Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mě teda naše želva nikdy nekousla, ale exmanžela ano a pěkně skučel. Já i když jsem ji krmila z ruky, tak jsem si dávala pozor, aby mě nerafla ![]()
Exmanžel teď pro ni pořídil megafiltr (je to velký jak krabice od bot) a prý teď akvárko skoro nemusí čistit. Ale s běžným filtrem jsme to čistili co měsíc a je to práce aspoň na hodinu.
Jo a je to mazlíček klidně víc než na 30 let ![]()
Ju ale teda jste mě vyděsili tím kousaním ale když jí budu mít od mala tak nás bude znát ne a nebude kousat zas nechci nic nebzepčné ale ono je asi všechno…ale že žije dlouho to mi nevadí ![]()
Ahojky,
já bych koupila asi tu suchozemskou. Může ju nechat proběhnout, kamarádka ji měla a byla jak pejsek, když jsme se přesunuli do jiného pokoje, tak běžela za náma. Byla to sranda. Ta vodní je o dost náročnější a pokud vím, tak dost kousaly.
evcav píše:
Ahojky,já bych koupila asi tu suchozemskou. Může ju nechat proběhnout, kamarádka ji měla a byla jak pejsek, když jsme se přesunuli do jiného pokoje, tak běžela za náma. Byla to sranda. Ta vodní je o dost náročnější a pokud vím, tak dost kousaly.
suchozemský nekoušou? ![]()
Kámoška má taky suchozemskou… Tenkrát jsem na ní málem šlápla
Prohání se jim po bytě a dokonce se snaží dohonit i zakrslýho králíka a psa ![]()
Ale ta teda zazimuje - to by se Sebík asi celou zimu nudil ![]()
Ahoj,
ja mam suchozemskou. Byla velka na dlan, po peti letech je jak ten talir.
Zvykla na nas je, ale taky rafne,kdyz jde po jidle. Ale spis stipne, nez ze by kousala, vodni jsou masozravky, ty fakt kousou.
Po byte nebeha, jen ji nekdy vypustime, nechci tu mit nakadino.
V lete je venku ve vybehu, to je pohoda. Akvarko cistim jen od zbytku jidla a bobky, ma tam substrat a ten vydrzi rok - kazde jaro po zimovani ma novy.
Pro deti nevim, jestli to je prima zvire, neni to mazlik, je sva, drapkama to dost boli, kdyz ji nesu.
Nasi kluci z ni maji respekt, pohladi ji, ale do ruky ji nevezmou. No ona velka jak jejich hlava. ![]()
Ahojky
Za mě vodní nee
Je to strašně práce,musíš buď koupit výkonný filtr nebo čistit co 3týdny-měsíc.Příšerně jinak smrdí a kouše
Měli jsme jí 5let,vyrostla jak blázen a tak jsme jí dali do ZOO ![]()
Suchozemskou měla mamina a ta je v pohodě,nikdy nikoho nekousla a údržba o 100% lepší než s tou vodní.
Pro mě byla ta údržba hrozná.
Želvu nenenenenenéééééééé, to jsou obludy hnusné špinavé studené škarábací kousací
Myslím ty vodní, měli jsme dvě a udali jsme je nějaké nevědoucí paní pro děti
Navíc se snad ani u nás nesmí prodávat, ne? Ty obyčejné Trachemys scripta elegans - želva nádherná.
Kousnutí - jedna dokázala bez potíží překousnout špejli, kterou jsem jí dávala maso na krmení, tak jak asi to bude bolet do ruky si dokážeš představit.
Strašně špiní vodu, takže buď megafiltr nebo vyměňovat vyměňovat vyměňovat.
Suchozemské zas celou zimu spí (a občas se neprobudí…).
Mi želva fakt nepřijde jako dobré zvíře „pro dítě“.
Morče nesmrdí, když se čistí pravidelně, nekouše, je srandovní jak píská a poskakuje
, já lobbuju za morče.
Ale pokud se rozhodnete pro želvu, tak v zařízeném akvaterárku (musí mít kam vylézt na souš a vyhřívat se), vypadají na koukání moc hezky, to zas jo. Ale ta péče… fakt nic pro mě.
Meli jsme suchozemskou a byla s ni docela sranda. Zazimovani je velika otazka. Hodne jsme to studovali. Polovina lidi tvrdila zazimovat, pulka ne. On je problem, ze kdyz se spatne vyprazdni muze umrit. Nekdo zase tvrdi ze kdyz se nezimuji ze pak nemaji energii a take umiraji. My ji zazimovali pouze prvni zimu a pak uz ne. A je porad fit ![]()
Nazdárek, tak jdu taky s troškou do mlýna, do vodní želvy bych já osobně taky asi nešla, jak už tu bylo řečeno, fest koušou a smrdí. Lidi pak nevědí, co s nima a jsou jich plné rybníky. ![]()
My máme suchozemskou už čtvrtým rokem, slečna dcera se zbláznila do želviček, tak jednu dostala k narozeninám a je z ní teda „odvařená“ doteď.
Péče je relativně snadná, želva je společenská, občas ji vyndáme z terárka a běhá tu s kočkama po zemi, evidentně vyhledává kontakt s lidma, nechá se krmit z ruky, je s ní sranda.
Přes zimu ji nezazimováváme, protože pro to nemáme vhodné podmínky, takže nám chovatel řekl, že je lepší ji nechat vzhůru než abychom ji na jaře vytáhli ze sklepa mrtvou. A zřejmě jí to nijak nevadí.
Jen teda jsme právě minulý týden zjistili, že to nejspíš není želva ale želvák, takže z Amálky je Amík. ![]()
Kdybys chtěla poradit co a jak, klidně se ptej, máme to nastudováno horem dolem, naše mladá sype z rukávu i latinské názvy. ![]()

toť náš Bourák
děti na něho nesahají,mě s manželem nikdy nekousl,ale dokážou kousnout hodně moc.
Vodu měníme co 2-3týdny,ale to proto že máme malý filtr,ale stačí na prohnání vody aby bylo bourákovi líp a když byl mrňavej tak stačil,ale musel časem do většího akvárka neb rostl a rostl.
Nu pak máme ještě dvě akvárka s Betama(rybky).
Jinak mi měli plné akvárko blbostí,ale museli jsme dát vše pryč a zůstal jen kámen a filtr,ostatní okusoval a dělal s tím randál,už několik let má jen ten kámen a je spokojenej i mi ![]()
Sabika-docela mě překvapilo to vaše akvárko
My když ho zařizovali tak nám řekli,že musí mít světlo pod kterým se musí vyhřívat
a taky kamínky na dně…
Právě v těch kamenech se držel neskutečný bordel ![]()
Když jsem ji k 18tinám dostala,naklusala jsem do zveráku a nechala si poradit,také radily kamínky nebo písek a různé kravinky ap. já vše nakoupila a pak cca co dva měsíce měl buď zadrhnutý dráp,nebo odřeninku na krunýři ap. tak cca po roce a půl až dvou jsme kontaktovali na doporučení veterináře,chovatele vodních želv a on mi poradil ať to všechno vyndáme že to jsou zbytečnosti že stačí jen filtr a „stanoviště“ kámen. Od té doby je klid a neměl ani žádný zdr.problém je to už doba máme ji 9 let ![]()
Nuže mi jsme s vodní spokojení ![]()
Jo a světlo jim prý stačí přírodní,max. když je hodně zima tak víc zatopit v místnosti kde je ale né taky moc neb pak se kazí moc voda a to taky není dobře. Extra nasvicovat nepotřebují ![]()
Sabik-jo aha,no ta naše neměla žádné poranění o kamínky a ostatní serepetičky.No jsem ráda,že je pryč ![]()