Je skromnost dobrá vlastnost?

262
26.2.24 08:41

Je skromnost dobrá vlastnost?

Dnešní ranní rozhovor mě přivedl k zamyšlení, jestli je vlastně skromnost dobrá vlastnost? Když jsem byla mladší, tak jsem si myslela, že velmi. Byla jsem tak skromná, že jsem vlastně myslela v podstatě hlavně na všechny okolo.

Časem jsem zjistila, že toho někteří (hlavně partneři) akorát zneužívají a tak jsem s věkem začala být náročnější.

Jak to vnímáme vy? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
26.2.24 08:47

Že skromnost neznamená nechat na sobě dříví štípat ;) Asi si „skromnost“ představuji trochu jinak, například tak, že se neobklopuju spotřebními věcmi, které za měsíc nepotřebuji, jsem spokojená s málem, které mám, nepotřebuji okolí dokazovat svou hodnotu fotkami z drahých dovolených, značkovým oblečením nebo mobily. Jsem vděčná za drobnost k narozeninám a nepotřebuji pugét růží. A ano, to je podle mě dobrá vlastnost a snažíme se jí učit i děti. Ale tys spíš asi myslela nesobeckost, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
26.2.24 08:52

Dost podobně jako ty, taky jsem si musela dojít k tomu, že všeho moc škodí. Přílišnou skromnost za dobrou vlastnost už nepovažuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2658
26.2.24 08:54

Myslím, že ano. A mám dítě, co to ode mě odkoukalo, nic si nevynucuje, nedělá scény a vystačí si s málem. Hezky se s ním žije. A taky si vážím lidí, co mají tučná konta a vysoké vzdělání a vůbec to na nich nepoznáš. Vypadají naprosto obyčejně, chovají se přátelsky a když je potřeba, pomůžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
26.2.24 08:56

Skromnost určitě je dobrá vlastnost, obzvlášť v kombinaci se zdravým sebevědomím. Skromnost je protipól sebestřednosti, která je velmi otravná. Ale i tady platí všeho s mírou, není třeba myslet na sebe vždy až na druhém místě. To už ani skromnost není, spíš nezdravý vztah sama k sobě. Já jsem ještě generace, kterou tohle učili, snažit se vyhovět i přes to, že nechci, neupozorňovat na sebe atd.
Nedalo moc práce se to zas odnaučit :).
Takže zdravá skromnost určitě ano.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.2.24 09:03

Ano, z mého pohledu je skromnost dobrá vlastnost, ovšem skromnost pro mě není to, že já si “utrhnu od huby”, aby se všichni ostatní kolem mě měli dobře.
Skromnost jde ruku v ruce s pokorou a pokora v naší společnosti bohužel chybí. Vzpomínám si na rozhovor s partnerkou mého kamaráda (už je to x let), která se rozčilovala, proč mají všichni potřebu bydlet ve vlastním, ať koukají bydlet v nájmu jako je to běžné v zahraničí. A to říkala z pozice člověka, který dostal od rodičů byt a auto a bydlel u svého partnera, který rovněž dostal byt. Ta pokora prostě chybí. Anonym, známí znají můj nick.

• Citovat
  • Upravit
15956
26.2.24 09:30
@Nicollettte píše:
Dnešní ranní rozhovor mě přivedl k zamyšlení, jestli je vlastně skromnost dobrá vlastnost? Když jsem byla mladší, tak jsem si myslela, že velmi. Byla jsem tak skromná, že jsem vlastně myslela v podstatě hlavně na všechny okolo.

Časem jsem zjistila, že toho někteří (hlavně partneři) akorát zneužívají a tak jsem s věkem začala být náročnější.

Záleží jak to myslíš skromnost, člověk ke štěstí nepotřebuje porad nové krámy a 4× do roka letět do Karibiku. Být, ale skromna, nosit například celou zimu jednu bundu, k veceri jist čínskou polévku, zatímco partner si bude užívat na úkor mě, je blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37298
26.2.24 09:30

Skromnost je dobra vlastnost. Pokud ses nechala zneužívat, tak to není skromnost, to je nízké sebevědomí, snaha se někomu zavděčit, když neumis říct ne :nevim: i skromný člověk muze byt sebevědomý a nenechat sebou zametat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
26.2.24 09:39

Skromnost brzda pokroku ;).
O sobe si myslím, že nejsem skromná, ale adaptabilní. Tj. dokážu se účelově a na čas uskromnit, protože vím, že v dlouhodobějším horizontu mi to naopak přinese ovoce. Například našetřit na základ hypotéky a vědět, že v pozdějším věku mám bydlení zajištěné, odepřít si nějaké požitky a volný čas při založení firmy, která mi pak bude generovat zisk atd. Naopak ve vztazích jsem náročná a nespokojím se jen s „je to vlastně celkem dobrý“ ;).

• Citovat
  • Upravit
4322
26.2.24 09:43

Skromnost je dobrá vlastnost. Ale to, co jsi ty nejspíš za skromnost považovala, skromnost není, to je syndrom hodné holčičky, a to dobrá vlastnost není. A další nedobrá vlastnost žen bývá sebeobětování do posledního dechu, protože přece nejsou sobecké, ovšem s očekáváním vděku, a když se pak zhroutí, tak přece kvůli těm všem okolo, protože to dělaly kvůli nim. Tak to také není skromnost, ani nesobeckost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11373
26.2.24 09:54

Zajimave, ze vetsina tu bere skromnost ve vztahu k vecem, jako setreni. Mne, nez jsem otevrela diskuzi napadlo, ze je příliš skromna v praci, ze neumi prodat sebe a sve uspechy a vzdy ji prevalcuje nekdo jiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
26.2.24 10:11
@Nicollettte píše:

Tohle neni skromnost. Ty počítáš s tim, ze kdyz si „utrhnes od huby“, tak budes vlastne lepsi než ti, co to neudelaji.

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
26.2.24 10:13
@Tarena píše:
Zajimave, ze vetsina tu bere skromnost ve vztahu k vecem, jako setreni. Mne, nez jsem otevrela diskuzi napadlo, ze je příliš skromna v praci, ze neumi prodat sebe a sve uspechy a vzdy ji prevalcuje nekdo jiny.

To by rekla neprubojnost nebo ze se neumí prodat.

Skromnost většinou znamena, ze tomu člověku staci malo. To je ok, ale musí to bxt urpimne. Pokud to neni uprimne a cloveku to vadi (jako u zakladatelky), tak je to vlastne manipulace.

• Citovat
  • Upravit
53190
26.2.24 10:14
@Tarena píše:
Zajimave, ze vetsina tu bere skromnost ve vztahu k vecem, jako setreni. Mne, nez jsem otevrela diskuzi napadlo, ze je příliš skromna v praci, ze neumi prodat sebe a sve uspechy a vzdy ji prevalcuje nekdo jiny.

To považuji spíš za neprůbojnost, nízké sebevědomí, než skromnost. Skromnost bych brala třeba jako „stačí mi tahle kancelář bez okna, ne, nedělejte si se mnou hlavu, nepotřebuju denní světlo“ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11373
26.2.24 10:28
@unuděná píše:
To považuji spíš za neprůbojnost, nízké sebevědomí, než skromnost. Skromnost bych brala třeba jako „stačí mi tahle kancelář bez okna, ne, nedělejte si se mnou hlavu, nepotřebuju denní světlo“ :nevim:

Ja to beru tak, ze ji nekdo pochvali za praci a ona rekne, ze to nic nebylo, bylo to snadne a skromne se usmeje :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová