Japonské zvyky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14625
20.2.20 19:13

@Vemas Každopádně by bylo zajímavé, kdybys tady pak napsala, jak to probíhalo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.2.20 19:28

Přijďte přesně, ani dříve, ani později. Neutrální menší dárek je vždy očekáván. Na WC nezapomeňte použít přezůvky určené speciálně pro WC. Jídelní etiketu odkoukáte rychle od hostitele nebo ostatních hostů. Hostitel také jistě ocení pozdrav/poděkování v japonštině. Užijte si to:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
20.2.20 20:28
@spetrs píše:
http://www.chovani.eu/…turami/c1000
  1. Podání rukou

UK, USA, Německo, Nový Zéland: Toto gesto se používá při setkání a loučení. Pokud se dva lidé spolu dobře znají, mohou tento rituál vynechat.
Francie a většina evropských kultur: dokonce i když se lidí navzájem dobře znají, je běžné potřást rukou při každém setkání a loučení, a to dokonce i několikrát denně se stejnou osobou.
Indie, Střední východ, Asie: Tito lidé mohou pokračovat v držení rukou, i když potřesení skončilo. Je také více časté a může se opakovat několikrát za den.
Japonsko: Tento typ tělesného kontaktu je považován za nezdvořilý a je nahrazen úklonem. Hloubka úklonu ukazuje velikost respektu a označuje relativní vztah mezi těmito dvěma. K rozpoznání síly úklonu jsou zapotřebí léta zkušeností, takže jednoduché uklonění od cizince je obvykle dostačující.

https://www.ervpojistovna.cz/…_odlisnosti2

Diky! To smrkani a boty na wc je docela sileny :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
20.2.20 20:29
@Michelle_M píše:
@Vemas Každopádně by bylo zajímavé, kdybys tady pak napsala, jak to probíhalo :)

Napisu v nedeli ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
20.2.20 20:31
@Peggy54 píše:
Chodila jsem na mezinarodni skolu, kde jsem mela spoluzaky z japonska, s kamaradkou ze pujdem zaparit a pak u nich prespim. Byla jsem pozvana na veceri pred party. Opravdu cela rodinu u stolu, manzelka jen „obsluhovala“ pak presne v 8 otec zavelel ke sklizeni, chtela jsme pomoc, ale otec ze to je jen na manzelce :nevim: pak jsem se ptala kamaradky a pry je to normalni postaveni zeny, ze se milujou ale ze proste zena se postara o rodinu a naji se pak sama. U snidane to same. A furt ryze, ryze, ryze, ale rybu mely uzasnou.Zase pak ale jinej spoluzak rikal, ze tata prinese k veceri fast food a ze nemusi sedet spolecne u stolu, takze je to kus od kusu. Ja tenkrat nesla kytku a bechera, bechera, ze si pak otec pochvaloval

To je dost potupny, aby zena jedla sama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
20.2.20 20:32
@goropredtokiem píše:
Přijďte přesně, ani dříve, ani později. Neutrální menší dárek je vždy očekáván. Na WC nezapomeňte použít přezůvky určené speciálně pro WC. Jídelní etiketu odkoukáte rychle od hostitele nebo ostatních hostů. Hostitel také jistě ocení pozdrav/poděkování v japonštině. Užijte si to:-)

Jiny boty na wc. Tak to je uz fakt extrem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2414
20.2.20 20:36

@Vemas taky mi to tak prislo, ale pani to tak nevnima, pry to ma ze nejdriv se postara o sve milovane a hosty, nez o sebe.. oni japonci se vseobecne historicky dost obetuji pro druhe a v rodinach je to asi nejvic :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
20.2.20 20:43

Vizitky a snad i dárky se předávají oběma rukama, úklon. Asijci ocení pár slov v jejich jazyce.Na korejštinu jsem měla nenápadné taháky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
20.2.20 21:58
@Vemas píše:
Diky! To smrkani a boty na wc je docela sileny :lol:

Hnusí se jim, jak my smrkáme do látkových kapesníků a pak to dáme do kapsy nebo kabelky.
Oni pod pojmem kapesník mají krásný látkový šáteček na utírání potu z čela.
Japonci smrkat moc neumí, utírají si to do papírových, ale je to spíš utírání než smrkání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
20.2.20 22:03
@Vemas píše:
Jiny boty na wc. Tak to je uz fakt extrem
:mrgreen: Můj kolega byl na služebce v Japonsku pozván do domácnosti na přespání. Udělal tam faux pas a v jejich vaně si napustil vodu a vyválel se v ní. Manželka toho jeho kolegy byla na prášky a vanu po něm desinfikovala. On tehdy nevěděl, že se má do vany postavit, polít vodou z misky, namydlit a opláchnout zase vodou z misky nebo sprchou. Rozhodně si tam nesmí člověk lehnout. :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
20.2.20 22:14

@Vemas Mně to taky přišlo potupný pro tu manželku dívat se jak kmitá, šoupe nohama, chodí špičkama k sobě, hezky jako podaný pejsek se staženým ocasem. S jeho ženou jsem nemohla promluvit slovo. Ona nebyla k diskuzi vůbec přizvána. Trapný.

Tehdy jsem odcházela domů s tím, že není valného rozdílu v postavení manželky Araba a konzervativního Asiata. I pro tradičního Japonce je žena méně než muž.

Ve vašem případě si myslím, že ta ženská si s vámi sedne, protože to dali striktně na časy, kdy se jídla nepodávají, takže kmitat bude jenom u vaření čaje nebo kafe.

Ještě jedno upozornění, které jsem zjistila po dobrých 8 letech práce u Japonců po situaci, která nás jako české zaměstnance strašně vytočila. Manžel jedné kolegyně měl nehodu v autě, kdy to vypadalo hrozně, auto na šrot, on jen potlučený. Řekla to v práci a oni se začli hlasitě smát. Ona se urazila a sjela je, že smích tedy nečekala, když je ráda, že je živý. Pak jsme se oklikou od jiného šikmookého dozvěděli, že je to jejich mentalita takto reagovat : když se dostane Japonec do úzkých, že neví jak reagovat nebo znervozní, tak se začne přiblble smát nebo usmívat. Může se vám to při rozhovoru také stát. Působí to často na Evropana urážlivě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.2.20 22:49

@Burj Chalifa:
Vizitky a snad i dárky se předávají oběma rukama, úklon.

Úklony určitě ne, od evropanů to bude jen trapné. Nepodávat ruku, neklanět se (což někdy člověk s japonci dělá i nevědomě:-). Souhlas s předáváním/přijímáním dárků, vizitek, peněz oběma rukama. Vizitku třeba před předávajícím „přečíst“ a úslužně položit bud před sebe na stůl při jednání nebo uložit do vizitkovníku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
704
23.2.20 17:56
@Vemas píše:
Napisu v nedeli ;)

Jaká byla fugu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
24.2.20 08:03

@spetrs bohuzel zadna navsteva se nekonala. Starsi si zlomil ruku a byli jsme v nemocnici :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
704
25.2.20 09:34

Tak alespoň přeji brzké uzdravení. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie