Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Mně tlustý nepřijde je vpravdě geniální formulace ![]()
@Hibou píše: Více
Ale ono to tak je. Nemyslím si, že je tlustý, protože na něj cucim pořád. Doktorka má svoje tabulky a člověk se někdy diví, co mu řekne. Tentokrát váhu neřešila, tu řešila kdysi, ale to měl podvahu a řešila, co mu máme dávat, aby trochu nabral. Nedávala jsem nic extra, plus doporučila sport, aby se zpevnil a nabral svaly.
Ahoj holky, klidně i zakladatelko. Zajímalo by mě, jak nakonec syn dopadl. Našemu bude za dva měsíce 11 let. V jeho útlém dětství se vystřídalo mraky kroužků, u kterých nevydržel. Většinou to byly volnočasové, kde když se posunul, tak zkrátka neměl motivaci právě v podobě zápasů. Není to moc sportovní typ. Většinou mu vše trvá, než se naučí, je neobratný. Jelikož bohužel jeho styl je spíš sedavý, chtěla jsem, aby sportoval. V zimě má problém s tím, že se zakulacuje. Před rokem vyslovil, že by ho bavil florbal. Nakonec z organizačních důvodů jsem ho přihlásila začátek listopadu a od té doby chodí. Chodí do klubu, kde jsou týmy podle kategorií. Zatím chodí do mladších, kde je to ještě takové dětské. Zlepšil se od března. Do té doby hru nestíhal. Ale i tak ho to bavilo a chodil rád. V půlce března kvůli přechodu do staršího týmu od září navštěvujeme 1× týdně trénink s těmi staršími. A tam už je to jiné kafe. Kluci jsou dravější, syn opět nestíhá. Nemá tam žádného nového kamaráda. Hodně si vybírají k sobě ty své, což je logické. Ale zkrátka syn cítí, že je nejslabší. Chce pořád chodit. Tento sport ho nadále baví. Já bych ho ráda podpořila. Ale zároveň mám obavu, jestli se v září dorovná. Nevím, kam ho popřípadě dát jinam. Měla jsem radost, že se konečně našel sport, který by ho bavil. Nejde mi o to, udělat z něj vrcholového sportovce, pouze, aby měl pohyb rád. Aby u něj vydržel co nejdéle. Dejte mi prosím vaše zkušenosti.
A nemáte tam jiný florbalový klub nebo kroužek? U nás ve městě jich je několik. Kluci taky hráli, když byli menší, ale nebyla to žádná soutěžní liga, prostě víceméně jen trénovali. Nebo bývají kroužky florbalu i ve škole, to by mi ve vašem případě přišlo ideální. Bohužel školní kroužek u nás byl většinou od sedmi ráno, ale kluci taky pár let chodili.
@Lil Kitkatt píše: Více
Na volnočasový kroužek chodil s družinou před tím rokem. Tam právě vyslovil to přání, že by chtěl hrát. Podle mě ho spíš baví, že někam patří, má dres a bere se takhle vážně. Včera mi třeba řekl, že chce být jako jeho bratránek, který hrál florbal až do dospělosti a byl v tom dobrý. Má zkrátka takovou vizi a já vím, že na to nemá. Že je zkrátka nesportovní. Tak jsem chtěla vědět, jestli má někdo zkušenost. My máme kroužek florbalu ještě ve městě. Ale ten je právě hodně volnočasový. Není tam ani ustálený kolektiv. Po půl roce přecházejí do klubu. Dlouhodobě by ho to tam nebavilo. Já právě chtěla, aby sportoval co nejdéle, aby ho to bavilo.
Zatím takové problémy nemáme, spíše máme problém děti unavit, i když mají tréninky, angličtinu, přibude ZUŠ…v těch 11 už je většinou pozdě začínat nějaký sport, všude už bude zajetý kolektiv a nějaká výkonnost, leda volit kroužek pod nějakým domovem DDM nebo ve škole, aby to nebyl výkonnostní tým…my máme dítko ve sportu odmala a i v 6 letech jsou velké rozdíly, když děti začaly chodit třeba teprve v těch 6/7 oproti těm, co začaly ve 4letech nebo i dříve aspoň sokolem…
Ty/vy jako rodina sportujete? Teď bude hezky, prázdniny, co se snažit co nejvíce hýbat, aby se mu zlepšila kondice a obratnost? Jako času do září je ještě dost.
Tohle je blbý. Pokud hrají ligu, tak ty kluci v tomhle věku už to cítí a chtějí hrát.
Jinak tedy florbal u nás hrají děti od 4-5 let, myslím sportovní. Od 5 let hrají registrovanou soutěž.
Pokud syn není obratný a na sport šikovný tak dle mého tohle bude vždy znát už v tomhle věku.
Navíc u nás i kluci hrají odpoledne za školou sami, setkávají se a hrají „jen tak“…
A tohle je hrozně moc o něm. Musí chtít makat a dotáhnout je, jinak se to s příchodem puberty vyfiltruje. Trénuje doma, maká na fyzičce? Chodí běhat, atd…? A pokud on moc nechce a „jen“ ho to baví, tak to bude znát.
Tam je pak hodně vidět, kdo to má srovnané, umí číst hru, má na to fyzicky, atd…
U toho florbalu je navíc nevýhoda že ročníkově je to tam dost roztažené v soutěži.
Já bych mu našla individuální sport, kde si pojede svým tempem. ![]()
Edit. syn v 10 letech zkusil po 6 letech přejít z fotbalu na florbal. I když měl roky pohybové přípravy, byl opravdu šikovný na sport (trenér ho chválil) tak by mu rok trvalo než by ho trenér vzal na zápas, aby tam byl co k čemu.
Příspěvek upraven 31.03.26 v 08:46
Dneska těžko najít klub, kde není „nutnost“ závodit a rvát se dopředu. Pro radost se sport nedělá, bohužel. Možná bych se zamyslela spíš nad tím, jestli nevybrat sport individuální, nikoliv kolektivní. Když syn není sportovní typ, nevím, jestli ho nebude odrazovat/trápit, že je nejpomalejší. Nebo třeba druh sportu, který není tak populární - dneska jsou různé „nové“ sporty o které není tkaový zájem a třeba závody v nich nejsou tak časté. Za mě třeba plavání, nebo nějaká atletická přípravka ![]()
@acimedaca Na atletickou přípravku dávno nemá věk.
Aspoň u nás je od 4 let. Co by tam 11 leté dítě dělalo.
A opět jsme u toho že musí chtít on sám a musí chtít na sobě pracovat. To že ho to bude jen bavit už v tomhle věku nestačí.
A v tomhle věku musí chtít to dítě se posouvat, rodič to může už jen podpořit. Ale vycházet to musí od toho dítěte.
Protože ho to baví hraje náš 5 letý syn. Kdy je to stále ještě celé postavené jako hra s nějakými pravidly.
Individuální sport ho nebaví, což bych taky očekávala. Chodil i na plavání, lukostřelbu a po chvíli už chodil jen z donucení, poté už chodit nechtěl. V létě s pohybem nemá. Jako rodina hodně děláme turistiku, já s ním chodím pravidelně do bazénu, jezdíme na kole. Minulý rok se v cyklistice dost zlepšil. Koukala jsem i na cyklistický kroužek a bohužel fungoval naposledy před 4 roky. Problém nastává v zimním období. Kluci ze třídy moc ven nechodí, jelikož mají kroužky. Je to převážně sportovní třída. Možná proto syn chtěl někam patřit do sportu. Teď mě také mrzí, že jsem ho nedala na výkonnější sport v těch šesti letech. Ale byly zkrátka takové okolnosti, které nedovolovaly se takto věnovat jednomu sportu intenzivně. Hlavně syn neměl velký zájem. Minulý týden se byl manžel kouknout na trénink s těmi staršími dětmi a hned mi říkal, že to hrozně hrotim. Že se hodně zlepšil. Ale nestíhá se staršími, když zkrátka hrají a zatím se v tom ztrácí. To se ztrácel i u mladších. On právě, jak začal chodit na florbal, tak je víc takový živější celkově. Třeba si doma jentak zadřepuje, nebo chce hrát na babu, s kámošem, který sportuje od mala se předhání. Předtím byl opravdu převážně jen sedící. Moc bych si přála, aby se zlepšil a i kdyby neměl hrát na soutěže, tak aby ho trénink se staršími bavil. ![]()
@Snopy123 píše: Více
No u nás třeba je fotbal víc náročnější na tréninky, než florbal. Že je to zas naopak. A přesto kluk těm starším nestíhá.
Tak jedině makat, aby se mu zlepšila fyzička, jiná možnost není. Aby ho mezi sebe brali kluci, tak jim to v týmu nemůže kazit ![]()
Tak zase pokud s nimi chodí 2 týdny tak nemusí hned zapadnout. Co na to trenér?
@Snopy123 píše: Více
tak mluvíme o dítěti, které ani nechce hrát závodně a chce aby ho sport hlavně bavil - takže klidně může chodit do atletické přípravky. Každý nepotřebuje jet na výkon, jsou i děti, které sport baví jen tak.
Podle popisu se syn zlepšuje - ono to může být i věkem - já mám teda dcery, ale kolem toho 11 roku se mění hodně fyzicky, více rostou a sílí, už to nejsou „děti“, ale menší puberťáci. Možná pokud on sám nevnímá hendikep mezi staršími, tak bych to nechala být. Jestli hraje 14 dní, tak to je krátká doba na sehrání se s kolektivem.