Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Máte spíš smůlu, u nás samá chvála jak u syna v 7. třídě, tak u dcery ve 4. Ale je fakt, že druhá sedmička je prý třída hrůzy, kam se učitelům nechce
Co je na tom pravdy nevím, tlumočím naší třídní ![]()
@unuděná to bývalo vždycky. Na základce jsme byli ta nejlepší třída. Všichni se k nám těšili učit. No a na střední se karta obrátila. Nejhorší třída, co tam kdy byla. ![]()
Mě přijde že každý rok se vyloupne jedná přidá co je horší jak ty předtím. Prostě si ta skupina vyloupila černýho Petra a shlukli se tam spousta charakteru co spolu nevychází nebo se doplňuje…
@malákráličice píše: Více
No je to o štěstí. Na střední předpokládám šel jiný kolektiv. Ono hodně záleží nejen na jednotlivých dětech, ale především na tom, jak si mezi sebou a učiteli sednou ![]()
Ne u nás to tak není. Moje mladší dítě je páťák. Paní učitelka je nadšená od začátku, že se všichni dobře učí a až na lehké klukoviny je ve třídě klid a mír.
Dcera je v osmičce, před dvěma lety jejich třídní šílela, ale ona je trochu hysterická, protože ostatní učitele říkají že je to třída pohodová. Letos je chválí. A dokonce k nim z Béčka přešla spolužačka a moc si to pochvaluje. V béčku je prý regulérní šikana. Tady má klid..
Ucim na druhem stupni a spis je to o smule. Vzdy je v rocniku nejaka trida, co je narocnejsi, a spousta trid, co je fajn (nebo jsou tam treba jedinci, ale pochybuju, ze kdyby slo o par deti, tak to ucitelka zminuje takto obecne).
Za poslednich 7 let jsem potkala jen dve tridy, kde se fakt nedalo ucit a bylo to o nervy (pracuju na skole, kde mame pet trid na rocnik). Zajimave, ze obe to byly tridy s iPadovym zamerenim ![]()
Já si myslím, že je to trend přicházející ze západu. Žiju v Německu, odmala jsou tady dětem vštěpována jejich práva a jak si mají prosazovat svoje názory a potřeby. Ale nějaký respekt absolutně chybí. Už v první třídě se najde pár smráďat a čím jsou starší, tím je to horší. A tenhle trend se bohužel posouvá i do Čech.
Neverim, ze je to vsude tak hrozne. Mladsi syn mel smulu na prvnim stupni ZS, ta trida byla opravdu silena, stiznosti tridni jsem chapala. Po prestupu na jinou zakladku vse OK, na stredni taky, tam je spis porad chvali. Starsi mel uzasnou zakladku i 8G.
Nám učitelé také řílali, že takhle nevychovnou a nezvladatelnou třídu ještě nezažili. Říkalo nám to jak na základce, tak na střední ![]()
Stěhovali jsme se o prázdninách, takže pro děti nový kolektiv. Syn osmák vplul naprosto nenáročně a bez jakýchkoliv potíží do třídy a je nadšen. V bývalé škole byl jejich kolektiv velice chválen od vyučujících, tak jsem vždy zdůraznila zásluhu jejich prvostupňové učitelky, protože to byla klasa. Naprosto podporovala jednotlivce v jejich schopnostech a zároveň tmelila kolektiv, byla skvělá a ta třída z toho těžila dál. A syn z toho těží i teď.
Dcera páťačka, a tam to bohužel hodně skřípe. Měla taky super učitelku, fajn děti. Po přestěhování získala chudinka hroznou brécu jako třídní, všechno si sedá, dceru sice tím svým divným způsobem chválí, že ví, spolupracuje, ale strašně jim utiskuje sebevědomí. Denně se o tom doma bavíme třeba 2-3 hodiny. Třída jako kolektiv mi nepřijde stmelená, za mne tam jsou lehce vyčnívající jedinci, kde by to snadno mohlo sklouznout k šikaně a téhle úče nevěřím, že si s tím dokáže poradit. Takže trochu tápu momentálně.
Taky mám za sebou třídní schůzky, druhý stupeň, převaha kluků. Třída je divoká, nezvladatelná, třídní lezou po hlavě. Pak přišla jiná učitelka, přísná, rázná, spravedlivá. Nastavila pravidla a dodržuje je. Třída je skvělá, bystrá, s chováním není nejmenší problém. Děti ji milují.
Spis smůlu, u nás treba učitelka naopak kolektiv porad chválí
maji fajn partu, neni problem s nima porad neco podnikat. Jeste sme ve tride neřešili žádné drama ani nějaké stížnosti.
Třída je množina dětí, které jsou k sobě přiřazené naprosto náhodně. A když se to blbě sejde, máš tam několik osobností, které jsou k sobě prostě hrubě nekompatibilní.
Já byla na osmiletém gymplu 20+ let zpět a první čtyři roky jsme slýchávali, jak jsme nejhorší třída atd. No a pak jsme my sami spolužáci přišli na to, že v kolektivu jsou dvě „shnilá jablka“, co tam všechny ty problémy způsobovaly. Většina lidí se s nimi přestala bavit, přestala je řešit a najednou jsme byli skvělá parta, co se scházela i mimo školu, pořádala skvělé akce a udělala i spoustu dobrého ro školu. Ti dva se pak postupně taky „srovnali“ a stali se z nich normální lidi
Takže je to o náhodě, bohužel.
Příspěvek upraven 14.11.24 v 09:02
Mí kamarádi tvrdí, že to je blbost - jeden na základce jeden na výběrovém gymplu. Známá na střední s maturitou, že to je pravda. Ale hlavní rozdíl vidí v tom, že z kdysi výběrové školy s těžkými přímačkami se stala škola, co bere každého a učitelé jsou pravidelně na koberečku, když má někdo špatný známky, i když nic neumí. Ale u nich tohle dělá ředitelka. ![]()
Tento týden mám za sebou dvě třídní schůzky na dvou různých školách a obě paní učitelky se shodly na tom, ze třídy mých dětí jsou velmi náročné. Hlavně tedy chování dětí je prý stále horší, kdy nerespektují nikoho a nic. Slýcham to od první třídy obou dětí a nic se nemění. Starší je v primě na gymnáziu a takovou třídu tam prý ještě neměli, už prý i rozbrečeli začínající učitelku. Tam jsem čekala, že by mohlo být lepe. Byl to jeden z důvodu přechodu jinam.
Mladší je v páté třídě a učitelka taky nešťastná, že pořád řeší stížnosti ostatních učitelek, nejvíce obe řešili učení, kázeň, pozdní příchody a zapomínání pomůcek.
Je to opravdu všude tak hrozné, nebo mají moje děti smůlu na kolektivy/učitelky, co to nezvládnou, nebo to je učitelský folklor si stěžovat.