Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Cindy7 píše:
Ahoj
Jak už název diskuze napovídá, napadlo mě, zda pouštíte dětem japonské pohádky typu pokémoni, naruto a tak dále, popřípadě zda na to koukají starší. U nás doma to neřešíme, k založení tématu mě inspirovala kamarádka, podle které jsou tyto animáky nevýchovné, tak jak na ně koukáte vy, mamči?
to nejsou pohadky, to je anime.
Pokemoni jsou vcelku neskodni… jako ostatne vsechno pro deti pod 10 let, co bezi v TV.
Kdyby tve ditka stahovali anime z netu a koukali na buh vi co, to bych jim zatrhla. Ja anime sleduju - produkci pro dospele podotykam - takze vim, co tam clovek muze vsechno videt a pro deti to fakt mistama neni.
| Když porovnám české/německé/americké animované pohádky pro děti s těmi japonskými, tak mi přijdou v mnoha ohledech naprosto srovnatelné. |
Jo, roční nebo dvouleté dítě asi z pokemonů mnoho mít nebude, ale synovi je pět a půl a ten už je sleduje hodně. Má oblíbené Pokemony, teď zmerčil na youtube Digimon…
A popravdě, někdy mi ty Pokemoni přijdou neškodnější než některá „díla“ produkovaná na déčku ![]()
A ještě se tam sem tam naučí něco z fyziky a trénuje paměť ![]()
Nechápu, proč někdo rozlišuje „japonské pohádky“ (je to anime) a klasické pohádky, co se vysílá v televizi.
Stejně jako třeba South Park, Brickleberry nebo Griffinovi nejsou vhodné pro malé děti, tak ani anime jako třeba Elfen lied, Serial Experiment Lain nebo Monster nejsou určené malým dětem, i když je to kreslený.
Když mě bylo šest nebo sedm a začali poprvé dávat v televizi Pokémony, žrala jsem to. Žrala jsem i Digimony, časem dávali Naruta, sledovala jsem Naruta a tak jsem nějak později přešla obecně k anime. Teď už to nesleduji, ale nic proti tomu nemám.
@BiohazardMichell píše:
Nechápu, proč někdo rozlišuje „japonské pohádky“ (je to anime) a klasické pohádky, co se vysílá v televizi.Stejně jako třeba South Park, Brickleberry nebo Griffinovi nejsou vhodné pro malé děti, tak ani anime jako třeba Elfen lied, Serial Experiment Lain nebo Monster nejsou určené malým dětem, i když je to kreslený.
Když mě bylo šest nebo sedm a začali poprvé dávat v televizi Pokémony, žrala jsem to. Žrala jsem i Digimony, časem dávali Naruta, sledovala jsem Naruta a tak jsem nějak později přešla obecně k anime. Teď už to nesleduji, ale nic proti tomu nemám.
ja bych i sledovala, ale poslednich x let to stoji za starou backoru.
@warita Nevím, možná jsem dospěla, nebo jsem měla takovou smůlu na samé ecchi tituly nebo tituly, kde vystupovaly jen blbé hrdinky nebo ještě blbější hrdinové a příběh byla ještě větší kravina
@BiohazardMichell píše:
@warita Nevím, možná jsem dospěla, nebo jsem měla takovou smůlu na samé ecchi tituly nebo tituly, kde vystupovaly jen blbé hrdinky nebo ještě blbější hrdinové a příběh byla ještě větší kravina
to mam presne na mysli. Ono se stale obcas neco dobreho najde, ale uz to neni to, co byvalo. Hodne se zmenila nabidka.
Pokémon ani Naruto jsem anime neviděla. Myslím, že největší kámen úrazu tkví v tom, že si spousta rodičů myslí, že když je to kreslené, je to pro děti, což u anime neplatí. Tam bývá nezřídka cílovou skupinou dospělý divák anebo teenager. Spíš bych řekla, že malé dítě nemá šanci pobrat smysl příběhu než že by to bylo nevýchovné.
@Cindy7 Nejsou to pohádky ale anime - pár mých známých je za tento nesprávný titul schopno „rvát hlavu“ ![]()
A anime je nadřazený pojem, něco jako slovo seriály - seriálů je mraky druhů a ne všechny jsou vhodné pro děti. Přesně tak to je s anime, takže takové typické Pokemony, Naruto - na ty děti nechávám koukat. Většinou ty hodně známé, co se zde vysílají jsou přijatelné. Neříkám, že výchovné - co si budeme povídat, výchovný aspekt televize je až na hodně nízké příčce.
Jak už tu někdo zmiňoval třeba Elfen Lied nebo podobná, na ty bych děti koukat nenechala, už jen z toho důvodu, že to opravdu není pro ně.
Ahoj

Jak už název diskuze napovídá, napadlo mě, zda pouštíte dětem japonské pohádky typu pokémoni, naruto a tak dále, popřípadě zda na to koukají starší. U nás doma to neřešíme, k založení tématu mě inspirovala kamarádka, podle které jsou tyto animáky nevýchovné, tak jak na ně koukáte vy, mamči?