Je ergonomické nosítko špatné?

542
20.8.13 20:51

Je ergonomicke nositko spatne?

Rada bych znala vas nazor: mam 6ti tydenni miminko a pouzivam nositko Beco. Snazila jsem se co nejlepe informovat a myslela jsem, ze delam dobre, protoze je ergonomicke. Jenze jsem si ted procitala knizku Nezna naruc rodicu a tam od noseni vzprima zrazuji kvuli velke vaze hlavy a jejimu tlaku na pater. Plati to I pro ergonomicka nositka? Musim priznat, ze mi to prijde logicke a nevim, jestli prece radsi neporidit satek. Na druhou stranu se mi nechce investovat do satku, kdyz jsem ted dala spoustu penez za nositko. Ale syn v nem travi docela dost casu, tak bych mu nerada zpusobila problemy. Mate nekdo vice informaci, co je tedy spravne? Diky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69142
20.8.13 20:55

Zcela upřímně, co jsem viděla ilustrace v té knížce, přišlo mi, že Kiedroňová ergonosítko asi nikdy neviděla :think: Všecko zlo tam mají demonstrované na klasické klokance, s čímž nelze než souhlasit, ale v ergonosítku je poloha dítěte přeci úplně jiná než na tom, co tam popisuje, hlavičku miminko rozhodněnnemá nasvislo plnou váhou na páteř, takhle si ji dcera začala dávat, až když byla pěkně zpevněná a mohla se rozhlížet kolem, do té doby byla klasické klubíčko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
20.8.13 20:55

Kiedroňovou nesmíš zas brát úplně doslova ;)
Jinak Češi jsou národ kolíbkářů, ve valné většině světa se nosí vertikálně (mluvím o nošení funkčním, takže počínaje přírodními národy).
Pokud tam máš dítě rovně, páteř dokulata, zadeček podsazený, kolínka výš jak zadeček, tak tam ta hlava není kolmo na páteř jako třeba v klokance.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8921
20.8.13 20:56

Nedoporucuje se noseni ve svisle poloze, kde je pater naprimena. Pokud das prcka do spravne polohy v nositku tak, aby pater byla spravne zahnuta a hlavicka tak nenalehala na krcni pater, tak je to ok. Dulezite je, aby mel spravne podsazeny zadecek. Neboj, Beco je dobre nositko. I v satku muzes nosit ve svisle poloze, ale zase je dulezita ta poloha…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
20.8.13 21:01

Uf, to jsem si oddechla. No, snad ho tam davam dobre, ale mam pocit, ze na tom snad neni co pokazit. Nozky mu krcim, mam ho dost u tela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
453
20.8.13 21:02

@Vendy31 máme Manducu - též ergo nosítko. Pokud má i ve Vašem nosítku (neznám a jsem líná to hledat ;) :D ) má mimi široký posez, váha spočívá na zadečku, záda jsou „do obloučku“ - též zapřená, pak hlavička spočívá na Vaší hrudi. Nebezpečné pro páteř to není. Problém dělají nosítka, kde visí nožičky dolů - váha spočívá na genitálu, záda rovně a tam se ta hlavička asi opravdu dost tlačí mezi ramínka. V Manduce jsem odnosila už dvě děti a brzy ho „obsadí“ třetí ;) V prvních týdnech jsem hodně nosila i ve vaku (Haipa-Daipa), ale na delší vycházky ven jsem dávala do nosítka už od nějakých 4 týdnů myslím.. :think: :)

Příspěvek upraven 20.08.13 v 21:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
453
20.8.13 21:04

Aha.. tak než jsem to sesmolila, je to tu už několikrát… :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
20.8.13 21:05

Ahoj, já mám šátek i nosítko (Manduca). Paní Kiedroňová je v Česku uznávanou odbornicí, přesto si myslím, že při správné poloze dítěte v nosítku, by mělo být vše v pořádku. Nechce se mi věřit, že by si výrobce vzal na triko tuto možnost a přes to v návodu uváděl, že lze nosítko používat od narození dítěte, přípádně od 3500g. Můj názor tedy je, je-li syn v nosítku šťastný, tak hlavně mu tu blízkost dopřávat :-). Šátek je taky moc příjemný, nosítko jsem pořídila pro partnera, ale mě to vázání baví. Pěkný večer :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
20.8.13 21:08

Myslím že kolíbka je pro dítě do 3 lěsíců lepší, ale ergonomickým nosítkem, správně navázaným vertikálem, taky nic nezkazíš. dokonce i u toho šátku se doporučuje u dětí co mají špatný kyčlíky od narození vertikál

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
896
20.8.13 21:10

Nejsou nosítka vhodná až cca od 4 měsíců? když dítě unese hlavičku? Mám teda kibi.. do půl roka byl stejně nejlepší šátek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
20.8.13 21:17

Já hodně nosila a nosím podle Kidroňový, ale tohle podle mě dost přehání. Z těch jejích příkladů mi přišlo, že snad v životě neviděla ergo nosítko nebo správně uvázaný šátek (ten zvlášť podle toho jak tam píše, že dítěti padala hlava dozadu - to jsem v životě naštěstí neviděla a že miminek v šátku vídám docela dost). První dceru jsem nosila od narození - nejdříve v šátku a poté v manduce. A druhou dceru taky nosím, zatím v šátku, manduca mi od narození nepřišla optimální, nešla mi tak dotáhnout, jak bych si představovala. Novorozenecká vložka malý nějak nesedla. Při nošení v šátku vážu vertikál, kolíbka se ani jedný nelíbila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
511
20.8.13 21:51

??? My mame teda hlavinku polozenou na kozach a hezky hacame. Navic u nas noseni erga neni tak rozsireny. V Sy nosime asi 3 co vim. Mladej nechce kocar a kdyz jdem na prochajdu, tak lidi koukaj, komentujou a hlavne dost jeste bojkotujou, berou to jak klasickou klokanku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
20.8.13 22:03

Mně taky přišlo, že Kiedroňová neviděla ergonomické nosítko. Já nosila vertikálně pořád, v kolíbce mi mimino řvalo a navíc tam bylo zkroucené, což mi taky nepřipadá ideální. Dle mě to zakazování vertikálního nošení je nějaká speciální česká úchylka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
20.8.13 22:09

Ja zezacatku pouzivala babyvak osvedcil se mi od haipa daipa, z druhe ruky za 200. Je tam decko v klubicku, takze ani Kiedronova si nemuze stezovat :mrgreen: manducu jsem pouzivala tak od 5 mesicu - a pouzivam stale ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
20.8.13 22:31

@lecijasek hlava dozadu v šátku? kua, nepotkala mě u nás ve vsi v sámošce? tam si mladá mohla kebuli ukroutit a vyvrátit, co tam bylo atraktivních věcí :) Ale to už tu hlavu držela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Manduca

• (5) + 34 recenzí

Nosítko

• (4.7) + 15 recenzí