Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky řeším teď jednu věc. Koupila jsem od paní na sbazaru povlečení. Udávala 100% bavlna (i na obalu je to napsané) ale když na to sáhnu, je to prostě nepříjemné a úplně jak silon..
Psala jsem ji, že jestli by to šlo vrátit. Tak říkala, že ne..
Na sbazaru prodává hromadu věcí nových.
Opravdu nemám nárok na vrácení zboží?
Dekuji
No já když jdu kupovat povlečení do jysku a pod tak se mi to taky zdá nepříjemné i když to je 100% bavlna, po vyprání to už je jiné, prala jsi to??
@Doe_Jane píše:
No já když jdu kupovat povlečení do jysku a pod tak se mi to taky zdá nepříjemné i když to je 100% bavlna, po vyprání to už je jiné, prala jsi to??
Přišlo to včera, zatím jsem to neprala.. Chtěla jsem to vrátit, ale asi jsem narazila ![]()
Je to fakt hrozne.. Ale trochu jsi mě potěšila, když už to Teda asi nepůjde vrátit.
Podívej se do ARES - registr ekonomických subjektů. Pokud je prodávající podnikatel, mělo by to jít vrátit. Jinak můžeš konzultovat s ČOI.
Samozřejmě že máš jako spotřebitel právo zboží vrátit při nákupu na dálku, do 14 dnů a bez udání důvodu.
Otázka je že když to nepřevezme, nebo platbu nevrátí. Jestli se s ní budeš soudit.
@jakanas píše:
Samozřejmě že máš jako spotřebitel právo zboží vrátit při nákupu na dálku, do 14 dnů a bez udání důvodu.
Otázka je že když to nepřevezme, nebo platbu nevrátí. Jestli se s ní budeš soudit.
pokud to koupila od nějaké maminy na bazarku tak to taky platí ta lhůta?
@jakanas píše:
To ovšem platí pouze pro podnikatele.
@Janli píše:
To ovšem platí pouze pro podnikatele.
zakladatelka psala „Na sbazaru prodává hromadu věcí nových.“ což naplňuje definici podnikání, ať už legálního, nebo nelegálního z toho usuzuji že jde o klasickou kupní smlouvu mezi podnikatelem a spotřebitelem.
@jakanas píše:
Ona mi napsala, že nejde vrátit.. Co když to prodává na černo,?
@jakanas To mě taky napadlo, bohužel se většinou jedná o nelegální prodej, ale to tak nějak neprokážeš. Navíc může říct, že se jedná o nevhodný dárek. Jak už jsem psala, koukla bych se na Ares a pak řešila dál…
@Moniulik píše:
Můžeš podat podnět živnostenskému úřadu. Mohlo by jít o neoprávněné podnikání.
@Janli píše:Živ. úřad si nechá od provozovatele stránek vyjet výpis inzerátů.
@jakanas To mě taky napadlo, bohužel se většinou jedná o nelegální prodej, ale to tak nějak neprokážeš. Navíc může říct, že se jedná o nevhodný dárek. Jak už jsem psala, koukla bych se na Ares a pak řešila dál…
@Moniulik píše:
Normálně ji napiš, že se domníváš, že nejde o stoprocentní bavlnu a pokud to nevezme zpět, predáš to k řešení čoi a žu.
@Moniulik A bylo to inzerované jako nové? Stálo to stejně jako v obchodě nebo byla cena výrazně nižší?