
A nemohla si ji vynachválit, i na telefonu se prý četlo překvapivě pohodlně. Myslím, že přímo Apple žádnou čtečku nedělá, ale můžu se mýlit, pohledám.
@Lama Lama píše: Více
Jo? Tak to je fajn, ale stejně mi víc sedí Pocketbook.
@Ploskutáček píše: Více
J8 kupuju na Amazonu, mám Kindle unlimited, takže pro mě jasná volba. Jen semtam mám něco českýho přes Palmknihy přes knihovnu a to musím číst na mobilu, no. Androidí čtečkvu kvuli těm pár knihám za rok kupovat nebudu,
@Lama Lama píše: Více
Jasně, to má logiku, tak to ten Kindle chápu…
Mam kindle paperwhite a som absolutne spokojny, ale citajte dalej!
Na pocketbooku sice otvorite vsetko, ale je to vsetko take ‚primrznute‘ menu nereaguje dobre, otaca to stranku ‚vecnost‘, pocul som teraz na novom to citanie a ked cita Katka (ci ako sa vola) tak uz je to pomerne pocuvatelne, to ma fakt zaujalo a pre seniora by to mohlo byt vitane spestrenie.
Zase paperwite je iba v anglictine co moze niekomu vadit. To vyhladavanie je na dnesne pomery ‚priserne‘, ale zase ma Xray co je super pre mna ktoremu sa obcas pletu postavy (rychlo najde najrelevantnejsiu cast knihy pre uvedene klucove slovo - teda napriklad dam do xray meno postavy a najde mi jej uvod, co robi, pripadne strucnu historiu). Otvara zase iba jediny svoj format a ta konverzia nieje vzdy priamociara…
Seniorovy by som asi paperwhite nedoporucil koli jazykovej bariere a sprave knih. Mne anglictina nevadi, dokonca ju preferujem a spravu knih si robim v PC takze ‚neschopnost‘ kindle mi v oboch pripadoch nevadi a nijako ma neobmedzuje.
Edit za mna je este paperwhite laksi a lepsie sa drzi v ruke nez pocketbook kreacie, ale zase priznavam ze paperwhite mam v ruke skoro kazdy den a s aktualnymi pocketbookmi som nemal moznost stravit viac ako nejaku hodinu takze dlhodobe porovnanie je trosku skreslene.
Edit2: Este pozor na displeje, vsimol som si niekolko krat ze uvadzaju e-ink ako podsvieteny displej, ale to nieje technicky mozne, e-ink mozno iba nasvietit (zhora). Neprisiel som presne na to co to je, nejaky krizenec LCD a e-ink, ale ked vidim na citacke napisane podsvietenie tak sa mi jezia chlpy a to by som nechcel, to si to rovno mozem dat na tablet, alebo telefon (mimochodom dobra aplikacia je moon+ reader, dokonca ma automaticke otacanie stran…)
@IcePlanet7 píše: Více
Dík, shrnul jsi to krásně. Mně na Kindlu asi vadila i velká svázanost s Amazonem a nečeština, což pro starší nebo nevládnoucí angličtinou, nemusí být ideální.
@azaleila píše: Více
Apple žádnou čtečku nedělá, ale pokud chceš čtečku, která umožní půjčování online z knihoven, pak Onyx: