Japonské zvyky

6024
20.2.20 11:39

Japonske zvyky

Zdravim.
Rodice synova kamarada ze skolky nas pozvali k sobe domu. Jsou japonci, v CR jsou kratce na omezenou dobu.
Nicmene prisla mi od pani SMS kde jasne uvedla i cas, kdy mame prijit a odejit :lol:
A tak se ptam jake maji zvyky? Co mam prinest? Jdeme s manzelem a nas syn. Vzhledem k jasne danemu casu predpokladam, ze se jidlo podavat nebude.
Nechci udelat faux pas :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1374
20.2.20 11:45

To je krásnej zvyk, že udávají i čas odchodu, to by chtělo zavést i u nás :mrgreen: Vím akorát, že se přezouvají a kytkou člověk nic nezkazí, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
20.2.20 11:52

Hele já bych to nehrotila, jsou v Česku, tak by mělo být zvyklí, že je to tu podle našich zvyků a ne každý Čech bude vědět jak se chovat v japonské domácnosti :) ale ten čas odchodu je vtipný, to by nebylo na škodu zavést i u nás :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
20.2.20 11:57

Žiju v zahraničí a i u asijských přátel je úplně normální, že se všichni ptáme, zda máme k hostiteli něco přinést a hostitel předem oznámí, co u něj bude k jídlu a pití. Čas odchodu mi ještě nikdy nikdo nedal :mrgreen: jak velký máš time slot? Jestli třeba dvě hodiny v čase oběda či večeře, zeptala bych se. Abyste tam neseděli hladoví nebo naopak nepřišli nacpani s tim, že nakonec bude japonská degustace :)

• Citovat
  • Upravit
6024
20.2.20 12:01

@Lalelale ano, cas je presne dany :lol: prichod 14h odchod 16:30 :lol: :lol:
Japonci asi ani kafe nepijou, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14602
20.2.20 12:05

To je vtipný s tím časovým rozmezím :D Já bych zůstala sedět do 16:29 a pozorovala, jak se začnou ošívat :lol: No s jídlem bych teda nepočítala v tuto denní dobu, maximálně nějaké zobání na stole… a teda taky vůbec netuším, co bych vzala, jedí Japonci sladké? Já ráda peču, tak bych asi udělala nějaký domácí koláč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
20.2.20 12:05
@Vemas píše:
@Lalelale ano, cas je presne dany :lol: prichod 14h odchod 16:30 :lol: :lol:
Japonci asi ani kafe nepijou, co?

Tak aspoň to není čas hlavního jídla. :D Max bych se zeptala, zda něco donést, nebo vzala pár zákusků. Kafe je běžné pití, japonci pro něj mají i normálně slovo. Moji kamarádi ho normálně pijou, stejně jako si klidně dají burger. Nebála bych se toho. Defacto, faux pas už udělali oni tím, jak ti oznámili, kdy máš vypadnout :mrgreen: šla bych posedět s tím, že tam nepůjdu úplně hladová, a když nebude kafe udělají ti čaj

• Citovat
  • Upravit
2813
20.2.20 12:26

Asi bych japonské zvyky moc nehrotila, myslím, že už se v ČR setkali s ledasčím. :lol: Vzala bych kytku, klidně i zákusek a nějakou maličkost pro jejich děti, třeba kinder vajíčka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
704
20.2.20 12:41

http://www.chovani.eu/…turami/c1000

1. Podání rukou

UK, USA, Německo, Nový Zéland: Toto gesto se používá při setkání a loučení. Pokud se dva lidé spolu dobře znají, mohou tento rituál vynechat.
Francie a většina evropských kultur: dokonce i když se lidí navzájem dobře znají, je běžné potřást rukou při každém setkání a loučení, a to dokonce i několikrát denně se stejnou osobou.
Indie, Střední východ, Asie: Tito lidé mohou pokračovat v držení rukou, i když potřesení skončilo. Je také více časté a může se opakovat několikrát za den.
Japonsko: Tento typ tělesného kontaktu je považován za nezdvořilý a je nahrazen úklonem. Hloubka úklonu ukazuje velikost respektu a označuje relativní vztah mezi těmito dvěma. K rozpoznání síly úklonu jsou zapotřebí léta zkušeností, takže jednoduché uklonění od cizince je obvykle dostačující.

https://www.ervpojistovna.cz/…_odlisnosti2

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
20.2.20 13:21

@spetrs Na druhou stranu, oni jsou v ČR, takže se předpokládá, že budou dodržovat zdejší zvyky a místo uklonění ti tu ruku podají. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
20.2.20 13:37

Já nevím, to se ty děti až tolik kamarádí? V Japonsku se totiž lidi k sobě do domácnosti zas tak moc nezvou. Známí se běžně setkávají v podnicích. Asi to je dáno malým prostorem.
Já nevím, jestli by se mi tam chtělo jít. Byla jsem jednou u svého šéfa Japonce doma na večeři. Bylo to extrémně nepříjemné, protože to byl hnusný arogantní tradiční Japonec, který se držel asijských zvyků a jeho žena si k nám ke stolu vůbec nesedla. Vlastně pořád dělala nějaká jídla a nosila na stůl. Byla v mých očích za služku. A tvářila se u toho uštvaně/nakáleně.
Takže nebuď překvapená, pokud by se občerstvení chystalo až na poslední chvíli před vámi.
Oni rádi nabízí zelený čaj k pití, jejich sladké dobroty jsou velmi zvláštní, často z rýži a fazolí. Ne vždy to je dobré.
Ale pokud by něco kuchtila, tak to pravděpodobně dobré bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elibro
20.2.20 14:53

Já bych to tedy moc nehrotila. Jsou to expati, musí být trochu ostřílení a možná spíš zvědaví na zdejší zvyklosti. Ten time slot - hele, třeba prostě musí v pět na nějakou akci :D.

Snažit se napodobit japonské zvyky podle příručky by mohlo působit spíš směšně… Donesla bych něco dobrého a hotovo. Ne jinak, než kdyby to byla česká rodina. A zbytek bych přizpůsobila jejich signálům… Moje zkušenost je, že cizinci jsou obvykle rádi, když je člověk otevřený, pochválí, zeptá se, zajímá se… To já koneckonců taky, když přijede někdo k nám :).

• Citovat
  • Upravit
lucenka
20.2.20 15:02

Co si tak vybavuju, tak by se nemělo smrkat na veřejnosti. A pak nezapichovat hůlky do jídla, hlavně ne do rýže. To se dělá na pohřbu.
Ale jinak bych se toho nebála. Žijí v zahraničí a musí počítat s tím, že neznáš jejich zvyky.

• Citovat
  • Upravit
6024
20.2.20 15:03

@LaPaloma praveze kamaradi. Ale me ta asijska kultura je uplne cizi a nevim o tom nic. Co pises je pomerne desivy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2414
20.2.20 15:55

Chodila jsem na mezinarodni skolu, kde jsem mela spoluzaky z japonska, s kamaradkou ze pujdem zaparit a pak u nich prespim. Byla jsem pozvana na veceri pred party. Opravdu cela rodinu u stolu, manzelka jen „obsluhovala“ pak presne v 8 otec zavelel ke sklizeni, chtela jsme pomoc, ale otec ze to je jen na manzelce :nevim: pak jsem se ptala kamaradky a pry je to normalni postaveni zeny, ze se milujou ale ze proste zena se postara o rodinu a naji se pak sama. U snidane to same. A furt ryze, ryze, ryze, ale rybu mely uzasnou.Zase pak ale jinej spoluzak rikal, ze tata prinese k veceri fast food a ze nemusi sedet spolecne u stolu, takze je to kus od kusu. Ja tenkrat nesla kytku a bechera, bechera, ze si pak otec pochvaloval

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová