Poradna duly
Jana Čurdová
Je pravda, že hantecem se moc nemluví( plynně, jako se prodávají ty cd a knížky). Spíš se používají jednotlivý výrazy jako šalina(tramvaj), šmirgl(trolejbus), prýgl(přehrada), hokna(práce), škopek(pivo) atd. Ale máme „kamoša“, co hantec celkem ovládá a to když začne - zejména po pár škopcích
- tak mu nerozumíme ani my.
Jinak s „aji“ a „rožnout“ slavím velké úspěchy u rodiny na Šumavě…NO, já zase rostu z jejich „nožíků“(nůžky) a cukrálu( zavařovačka).
např. brambory - zemáky, erteple, kobzole…
A pak se mají ti chudáci cizinci naučit česky!
Co je na rožnout, přejdu silnic, šak, aj-divného?
Všechno co napsala Kačka jsou normální slova ![]()
I když jsme byli na táboře,jako děti, a byly tam i děti z Prahy, tak vůbec nevěděly, co po nich chceme, když měly rožnout
Mě by to ani nenapadlo nad tím přemýšlet ![]()
Kaci to je naše klasika
myslím že to je i na mě trochu poznat že SU odtam
jinak hantecem opravdu skoro nikdo nemluví jen se tím baví někteří ale dost používáme, love=peníze a hokna= práca, no a celkově koncovky máme jiný ![]()
To já sme zas rostla ze spolužaček z valašska strašně natahovaly a říkaly to je pěkné, milééé atd.
ale člověk si zvykne na všechno ![]()
Ilčo, no jistěěě, že milé, pěkné-je to pěkně spisovně, žádné milý, pěkný
![]()
Zprava od Bef :
** Tak jak je, co se děje? Já už jsem na P2, na dvojáku, zatím sama
, už jsem měla vývar a teď uškemrala piškoty. Eli je bombastická, na 2,9 kg teda nevypadá..zatím mi ji přikládaj k prsu, mlíko mám čekat až tak za 3-4 dny. Sestry tu jsou ale vynikající! Odpo jsem tu měla návštěvy a měli jsme jí tu ve vozíku
**
Kačko , už to tak vypadá ![]()
Mě se líbí jak ilča říká, že je to na ní taky TROCHU znát, že je stama ![]()
Duant dík za sms od Bef, celkem mě to povzbuzuje že císař není taková hrůza ![]()
Tak holky zatím ahoj mi za 15 min snad vyrážíme do toho kina ![]()
jo a ještě sem nevěděla když holky z valašska na mě a „zkamasi“ ale tak rychle že to znělo jak jedno slovo a já na ně hleděla jak puk a trvalo než sme si porozuměli oco jí de a nebo jiná holčina zase používala „odsudo“ a mělo to být jako „od tam sem“
Tak ahojky ozvu se asi až zítra ![]()
A i jinak je u nás pěkně. V neděli fotbal s Baníkem a dnes toto:
http://www.novinky.cz/…samopal.html
Bef - no tak už byly i návštěvy a piškoty - tak to už je všechno ok. A na Elis se moc těšíme!!!
Mae:Já si objednala od FisherPrice pro mimi až po batole…Dnes mi došlo, zítra jí tam prvně dám, tak jsem zvědavá.
http://www.batolata.cz/detail.php?…
Tak jsem dnes zašla do lekárny pro probiotické kapičky a pro laktobacili a rektální rourku…
Tak a říkám té lekárniciˇjestli to můžu při kojení a ať mi dá nějaké dobré ty laktobacily…tak mi dala laktomax a doma jsem zjistila že při kojení určí dávkování lékař
Tak mám teda radost… ![]()
No a už jsem si říkala že použiju tu rektální rourku po koupání a ona krásně usla.Tak jsem ráda..nechci jí moc používat.
Teda holky…
…ja se tady bojim… ![]()
A tohle je specialne pro mischni , nikdo jinej si to snad ani nemuzete pamatovat ![]()
Duant tak to by ses divila, normálně jsem si to jen tak ze zvědavosti pustila a měla jsem vyplej zvuk, no nic moc mi to neříkalo, ale skoro okamžitě se mi vybavila nějaká písnička, tak jsem si pustila zvuk a jaké bylo mé překvapení, že to je ta písnička, co mi hraje v hlavě
![]()
To je dobře, že už je Bef lépe… Ilco užijte si kino, tě obdivuju, já si už před pár týdny nevěděla, jak si tam sednout.
Asi na každé z nás je „trochu“ znát odkud jsme, jen si to neuvědomujeme, pamatuju si na kolegyni z práce, která byla od Brna a nějak jsme rozebíraly, jak kdo mluví a že my tady v Hradci mluvíme „naprosto normálně“, ona nás chvilku poslouchala a pak povídá, že když mluvíme, tak u toho hrozně zpíváme a my hradečačky na to sborově: Faaakt, jooo?
Taky se roztomile mluví v jižních Čechách, třeba místo rožni říkají nasviť nebo místo spěchej - chvátej…
Dobrou!
Tramtadadááááááááá!
Přináším fota princezny Elišky!
http://emimino.cz/…ska1%7E0.jpg
http://emimino.cz/…ska2%7E0.jpg
Dobré ranko dámy!
Umírám na rýmu…Od včerejška se mi spustila tak úžasná rýma, že kromě radostí pozdního těhotenství mi ještě teče z nosu a bolí celej člověk. V noci jsem byla vzhůru po půl hodině, takže podle toho i vypadám.
NO, v tomto stavu bych rodit teda nechtěla.
A když bude nejhůř, tak Paralen můžu, že jo?
Jinak jak se zanoc změnila sestava? ![]()
Duant - děkuji, děkuji, Rozmarýnek samože pamatuju. Ale Štěpánku ani to přemoudřelé děvčátko jsem neměla moc ráda. Ale našla jsem tam i jiné skvosty - Pampalini, Soptík - paráda. Už vím, co budu dělat dopoledne… ![]()
Eliani - kolik ti je, že pamatuješ?
Ilčo - jaký bylo kino - bylo-li?
Daisy, ať kapky a rourka zaberou a křesílko slouží!