Jaký psychoterapeutický výcvik si vybrat?

31
2.2.25 14:08

Jaký psychoterapeutický výcvik si vybrat?

Ahoj holky, zacala jsem si pohravat s myslenkou, ze bych se v pristich par letech pustila do nektereho psychoterapeutickeho vycviku a jednou se treba sama stala psychoterapeutkou. Bylo by to nejdrive za rok, zatim se na to necitim uplne zrala, ale uz ted se koukam po vycvicich a jsem z toho celkem jelen. :) Zaujal me treba Skaluv Institut nebo Biosynteza, ale prekvapuje me, jaky je mezi nimi cenovy rozdil - Biosynteza je skoro o polovinu drazsi. Cim to je, ze se cena mezi jednotlivymi vycviky muze tolik lisit? Bude ze me stejne kvalifikovany psychoterapeut i po absolvovani levnejsiho vycviku? A kde jste vycvik absolvovaly vy? Byly jste spolojene? Diky moc :mavam:

• Jeste doplnuji, ze mam na mysli 5 lete vycviky akreditovane ČAP
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1420
2.2.25 14:30

Rozdíly v ceně jsou naprosto normální. Já dělala KBT před 10 lety a cena byla v té kolem 120 tisíc, kamarádka dělala Gestalt a vycházelo jí to na 200 tisíc. Obojí pětileté a akreditované. :nevim:

Čím dražší hned neznamená kvalitnější. Vybírej spíš podle toho, co tobě osobně dává největší smysl, stejně to pak budeš dělat jen ty sama. Plus je fajn si ověřit, že ti sedne lektor, pokud to jde.

Jinak když jsme u té kvalifikace, tak dle českých zákonů je z tebe Psychoterapeut pouze v případě atestace z klinické psychologie. Tu získáš, jen pokud půjdeš na klinika.
Každopádně já nechtěla dělat několik let v nemocnici za téměř minimální mzdu, takže mám jen 5 let psychologie a 5 let výcviku, plus si průběžně doplňuji nějaké menší výcviky a superviduju. Krom toho, že nemůžu mít vázanou živnost mě to nijak neomezuje. Ale z pohledu laika je to blbé, protože nemá jak odlišit šarlatána s regresní analýzou a vzdělaného člověka. :nevim: je to hold na svědomí každého z nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.2.25 15:02

Pokud chceš být kvalitní psychoterapeut, tak to chce víc než psychoterapeutický výcvik. Chce to zkušenosti a vzdělání v psychologii, jinak je to podle mě jen o rejžování peněz a pomoc klientům žádná. Ale je to můj názor. Zkusila jsem v minulosti pár psychoterapeutů, i těch začínajících a melou ty samé scénáře. Jednou na to člověk skočí, po x té už toho má dost. A píšu to jako člověk sociální pracovnice s psychologickým vzděláním. Psychoterapeut nejsem. Ale třeba z mé praxe. Polovina osob (odhadem), kteří se mi dostali do rukou, trpí exogenními depresemi velmi často způsobenými finančními problémy. Řeči typu: Cítím, že se necítíte dobře… Rozumím tomu dobře, že finančně strádáte… atd. je k ničemu. Seděla jsem a vymýšlela s klientem finanční plány. A když se mi s klientem zadařilo zařídit sociální dávky, důchod, navrátit důchod, navýšit příjem, najít práci, zajistit zastavení exekucí, vyřešit dluhy atd., klienti se z deprese uzdravovali. Jednou jsem mluvila s jednou psychiatričkou, řekla mi, že se mnou souhlasí, ale je malý pán na to, aby těm pacientům primární problém mohla vyřešit. Dnes je kdekdo bez vzdělání terapeutem, koučem a kdejakým rádcem. Je to jednoduché pracovní křeslo, ale výhodné to je jen pro terapeuta. Tím neříkám, že ty to tak máš, ale pokud ti jde o smysluplnou práci, tak jsem pro zkušenosti a vzdělání.

• Citovat
  • Upravit
9229
2.2.25 15:05
@Zofieee píše: Více

Ahoj, nejsem odborník, který by výcvik měl, ale jsem pacient a z mého pohledu, nevím, odkud jsi a jestli znáš organizaci Fokus, ale pořádají různé vzdělávací kurzy a mimo jiné kurz „Vyber si svůj psychoterapeutický výcvik“, vedou to odborníci s výcvikem ve všech možných psychoterapeutických směrech, taková „ochutnávka“. Můj kamarád tento kurz absolvoval a moc si ho chválil, odkaz tady: https://fokus-vzdelavani.cz/…icky-vycvik/

Já osobně ze začátku léčby preferovala KBT, ale pak už jsem ji měla tak načtenou, vyzkoušenou v praxi… že už mi to moc nedávalo. Chodila jsem k terapeutům s různými výcviky a jednoznačně mi nejvíce sedla logoterapie a existenciální analýza, ale samozřejmě záleží, co je blízké tobě. Já třeba vůbec nemám ráda psychoanalýzu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
2.2.25 15:48

@tevl @Anonymní
Holky, dekuju moc za nazory. Ja studuji socialni praci, takze si atestace z klinicke psychologie neudelam. Vysokoskolske vzdelani z psychologie uz si neplanuji doplnovat. Tak je tedy otazka, jestli se do toho poustet a co by mi to vubec prineslo, pokud bych nemohla pracovat jako psychoterapeut - krome osobniho rustu teda asi nic (a toho muzu dosahnout jinak, snaz a levneji)… 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.2.25 15:55
@Zofieee píše: Více

Ale proč ne? Klidně se do toho pusť, může ti to pomoci v sociální práci.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.2.25 16:02

Můžeš pracovat jako psychoterapeut živnostník a lidi ti zaplatí napřímo. Není to zatím řešené zákonem, ale až bude, bude asi potřeba mít nějakou humanitní nebo zdravotnickou školu (to bys splňovala) a ten výcvik.

Pokud bys chtěla dělat „na pojišťovnu“, tak můžeš být opravdu jen psycholog nebo psychiatr.

Doporučuju ti načítat si literaturu. Frankla, Freuda, Junga, Rogerse, něco z gestaltu, Satirovou. Jako dobrý terapeut se stejně nevyhneš kontinuálnímu studiu. Uvidíš, co ti sedne. Plus je fajn ta ochutnávka různých směrů. Většina výcviků nabízí i svoje vlastní „ochutnávky“. Většinou se s praxí to zaměření trochu mění a ti lepší terapeuti stejně nemívají jen jeden výcvik.

Terapie řeší psychické problémy, ne finanční. Pokud má někdo čistě jen finanční problém, terapie mu pomůže tak maximálně podpůrně. To není chyba terapie :)

• Citovat
  • Upravit
9229
2.2.25 16:07
@Anonymní píše: Více

Já třeba znám docela dost sociálních pracovníků a třeba i adiktologů, kteří mají akreditovaný psychoterapeutický výcvik a pracují buďto na přímou platbu, nebo v neziskovkách, poradenstvích…

O té ochutnávce různých směrů jsem tady psala, dělá to třeba Fokus v Praze a jak zakladatelka zmiňuje zájem o biosyntézu, tak zrovna od té je v tom kurzu také ochutnávka a je určitě možné se pak na lektora ještě obrátit a probrat případné dotazy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.2.25 16:56
@Anonymní píše: Více

To je pravda, že terapie neřeší finanční problémy, ale finance mohou dostat člověk na úplné psychické dno. A těchto lidí je v psychiatrických ordinacích dost.

• Citovat
  • Upravit
31
2.2.25 17:18

@Lollitka moc moc dekuju! akorat ta cena… stat se psychoterapeutem je ocividne hodne financne narocne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1420
2.2.25 17:38

@Zofieee já si toho klinika taky nedělala a to psychologii mám. Není to třeba, ono ti to nic navíc nedá. Krom možnosti někomu navrhnout diagnózu a dělat rozličné psychologické baterie. Ofiko rozdíl je v tom, že by sis neměla říkat psychoterapeut, ale pouze terapeut. Ale nikdo to nedodržuje.

U nás ve výcviku nebyli všichni z psychologie/psychiatrie. Bylo tam hodně lidí ze soc. prac. či pedagogiky. A terapie normálně dělají. Jen máš místo vázané volnou živnost. V ničem jiném omezení není.

Takže pokud tě terapie láká, tak určitě s chutí do toho. Jen počítej, že výcviky se rozebíhají 1× ročně, když máš štěstí.

Ta osobní erudovanost je za mě na osobní odpovědnosti každého. Měla bys být i po výcviku dále supervidovaná, měla bys na sobě dále pracovat. A ideálně s terapií začít pomalu, ať tě to nesemele a dokážeš si v tom najít svůj styl. Protože výcvik ti jen ukáže, jak na to. Ale ty si v tom musíš najít to své, ať klientům dokážeš reálně pomoci. A to taky pár let trvá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
2.2.25 17:50

@tevl super, dekuju za vysvetleni :)
Pro me je trochu prekazka ta cena za vycvik - ted, jako studentka, bych si urcite nemohla dovolit davat do toho 50 - 100 tisic rocne. A nejsem si jista, jestli se to zmeni i kdyz budu pracovat. Navic se trochu bojim, aby me to lidske utrpeni, s kterym bych neustale prichazela do kontaktu, nezlomilo. Jsem ted ve fazi, kdy se snazim nejak profilovat a najit si svoji cestu, tohle me laka, o psyche se posledni dva roky intenzivne zajimam, ale nejsem si jista, jestli je opravdu pro me :nevim:

Příspěvek upraven 02.02.25 v 18:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1420
2.2.25 17:58

@Zofieee jo, ta cena je šílená. To je pravda. Já kvůli tomu celou VŠ makala jak šroub. A to ještě většinou není celková roční cena, protože musíš někam dojet, přes víkend se ubytovat, platit si stravu, vzít si volno z práce atd. Není to jednoduché. Ale zase jakmile začneš mít první klienty, což je cca ve druhém/třetím roce (záleží na tobě ale taky na zvoleném výcviku), tak už se ty peníze shánějí lépe. Aktuální průměr je 1000/hodina. S tím, že začínajících terapeut si tedy samozřejmě tolik většinou neříká. Já to měla cca o polovinu menší. Na plnou jsem to zvedla, až když jsem měla certifikát a pravidelnou supervizí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1420
2.2.25 18:00

@Zofieee a k tomu utrpení. Hele, za mě je naopak v tom ta krása. Zaprvé tedy máš většinou u určitých témat stopku, že je nebereš, protože jsou pro tebe moc citlivá

A za druhé, pro mě není větší nakopáváč, než když vidím klienta, jak se po malých krůčcích posouvá vpřed. Strašně ráda pak s nima procházím mé zápisky z prvního sezení a porovnáváme změny. Ten pocit je neuvěřitelný. A nutnost dodat, že moji zásluhu v tom často vnímám celkem miniaturní. Drtivé většina z nich si to vydře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
2.2.25 18:06

@tevl to zni krasne, dekuju, ze jsi to se mnou sdilela :) Sama mam s psychoterapii zkusenosti z druheho pohledu, jako klientka, a vim, ze mi vzdycky dodaval silu uz jen ten pocit, ze na to vsechno od ted nejsem sama. Je to dulezita prace. Ale take si nemyslim, ze bych jim to rekla. Vetsinou jsem s nimi sdilela hlavne ty starosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze