Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
já vím, že je to asi hloupý dotaz, ale je růst plodu v 1. semestru ovlivněn, nebo se plod prostě vyvíjí naprosto stejně u všech maminek?
Já jen, že někdo má plod ve stejném týdnu větší a někdo menší. A dá se dohnat rozdíl v utz, když je mimčo menší kvůli pozdější ovulaci? Nebo to vše bude pořád posunuté?
Jdu na screening když budu teprv ve 12tt, tak bych chtěla, aby byl prcek co největší a bylo co nejvíc vidět ![]()
Omlouvám se za dotaz, ale třeba mi dáte zkušenosti
Pokud můžete, klidně mi napište, kolik mělo vaše mimčo v tom 12tt a jestli už na screeningu bylo dobře vidět a jestli třeba dr. zahlédl i pohlaví
Prosím i o fotečky, budu vděčná ![]()
Díky a těhotenství zdar ![]()
Stejně jako není nikdo stejně velký v patnácti letech, není nikdo stejně velký ani ve dvanácti týdnech
ultrazvuky jsou kvalitní, na tom milimetru už nezáleží ![]()
Tak pokud si mela pozdeji ovulaci, tak co resis?
dulezity je aby prcek odpovidal ovulaci, tak dr rekni, ze mivas ovulaci pozdeji…
A ne, neda se podporit rust. Co muzes udelat je jist maximalne nutricne vyvazenou stravu. Tot je vse.
A. Pohlavi… Je to 50 na 50. Nekdo to pry pozna podle uhlu pohlavniho hrbolku, ale podle toho by sme cekali holku a mame potvrzenyho kluka ![]()
Ne, do toho 12.tt rostou +- stejne, proto se jako nejpresnejsi odhad stari bere velikost plodu ve 12.tt. Zpocatku jsou ty velikosti rozdilne jednak proto, ze se plosne bere ovulace 14. den cyklu, pricemz je rozdil, kdyz ji nekdo mel (a otehotnel) 10. a jiny 20. den. A dale u tech milimetrovych polozek staci, aby doktor kliknul o kousicek vedle a razem mas o tyden vetsi/ mensi embryo, ani nemrknes.
Po tom 12. tt uz se tempo rustu zvolna odlisuje dle genetickych dispozic. Takze stari (a velikost) plodu pri posunute ovulaci samozrejme neovlivnis, ale velice snadno budes mit ve 20.tt vahovy odhad plodu vetsi nez nekdo jiny, mas-li ty naslapnuto na ctyrkilaka a jiny na trikilaka, popr. tve dite bude mit na utz mensi hlavu a delsi nohy nez jine, proste se vsichni nerodime stejni. Nekdy se to rozdelit musi, ale do toho 12.tt jsou rozdily minimalni.
Plus je stale nutno pocitat, ze ta mereni a vahove odhady jsou jen a jen orientacni a realita muze byt trochu jina.
Ty budeš asi pěkně nedočkavá, neboj se nic tak to uteče a za chvilu budeš mít mimi u sebe
![]()
to neovlivníš, rostou víceméně stejně, genetika se ukáže až v druhé polovině, na screeningu cca kolem 6cm ![]()
@belik jelikož to je mé první těhu, tak jsem nedočkavá a děsně nervózní ![]()
@Macice13 fotku mam ale až z 15tt z genetiky
a pohlaví vždy až na velkém utz ve 20tt ![]()
@Macice13 píše:
@belik jelikož to je mé první těhu, tak jsem nedočkavá a děsně nervózní
ju ju to jde úplně cítit, vzpomněla jsem si na sebe, taky jsem byla nedočkavá, tak hlavně zdravíčko
![]()