Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ja ti nevim, teorii je spousta, kazdy rika posledni dobou neco jine
Taky jsem slysela, ze od noveho roku bude poduzovani hypotek prisnejsi
Spis ale kdyz koukam na Vase prijmy, tak Vam nikdo stejne takhle vysokou hypo neda
Úroky jsou na hodně nízké hranici, ale otázkou je jestli to s vašimi příjmy utáhnete, kolik máte nasetreno a co jste si vyhlídli za byt a za kolik. My teď cerstve vyrizujeme hypotéku a úrok je 1,69 a před 6 lety jsme měli okolo 4. Takže to je dost velký rozdíl. Za mě je dobrá doba na hypotéku, ale za předpokladu, že si to člověk dobře spočítá a utáhne to, i kdyby se stalo, ze budou vyšší úroky.
Ahoj ![]()
Máme příjem 37 000(ja rodičák a zbytek manzel) a brali jsme si hypotéku 4 mega a jen tak tak nám to dali a meli u toho hromadu keců a chtěli neustále nějaký papíry ![]()
A ano od nového roku už to bude přísnější a hypotéku nedají jen tak někomu
Ano bude, protože bude platit nová hypoteční směrnice.
Obecně, vhodná doba je, úroky jsou nízko, budou se zvyšovat, dosáhne na ni skoro každý i s vroubky v registru (neříkám úplně každý, ale i to se od nového roku bude spřísňovat, hlavně bude minimum 100% hypoték). Zvolit fixaci na co nejvyšší dobu. Samozřejmě po skončení fixace vám pak nabídnou tržní úroky, který můžou být v tu dobu vysoký ![]()
Ale s vašimi příjmy na 4 miliony zřejmě nedosáhnete
@Anonymní píše:
Ahoj,Manzel by rad hypoteku a ja se priznam, ze nevim. Nikdy jsem se o to moc nezajimala. Zijem v Praze, byty prestreleny. Manzel bere cisteho 25 tis ja na rodicaku 7500 jinak plat 17500 cisteho. Mame neco posetreno, nicmene za 3kk v Praze se pod 4 mice nedostaneme.
Kamaradka jedna rika, ze hypo jsou ted levne, nejlepsi cas. Druha zas, ze by do toho nesla, ze si mysli, ze hrozi ze tahle realitni bublina splaskne. Ze jsou kvuli tomu byty prestreleny, ze az skonci fixacni ibdobi o dost narostou splatky..tak ja nevim, rozumite tomu nekdo? Myslite, ze je spravby cas na hypo ted?
teda na to že bydlíte v praze máte dost mizerné příjmy. Být vámi, zvážím přestěhování jinam…
V Praze ted hodne rostou ceny bytu, je jich stale nedostatek, i kdyz se hodne stavi.. ale otazka je, co bude, az se trh nasyti. Ale s vasimi prijmy na hypo asi nedosahnete (nevim, kolik mate deti)
Uroky jsou nizke, nizsi uz tezko budou. Ja se desim jednou te doby, kdy uroky vylitnou treba zpatky k 5%
Na koupi nemovitosti je dobrá doba, protože úroky jsou nízké a navíc, aspoň podle toho, co jsem slyšela, ceny nemovitostí budou v blízké budoucnosti růst. Jak to bude s úroky a cenami do budoucna, je těžko říct, ale to nevíš v žádné době. S vašimi příjmy ale nevím, my máme hypo na 3,5 mil. a příjem 37 000, dali nám ji sice v pohodě, ale vím, že to bylo na hraně, že na o moc vyšší hypo bychom nedosáhli. Plus splátky sice zvládáme, životní úroveň máme dobrou, ale už nenašetříme třeba na dovolenou.
Být vámi, do hypo nejdu. Sice je to obecně dobré období, ale pokud by úroky vyskočily nebo manžel onemocněl atd., tak s těmi příjmy, co máte, budete pod mostem. Pokud nemáte nějakou jistotu (např. železnou rezervu - i po zaplacení stěhování a úprav bytu atd. - úspory na placení hypo na rok dopředu), tak je to kamikaze.
A jinak teda byty jsou nesmyslně nahoře, ale myslím, že 3kk se dá sehnat pod 4 míče…samozřejmě ne na Vinohradech ![]()
Ano, úroky u hypo jsou sice na historickém minimu, za to ale opravdu ceny bytů jsou hodně vedle. Taky očekávám, že bublina začne pomalu splaskávat, už jenom proto, že hodně lidí to prostě psychicky nevydrží - 30 let splácet kolirktá dost velké splátky je fakt na bednu a pak se tyto byty budou prodávat i s hypo a tudíž pod cenoou.Nebo v exekuci a v dražbě.
Takže jak těmto věcem moc nerozumíš, možná, tak alespon tě varuje tvůj selský rozum-poslechni ho.
Já bych určitě do hypotéky šla, ale ne v Praze, pokud bych na to neměla finance. Menší město, nižší ceny bytů. Takhle celý život budete někomu platit podnájem a nikdy to nebude Vaše.
Tak záleží, kolik máte našetřeno a kolik do toho můžete dát ze svého. Máme podobné příjmy jako vy, hypotéku máme 2 mil. Žádali jsme o ni před 10 lety, takže úroky od té doby obrovsky spadly (začínali jsme na 6%, teď budeme refinancovat za 1,8). Ale vím jistě, že ty 2- 2,5 mil je pro nás hranice, kterou zvládneme bez potíží ufinancovat a mít k tomu nějakou finanční rezervu. 4 mil bychom rozhodně nezvládli ani teď, natož s vyhlídkou, že úroky jednou zase půjdou nahoru).
4 miliony s vašimi příjmy je dle mého strašně moc, pokud nemáte něco našetřeno…a to teda aspon půlku. My jsme 2 roky zpět na P4 koupili byt za 2,2 milionu…a to byl náš nejlepší kup v životě. Kdybychom se tehdy nerozhoupali, tak už si ho ted nemůžeme dovolit. Ceny hypoték jsou sice ted na minimu a co nevidět, se požadavky k dostání hypotéky zpřísní. Já osobně bych ted do hypotéky nešla. V Praze je nedostatek bytů, rostou nájmy…nestaví se.. i když se ti může zdát, že se staví kde co, tak to tak sice je, ale tohle brzo skončí. Jsou to staré projekty na které dostali developeři povolení, které trvá vyřídit třeba i 8 let. Nevím někdy ještě bude výhodnější doba pro pořízení bytu…ale ted to v Praze rozhodně není to mi věř.
Pravdou je, že hypoteční podmínky jsou nyní velmi dobré, úrokové sazby nizoučké, ale platí jen pro období fixace.
Takže pokud se v důsledku nějakého hospodářského nebo politického otřesu, nebo ukončení intervencí ČNB (která běží na šíleném principu vytiskneme koruny a koupíme za ně eura) vrátí inflace, úrokové sazby výrazně porostou a z měsíční splátky např. 7,5 tis. se můžete lehce dostat na splátku kolem 10 tis.
Jakkoliv považuji zadlužení za účelem pořízení vlastního bydlení za nejsmysluplnější dluh (narozdíl od půjček na spotřební zboží, auta, neřkuli dovolené atp.), stanete se prostě na 20-30 let vazalem té hypotéky a bude nad vámi v podstatě dvě třetiny produktivního věku bič - nesplácíš - přijdeš o bydlení.
Takže spoustu lidí, co si s nadšením berou hypotéky, protože,,teď" na ně došáhnou moc nechápu.
Ale jsem známej přizdisváč, co radši chvíli šetří, než by si vzal úvěr.
@Anonymní píše:
Ahoj,Manzel by rad hypoteku a ja se priznam, ze nevim. Nikdy jsem se o to moc nezajimala. Zijem v Praze, byty prestreleny. Manzel bere cisteho 25 tis ja na rodicaku 7500 jinak plat 17500 cisteho. Mame neco posetreno, nicmene za 3kk v Praze se pod 4 mice nedostaneme.
Ne, není. Ceny jsou na vrcholu, naprosto nesmyslné. Hypotéky jsou sice „levné“, ale - nezlob se - vaše příjmy s manželem jsou pro pořízení bytu v Praze nedostatečné. Realitní trh sleduju už delší dobu a po počátečním zoufalství, že je cenová bublina horší ještě než v roce 2008, jsem se zase uklidnilaa čekám, až bublina opět splaskne. Nechtěj být v kůži chudáků, co si nyní pod tlakem reklamy vezmou hypotéky 3Mio+ na starý byt na periferním pražském sídlišti. V roce 2009 spousta podobných případů řešila hodně nepříjemné věci - jen z mého okolí se svého bydlení koupeného pod tlakem růstu cen, který se zdál nekonečný (2007/2008) musely vzdát dvě rodiny (pokles příjmů v 2009-2010). Moje rada - neunáhlujte se a vyčkejte, žádný strom neroste do nebe.
Ahoj,
Manzel by rad hypoteku a ja se priznam, ze nevim. Nikdy jsem se o to moc nezajimala. Zijem v Praze, byty prestreleny. Manzel bere cisteho 25 tis ja na rodicaku 7500 jinak plat 17500 cisteho. Mame neco posetreno, nicmene za 3kk v Praze se pod 4 mice nedostaneme.
Kamaradka jedna rika, ze hypo jsou ted levne, nejlepsi cas. Druha zas, ze by do toho nesla, ze si mysli, ze hrozi ze tahle realitni bublina splaskne. Ze jsou kvuli tomu byty prestreleny, ze az skonci fixacni ibdobi o dost narostou splatky..tak ja nevim, rozumite tomu nekdo? Myslite, ze je spravby cas na hypo ted?