Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Včera večer můj 3 letý syn prohlásil:Maminko jsem neštastný protože nemám vlastní zvířátko.Máme teda psa,i rybičky ale ty bude rušit.Tak jsme nad tím pak s manželem přemýšleli a mě napadlo že bysme k Vánocům pořídili želvičku tu malou ze zverimexu.Křečka nebo morče nechci protože to smrdí.Hada nechce manžel a papuška ani jeden z nás.Jenžře problém je že nemám vůbec páru co připravit pro tu želvičku hlavně domeček na netu jsem našla ,že potřebuje vitaminky atd to ještě nestudujem ale jde mi spíš o to jak velký býváček potřebuje a co v něm všechno má mít.A taky když ve zverimexu mají malinké vyrostou?Dalo by se jí udělat bydleníčko v tom akvárku co rušíme?Je to obsah 112l nebo stačí menší?Moc času na to nemáme do Vánoc by byla želvička u našich a na štědrý en by nám jí přivezli.Chováte někdo želvičku?Já vím že syn je malý,ale želvička byla jediné zvířátko které jmenoval co je možné protože slona či žirafu nemám kam dát
![]()
Ahoj, chcete želvu suchozemskou nebo vodní? My jsme měli vodní a ta vyroste v závislosti na tom, jak velký má prostor k životu. Pokud má menší akvárko, vyroste míň. My jsme měli akvárko na 250l, tak to byla skoro už želva obří
O vodní želvě bych ti mohla něco napsat. Pokud chcete suchozemskou, tak určitě najdeš info na netu nebo bych se zašla zeptat do zverimexu, tam ti poradí. Ale podle mě 100l akvárko bude bohatě stačit, želvičky bývají i v dost menších.
No já bych radši vodní suchozemskou jsem tu vůbec ani neviděla.Tak budu ráda když mi písneš co nejvíc info:)hlavně taky cenově jak krmení a péče vychází at mám obrázek ![]()
Crystal
U nás by teda želvička neprošla - Kubík je asi náročnější ![]()
I když já bych želvu ani nechtěla, bojím se na ní sahat, asi aby mně nekousla
![]()
souhlasim, nase vodni z tech mrnavych vyrostly na velikost dezertniho talire. S vitaminama - sem tam jim chybi vitamin A,kdyz se nedavaji na slunicko, ale k jidlu staci to krmeni ze zverimexu (cca 60kc/snad na mesic).. my pak tem velkym potvoram uz kupovali granule pro kocky
(asi 15kc/kg) ale akvarko se musi menit pomerne casto, protoze to taky dost smrdi..
na malou zelvicku prodavali kdysi ty plastove nadobky s palmou
ta mala nepotrebuje nic nez akvarko a vodu a jidlo. v tom velkym pak je potreba jeste cisticka vody.
No určitě budeš kromě želvy potřebovat topení, filtr (klidně silnější, želva nadělá hodně nepořádku) a taky alespoň nějaké kameny, na kterých by si mohla odpočinout (nebo ideálně akvárko s plošinkou, na kterou si může vylézt). Vodní želva nemůže pořád plavat a musí se nadechovat nad vodou, takže vyvýšené místo na odpočinek potřebuje v rámci přežití.
Co se týče potravy, tak se to dá kombinovat: jablka, banány, švestky, salát, rybí maso (prý i vepřové, ale to jsme jí nedávali) a my jsme ji na doporučení veterináře i často krmili kočičíma granulema (když byla menší, tak granule pro koťata, potom už i pro dospělé kočky). Taky dost často dostávala červy (takové ty velké moučné, ve zverimexu je mají). Ale to až když byla trošku větší. O potravě úplně malinké želvy bych se poradila ve zverimexu.
Jinak ač se to nezdá, tak vodní želva je velmi společenské a zajímavé zvíře, my jsme jí do toho akvárka koukali pořád
Jo a kdybyste ji v rámci čištění akvárka vyndávali ven, pozor, při větší velikosti má dost sílu a umí pěkně zabrat (navíc má drápy), tak to chce ji držet pevně. A kdybyste jí čistili krunýř, nedivte se, že na vás bude syčet, želvy jsou totiž na krunýři velmi lechtivé ![]()
Jo a naše želva se ještě sama občas zazimovávala. Vypouštěla něco jako sliny a udělala si na hladině takovou krustu. A přes zimu vůbec nejedla. Pak jsme jí začali přisvěcovat a už to nedělá.
Tak Sebík by želvičku chtěl manža není proti ale starat se budu muset já
..... a není želva nebezpečná že by fakt kousla?
juj a nemáš náhodou i typ jak poupravit to akvárium aby pro ní bylo vhodné?jak tam udělat tu vyvýšenout plochu?A není lepší je mít třeba v páru aby jí nebylo smutno?no topení filtr to všechno máme chovali jsem rybičky ve více akvárek tkaže toho máme dostatek ale jen urpavitz to akvárko…musí mít želvička teda nějaké umělé osvětlení?
Crystal87 píše:
No já bych radši vodní suchozemskou jsem tu vůbec ani neviděla.Tak budu ráda když mi písneš co nejvíc info:)hlavně taky cenově jak krmení a péče vychází at mám obrázek
Počítej s tím, že ti z té malé dvacetikoruny vyroste talíř
Nejsou ani náročné na potravu, ale vydrží dlouho, zatraceně dlouho
Ale to je jedno, jestli je to vodní nebo suchozemská. Naši mají vodní želvy 18 let, filtry nemají, takže musí často čistit. Vodu dokáže velká želva zaneřádti neskutečně rychle
Jo a taky to pěkně bolí, když kousne ![]()
že nejsme sami komu želvička jak pětník vyrostla jako obr. Nám se pak už do akvárka ani nevlezla, takže jsme ji darovali do zoo. Vyžadovalo to pak dost péče, čištění apod. Teď máme akorát kočky, ty jsou nenáročné na čas, nevyžadují pozornost, jen žrádlo a občasné mazlení, jsou to spíš spací dámy ![]()
Simpanova píše:
Jo a naše želva se ještě sama občas zazimovávala. Vypouštěla něco jako sliny a udělala si na hladině takovou krustu. A přes zimu vůbec nejedla. Pak jsme jí začali přisvěcovat a už to nedělá.
no snad přs zimu nespí ![]()
Kakika píše:Crystal87 píše:Počítej s tím, že ti z té malé dvacetikoruny vyroste talíř
No já bych radši vodní suchozemskou jsem tu vůbec ani neviděla.Tak budu ráda když mi písneš co nejvíc info:)hlavně taky cenově jak krmení a péče vychází at mám obrázekNejsou ani náročné na potravu, ale vydrží dlouho, zatraceně dlouho
Ale to je jedno, jestli je to vodní nebo suchozemská. Naši mají vodní želvy 18 let, filtry nemají, takže musí často čistit. Vodu dokáže velká želva zaneřádti neskutečně rychle
Jo a taky to pěkně bolí, když kousne
kaki a to jakou koušou často jo?, ![]()
Já se tedy v želvičkách moc nevyznám, ale kamarádka má želvu - je to pěkná mrška
. Z maličkého zvířátka za pár let vyrostla dost velká krasavice. Ale musí se často čistit. Akvárko dokáže pěkně zaneřádit. A navíc pěkně kouše. Bolí to jako čert - má vlastní zkušenost
Nejsem si jistá, jestli bych malému děcku kupovala jako mazlíčka zrovna želvu. Jsou sice krásné, ale nevyspitatelné ![]()
A v neposlední řadě je to závazek tak cca na 20 let…
Mmch., naše malá taky chtěla ve dvou letech žirafu
, k Vánocům dostala plyšovou, cca 30 cm a od té doby je spokojená ![]()
Crystal87 píše:Crystal, ty naše ano. Jdou po všem, co se hýbe. Jsou prostě nenažrané a zkouší sežrat absolutně všechnoKakika píše:kaki a to jakou koušou často jo?,Crystal87 píše:Počítej s tím, že ti z té malé dvacetikoruny vyroste talíř
No já bych radši vodní suchozemskou jsem tu vůbec ani neviděla.Tak budu ráda když mi písneš co nejvíc info:)hlavně taky cenově jak krmení a péče vychází at mám obrázekNejsou ani náročné na potravu, ale vydrží dlouho, zatraceně dlouho
Jo a taky to pěkně bolí, když kousne