Jaký prospěch je normální na zš?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26583
1.9.21 16:29
@lucenka píše:
Tady na to, jsem někde viděla kdysi strašně zajímavý článek. My z dětí děláme průměrné děti ve všech předmětech. Ty, které jim jdou a nemusí se na ně učit, zanedbávají, místo toho aby se v nich víc rozvíjely. Naopak musí trávit čas nad něčím, co jim nejde, nebaví je to, nebudou se tomu v budoucnu věnovat, ale musí splnit očekávání rodičů a mít vyznamenání/maximálně dvojku/trojku.

Takhle si teda zakladni skolu nevybavuju. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
1.9.21 16:34
@NicknackEK píše:
Taková decka =špatný přístup rodičů a zahledena jsem do toho, abych se nemusela za svoje děti stydět, když nekam píší do diskuzÝ:-)

Ne vždy je to špatným přístupem rodičů. Někdy ta děcka prostě jen nejsou nadaná v akademické oblasti, a být solidní trojkař s dobrými pracovními návyky je leckdy do života víc, než být namyšlený jedničkář ujišťovaný rodiči o tom, jak moc je výjimečný a geniální.

Sama, nezlob se, píšeš poměrně nesrozumitelně a se špatnou interpunkcí - a o diakritice ani nemluvě… A vynášíš tu soudy, které jsou, opět se nezlob, hloupé, omezené a značně povýšené. A dovol otázku, já snad někde napsala diskuzÝ, že mi to s takovou chutí vmetáš? Jako stát se může, nikdo nejsme neomylný, ale nejsem si toho vědoma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
1.9.21 16:35
@Lenka_Hal píše:
Takhle si teda zakladni skolu nevybavuju. :roll:

ani jedno dítě, kterému šla matematika sama, ale čeština třeba ne, takže trávilo čas zbytečným učením jazyka na úkor rozvíjení matematiky (protože úroveň třídy byla pod ním)? ANI JEDNO? U nás takových byla snad půlka třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
1.9.21 17:16
@carnifax píše:
ani jedno dítě, kterému šla matematika sama, ale čeština třeba ne, takže trávilo čas zbytečným učením jazyka na úkor rozvíjení matematiky (protože úroveň třídy byla pod ním)? ANI JEDNO? U nás takových byla snad půlka třídy.

Nevim, jak v jinych tridach. Ale o holkach z nasi tridy jsem predstavu dost mela, protoze jsme spolu zaroven denne trenovaly, travily jsme spolu dost casu. Tem, co neco neslo, tak na tom trochu pridaly, ale ze by kvuli tomu neco zanedbavaly, to fakt ne. Vzdyt na te zakladce se neprobiralo jeste nic extra sloziteho, dostat ctyrku na vysvedceni byla docela vyjimka. I u tech, co na danny predmet moc extra nebyly.
A nevyvijet to, co detem slo? Kdyz mne treba sla matika, ucitel me sam oslovil kvuli olympiade, nebo v kresleni ohledne soutezi. Matikar me dokonce pretahnul do streleckych soutezi. :mrgreen: Celkove me dost cepoval. Zpetne to beru jako jeho zajem, ze mne vytriskat to nejlepsi. Mam na nej jen dobre vzpominky.
Obecne ja ceske skolstvi (tak jak si ho pamatuju…jsem 74rocnik) mam rada a me naucilo hodne a ted nemluvim jen o probirane latce. On ten obcasny „dril“ ma neco do sebe a fakt si nemyslim, ze to detem ublizi. Naopak. Umet se kousnout do neceho, co vas nebavi, to se snad musi snad v kazdem povolani. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
1.9.21 17:23
@Lenka_Hal píše:
Nevim, jak v jinych tridach. Ale o holkach z nasi tridy jsem predstavu dost mela, protoze jsme spolu zaroven denne trenovaly, travily jsme spolu dost casu. Tem, co neco neslo, tak na tom trochu pridaly, ale ze by kvuli tomu neco zanedbavaly, to fakt ne. Vzdyt na te zakladce se neprobiralo jeste nic extra sloziteho, dostat ctyrku na vysvedceni byla docela vyjimka. I u tech, co na danny predmet moc extra nebyly.
A nevyvijet to, co detem slo? Kdyz mne treba sla matika, ucitel me sam oslovil kvuli olympiade, nebo v kresleni ohledne soutezi. Matikar me dokonce pretahnul do streleckych soutezi. :mrgreen: Celkove me dost cepoval. Zpetne to beru jako jeho zajem, ze mne vytriskat to nejlepsi. Mam na nej jen dobre vzpominky.
Obecne ja ceske skolstvi (tak jak si ho pamatuju…jsem 74rocnik) mam rada a me naucilo hodne a ted nemluvim jen o probirane latce. On ten obcasny „dril“ ma neco do sebe a fakt si nemyslim, ze to detem ublizi. Naopak. Umet se kousnout do neceho, co vas nebavi, to se snad musi snad v kazdem povolani. :think:

tak třeba to kousnutí se právě spočívá v tom, že mají trojky, ne pětky. A dál už to lámat vyhodnotí jako zbytečné v poměru vynaložené snahy a zisku. Pokud třeba ví, že by musel denně trávit dvě hodiny, aby se s bídou dostal z trojky na dvojku, tak to speciálně jako matematicky nadaný asi nebude považovat za zvlášť racionální investici. Což třeba taky není špatný vklad do života, vykašlat se za honěním po něčem, co nedává smysl, a radši se zlepšovat v tom, v čem mám potenciál excelovat.
Nakonec to tu už někdo psal, že české školství umí převážně stahovat děti do průměru… některé rodiny o to třeba nestojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
1.9.21 17:29
@carnifax píše:
tak třeba to kousnutí se právě spočívá v tom, že mají trojky, ne pětky. A dál už to lámat vyhodnotí jako zbytečné v poměru vynaložené snahy a zisku. Pokud třeba ví, že by musel denně trávit dvě hodiny, aby se s bídou dostal z trojky na dvojku, tak to speciálně jako matematicky nadaný asi nebude považovat za zvlášť racionální investici. Což třeba taky není špatný vklad do života, vykašlat se za honěním po něčem, co nedává smysl, a radši se zlepšovat v tom, v čem mám potenciál excelovat.
Nakonec to tu už někdo psal, že české školství umí převážně stahovat děti do průměru… některé rodiny o to třeba nestojí.

Vsak jo, s timhle ja problem nemam.
A o tom prumeru si to ale nemyslim. Cesti studenti/absolventi v cizine maji velice dobre renome. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
1.9.21 17:47
@Lenka_Hal píše:
Vsak jo, s timhle ja problem nemam.
A o tom prumeru si to ale nemyslim. Cesti studenti/absolventi v cizine maji velice dobre renome. :)

ale jen ti, co jsou v cizině, ne? Ne všichni obecně, co zůstali tady… je to určitě reprezentativní vzorek? A co to vlastně přesně znamená? Jsme lepší než třeba britští zahraniční studenti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
1.9.21 18:05
@carnifax píše:
ale jen ti, co jsou v cizině, ne? Ne všichni obecně, co zůstali tady… je to určitě reprezentativní vzorek? A co to vlastně přesně znamená? Jsme lepší než třeba britští zahraniční studenti?

Jako, ze „prumerovali“ jen ty uz prumerne? :)
Ja proste zkusenost nejakeho potlacovani toho, v cem jsou zaci dobri, vazne nevidela. Ono mluvit o tom ve vztahu k zakladni skole mi taky prijde podivne. Zakladni skola dava zakladni vedomosti, v podstate takove, ktere by se mel naucit kazdy zak, jak nejlepe umi. Vic bych v tom fakt nehledala. Jestli nejaky zak i pres nejakou tu snahu dostane trojku, ok, snazil se. Alepon vi, kterym smerem se nevydat. A ziskat takove slusne studijni/pracovni navyky je pak super zaklad a to nejen pro ty, ktere je pak vyuziji spolu s vedomostma, kde uz pujdou do hloubky. Protoze jenom talent nestaci, za kazdym uspechem je hodne driny. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
1.9.21 18:33
@Lenka_Hal píše:
Jako, ze „prumerovali“ jen ty uz prumerne? :)
Ja proste zkusenost nejakeho potlacovani toho, v cem jsou zaci dobri, vazne nevidela. Ono mluvit o tom ve vztahu k zakladni skole mi taky prijde podivne. Zakladni skola dava zakladni vedomosti, v podstate takove, ktere by se mel naucit kazdy zak, jak nejlepe umi. Vic bych v tom fakt nehledala. Jestli nejaky zak i pres nejakou tu snahu dostane trojku, ok, snazil se. Alepon vi, kterym smerem se nevydat. A ziskat takove slusne studijni/pracovni navyky je pak super zaklad a to nejen pro ty, ktere je pak vyuziji spolu s vedomostma, kde uz pujdou do hloubky. Protoze jenom talent nestaci, za kazdym uspechem je hodne driny. :nevim:

Ne, jakože kdo se dostane do zahraničí, obvykle je spíš nadprůměr u nás, takže hodnotit podle něj výsledky všech ostatních je docela irelevantní. Těch lidí tam není dost a nepředstavují určitě průměrného absolventa základky.

Že nadané děti nemají na běžných základních školách žádnou systematickou podporu se diskutuje roky, možná dneska už desítky let. Jako že se někdo shodou náhod díky učiteli naučil střílet neznamená, že na škole ve vedlejší obci by ho všichni učitelé neignorovali, protože učivo zvládá, a to stačí.
Spousta nadaných dětí se navíc dostává na místo, kam patří, přímo NAVZDORY základním školám, protože ty třeba nemají žádný zájem na tom, aby děti odcházely na víceleté gymply (tj. do prostředí, které je pro ty děti prostě objektivně lepší), tak je buď vůbec nepodporují nebo dokonce cíleně od víceletých gymnázií odrazují. Tento problém taky existuje roky a je naprosto demonstrativním příkladem toho, jak moc jde ve skutečnosti o blaho a rozvoj toho dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
1.9.21 18:59
@carnifax píše:
Ne, jakože kdo se dostane do zahraničí, obvykle je spíš nadprůměr u nás, takže hodnotit podle něj výsledky všech ostatních je docela irelevantní. Těch lidí tam není dost a nepředstavují určitě průměrného absolventa základky.Že nadané děti nemají na běžných základních školách žádnou systematickou podporu se diskutuje roky, možná dneska už desítky let. Jako že se někdo shodou náhod díky učiteli naučil střílet neznamená, že na škole ve vedlejší obci by ho všichni učitelé neignorovali, protože učivo zvládá, a to stačí.
Spousta nadaných dětí se navíc dostává na místo, kam patří, přímo NAVZDORY základním školám, protože ty třeba nemají žádný zájem na tom, aby děti odcházely na víceleté gymply (tj. do prostředí, které je pro ty děti prostě objektivně lepší), tak je buď vůbec nepodporují nebo dokonce cíleně od víceletých gymnázií odrazují. Tento problém taky existuje roky a je naprosto demonstrativním příkladem toho, jak moc jde ve skutečnosti o blaho a rozvoj toho dítěte.

Aaaa, vidim, ze logika meho vtipu zustala nepochopena.
Krom toho, ze jsem napsala pouze vlastni zkusenost, jsem napsala i me obecne presvedceni, ze naucit zaky to, ze se musi venovat i tomu, co je nebavi, je proste pozitivni. A to si evidentne muzeme rict jen to, ze se shodneme na tom, ze se neshodneme.
Nenapsla jsem ani slovo o tom, ze vyvozuju neco jen na zaklade toho, ze me naucil ucitel strilet. Nemam rada tyhle demagogicke ne-argumenty.
Dost verim i tomu, ze jsme nebyli jediny, kde se ti nadanejsi nijak neutlacovali. Pouze jednoduchy priklad: ze se Pepik, co mu jde matika, musel drtit vyjmenovana slova, fakt za utlak nepovazuju. Porad jen mluvim o tom zakladnim ucivu, o to mi jde. A uz jsem psala (ne jen tak pro nic za nic), ze jsem rocnik 74, za meho detstvi viceleta gymnazia nebyla. Tady zkusenosti ani nazor nemam.

Ale tak je tu jiste par ucitelek. Treba mi vysvetli, jak to delaji, ze v tech nadanych detech ubijeji talent uz na zakladce. :) :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
1.9.21 19:18
@Lenka_Hal píše:
Aaaa, vidim, ze logika meho vtipu zustala nepochopena.
Krom toho, ze jsem napsala pouze vlastni zkusenost, jsem napsala i me obecne presvedceni, ze naucit zaky to, ze se musi venovat i tomu, co je nebavi, je proste pozitivni. A to si evidentne muzeme rict jen to, ze se shodneme na tom, ze se neshodneme.
Nenapsla jsem ani slovo o tom, ze vyvozuju neco jen na zaklade toho, ze me naucil ucitel strilet. Nemam rada tyhle demagogicke ne-argumenty.
Dost verim i tomu, ze jsme nebyli jediny, kde se ti nadanejsi nijak neutlacovali. Pouze jednoduchy priklad: ze se Pepik, co mu jde matika, musel drtit vyjmenovana slova, fakt za utlak nepovazuju. Porad jen mluvim o tom zakladnim ucivu, o to mi jde. A uz jsem psala (ne jen tak pro nic za nic), ze jsem rocnik 74, za meho detstvi viceleta gymnazia nebyla. Tady zkusenosti ani nazor nemam.Ale tak je tu jiste par ucitelek. Treba mi vysvetli, jak to delaji, ze v tech nadanych detech ubijeji talent uz na zakladce. :) :think:

V posledních letech ubité děti potkávám čím dál častěji. Není to přemírou učiva, ale nedostatkem vůle. Od mala nic nemusí, věnují se jen tomu, co jim jde a hlavně, co jim jde snadno. Jsou snadno za hvězdy - a po nevyhnutelném pádu zpátky na zem jsou ztracené, protože neumějí za něčím jít.

A ano, pak je tu opačný extrém - děti vybičované k enormnímu úsilí… Ty se obvykle seknou někde kolem plnoletosti a na vše (většinou sport) ;) se zvysoka vyséřou. A většinou k tomu přiberou i školu.

Obyčejný děcka, která se tak nějak s přiměřeným úsilím drží na slušném průměru a která k tomu umí samostatně žít, jsou už v menšině. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
1.9.21 19:23

A ještě bych teda dodala, že já osobně jsem své dětičky nahnala na osmiletý gympl, kde teda rozhodně (tedy dvě ze tří, třetí je velmi dobré, ale to jsem zase nahnala na sport, ve kterém má kolem sebe lepší konkurenty) nebyly za hvězdy a donutilo je to makat a dělat i ty předměty, které je neba…

Nejstarší dítě teď bude maturovat z něčeho, o čem nechtělo před pár lety ani slyšet a chystá se na náročnou vysokou. Chce něco dokázat, naučilo se makat - a jde si za tím. A mladší vypadají, že to vezmou podobně… Nechat je na základce, bylo by mnohem, mnohem hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
1.9.21 19:33
@SAJ píše:
V posledních letech ubité děti potkávám čím dál častěji. Není to přemírou učiva, ale nedostatkem vůle. Od mala nic nemusí, věnují se jen tomu, co jim jde a hlavně, co jim jde snadno. Jsou snadno za hvězdy - a po nevyhnutelném pádu zpátky na zem jsou ztracené, protože neumějí za něčím jít.

A ano, pak je tu opačný extrém - děti vybičované k enormnímu úsilí… Ty se obvykle seknou někde kolem plnoletosti a na vše (většinou sport) ;) se zvysoka vyséřou. A většinou k tomu přiberou i školu.

Obyčejný děcka, která se tak nějak s přiměřeným úsilím drží na slušném průměru a která k tomu umí samostatně žít, jsou už v menšině. :nevim:

Dekuji.
Ach jo. Toho druheho extremu jsem si vedoma. To bude riziko kdekoliv a kdykoliv.

No, to prvni me ale prave dost desi. Tady je to taky a prave proto si myslim, ze nejaky ten dril, primerena davka neprijemnych povinnosti jen prospeje. A myslim si teda, ze je to vina rodicu. Deti musi byt neustale v pohode, hlavne zadny natlak a nepohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
1.9.21 19:35
@SAJ píše:
A ještě bych teda dodala, že já osobně jsem své dětičky nahnala na osmiletý gympl, kde teda rozhodně (tedy dvě ze tří, třetí je velmi dobré, ale to jsem zase nahnala na sport, ve kterém má kolem sebe lepší konkurenty) nebyly za hvězdy a donutilo je to makat a dělat i ty předměty, které je neba…Nejstarší dítě teď bude maturovat z něčeho, o čem nechtělo před pár lety ani slyšet a chystá se na náročnou vysokou. Chce něco dokázat, naučilo se makat - a jde si za tím. A mladší vypadají, že to vezmou podobně… Nechat je na základce, bylo by mnohem, mnohem hůř.

Takze ted, kdyz jsou vicelete gymply, se deti nejak rozdeli a ty na zakladni skole se nemusi tolik ucit. Nebo jak to mam chapat? Nemam zkusenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6363
1.9.21 19:38

Nejsem zastánce jen samých jedniček. I dvojkař je na ZŠ v pohodě. Proč by nebyl. Někdy i žák s trojkou (záleží o jaký předmět jde a také na tom, zda si sedne s učitelem). Může to být dáno extra přísnou učitelkou (nevím, zda aktuálně takové jsou). Já měla takovou z češtiny - chybějící tečka nad „i“ už byla v diktátu jedna mínus.
Když to vezmu prakticky, tak z mého okolí (spolužáci na ZŠ či SŠ), tak nejlépe se v životě uplatnili spíše s horším prospěchem než ti premianti (tím nechci říct, že všichni premianti v reálném životě nic moc a naopak). On i ten prospěch záleží na více okolnostech než jen na kapacitě dítěte.
Ono na ZŠ může být dítko trojkař, dostane se na SŠ, škola mu sedne a jde na VŠ. Případně premiant dá ZŠ, SŠ, ale na VŠ bojuje a klidně i nedostuduje.
V případě, že žák ZŠ se učí celé dny jen aby měl samé jedničky, tak to není žádná hitparáda. Na SŠ či VŠ je objem učiva o něčem jiném a pak se z toho hroutí.

@magda2787 píše:
Já základku dokončila docela nedávno, konkrétně v roce 2015. V 8. třídě jsem měla trojky z chemie a fyziky a v devítce to samé. Odmaturovala jsem s vyznamenáním a nyní jsem na vysoké škole, takže kecy o tom, že by měla jít na kadeřnici, ignoruj. Některé předměty jí prostě nejdou, tak ať se soustředí na ty, které jí jdou.

Jen pro informaci o jakou VŠ jde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko