Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hádám, že puberťák už by si měl sport vybrat sám dle preferencí a ne být tam dotlačen matinkou. Podívej se po okolí, co je v nabídce, ale předem ti říkám, že to bude mít silně nesportovní kluk v jakémkoliv sportu hodně těžké, obzvlášť v tomto věku.
Sportovní oddíly potřebují jet na výkon, aby se uživily, takže snad Sokol, dobrovolní hasiči, DDM… Začít se dá s kdečím a kdykoliv. Ale měl by si vybrat sám, aby ho to aspoň trochu bavilo.
A zadeček si na wc může utřít sám, nebo to za něj taky dělá maminka? ![]()
Ve 13ti letech už je snad schopnej se sám rozhodnout, co bude dělat, ne? ![]()
@neumisa píše: Více
Sam nic nechce, musím dotlačit, zkusíme to na pololetí a kdyžtak bude změna.
Do Sokola chodil jako mladší, u nás mají ten obecný sportovní kroužek a ten byl do 11 let, pak mají florbal pro děti do 11 let, bylo to pojaté jen jako zábava, žádné výkony nikdo nečekal.
Synovi je 14, je taky silně nesportovní. Letos začal chodit na box. A baví ho to. Případně byste mohli zkusit lezeckou stěnu, pokud máte v okolí možnost. Ale to už je náročnější na koordinaci. Ale fakt musíš vycházet z možností ve svém okolí.
@Anonymní píše: Více
Jela bych nějakou formu krav maga/ bojový sport. Tam se da začít později.
@Šmoulice píše: Více
Hele, my také musíme hledat možnosti, nabízet a trochu tlačit. Nejlepší zábava jsou u nás online hry. Ale my celkově nejsme sportovně založení nikdo, máme to jako doplňkovou rekreační zábavu. Tudíž já zakladatelku plně chápu.
U nás pod volnočasovým klubem je kroužek Krav Maga a kategorie dětí 12-15. Mají trénink 2× týdně - jednou technika sportu a jednou obecná fyzička. Dcera tam přestoupila ve 12 letech, kdy sekla se závodním tancováním a není jediná. Vede to fajn trenér a puberťáky to baví a je to sport nezávodní, takže bez přehnaného tlaku na výkon.
@Šmoulice píše: Více
Nechce dělat nic. Takže ho mám nechat, ať nedělá nic? To má mladík celkem smůlu. Najdu mu možnosti a může se rozhodnout. Předpokládám, že tu někdo napíše něco, co by mě nenapadlo.
Taky jsem silné nesportovní a kdyby mě nutí do toho ce se mi nechce tak bych se hergot kousla. A to jako fakt kousla.
Je mu 13 nejspíš má jiné zájmy a tím bych se řídila. Já chodila do hudebky jako jediná že třídy sportovců nebo aktivně založených děti. Domu jsem chodila téměř kilometr od busu. Denně jsem byla s partou venku a dělali jsme okruh přes 3 vesnice. To bylo něco kolem 4 kilometrů. Ale teda přijet v 6 domu a ještě někam běhat tak to teda fakt ne! Co furt mete s tim nucenim do sportu na sílu. Vždyť to pak nemá kladný efekt.
@Anonymní píše: Více
Tak on ten pohyb je prostě důležitý
A dvě hodiny tv ve škole to fakt nevytrhnou
Parkur nebo freestylová koloběžka by ho s kamarády nebavila? Pokud nechce nic organizovaného, tak ho nenutit. Měl by si vybrat sám, co ho baví. Moje děcka si od předškoláků vybírají samostatně. Co je baví, to dělají. Většinou se aktivitě věnují léta. Nikdo je nenutil. Co je baví, v tom je vždy podpoříme. Ale do ničeho je netlačíme.
Vést dítě někam je jisté fajn, proto pokopnout. Ale zase když nechce, věřím, že se bude kroužek platit, ale dítě tam bude chodit s nechutí, nebo budou výmluvy a chodit nebude vůbec
V tomhle zase chci vést dítě už od mala. Ne čekat do puberty, že najednou ho budu někam tlačit, když dřív pořádně nic nebylo ![]()
@Dahlia0409 píše: Více
Do páté třídy chodil na turistak, šachy, florbal a sportovní kroužek. Většina z těchto kroužků je pro děti z prvního stupně. Takže ke sportu jsme ho vedli. Zůstal jen turistak. Mimo to jsme zkoušeli i fotbal, ale na to opravdu nebyl.
Máme syna, kterému bude 13 let, aktuálně nedělá žádný sport, chodí na turistický kroužek, ale to je vše. Když byl malý, problém nebyl, běhal venku, jezdil na kole, na bruslích. Teď už nemá tolik času, přijíždí mezi třetí a šestou hodinou a na kolo se mu už nechce. O víkendu chodíme na procházky, ale to nestačí a často ani nechce a jde ven s klukama. V týdnu jsme byli na třináctileté prohlídce a doktorka doporučila zařadit nějaký pravidelny sport. Syn je silně nesportovně založený, i naučit se na lyžích mu trvalo dlouho, instruktor z něj byl nešťastný. Fotbal jsme zkoušeli, když byl mladší a to ho hodně nebavilo. Takže nic kolektivního, ale něco rekreačního, existuje něco s čím se dá začít takto později?