Alergie na mléko a bílkoviny

82
26.2.24 07:55

Alergie na mléko a bílkoviny

Dobrý den, prosím radu, tak máme potvrzeno od dr, že dcera je alergická na mléko a bílkoviny. Potřebuji prosím poradit od zkušených, jaké mléko se dá koupit, které neobsahuje tyto složky a bude chutnat alespoň trošku podobně bez příchutí kokosu, mandle apod. A jogurty, které by mohla.
Děkuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21602
26.2.24 08:18

A má alergii na bílkovinu kravského mléka nebo i na laktózu? Dají se koupit chutné bezlaktozové produkty. Ty vám ale nevyřeší ten problém s bílkovinou kravského mléka. Tam jen asi nějaké ovcitci kozí produkty :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7356
26.2.24 08:43
@nozu píše:
A má alergii na bílkovinu kravského mléka nebo i na laktózu? Dají se koupit chutné bezlaktozové produkty. Ty vám ale nevyřeší ten problém s bílkovinou kravského mléka. Tam jen asi nějaké ovcitci kozí produkty :think:

Ale výrobky bezlaktozové obsahuji bílkovinu kravského mléka. Pokud má alergií na bílkovinu kravského mléka nemůže prostě nic mléčného. Pokud má pouze na laktozu tak může mléčné ale bez té laktozy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
26.2.24 08:55

Má alergii na bílkovinu kravské mléko..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24166
26.2.24 09:38

@Petrapp11 bohuzel, žádné rostlinné mléko není podobně chuti kravského.

Synovi nejvíce vyhovuje ovesne, mě sójové. Ale obě jsou “své”

Jestli má dcera jen problém s kravskym mlékem, můžeš zkusit ovčí nebo kozí. Já nedávám kozi kvuli pachu, i když nedávno jsem měla jedno přímo z farmy a to bylo co se tyče oachu ok, ale chuťové to proste znát je. Ale třeba sýry a jogurty jsou ok.

Bohuzel, pokud dcera doted pila klasické mléko s nyní nesmí, tu chuť hned tak nepredelas. Buď zůstane bez mléka, nebo si najdete ucházející alternativu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4091
26.2.24 09:49

Mně nejvíce chutná ovesné od Oatly, Barista edition. Na sojové pozor, i na ostatní sojové výrobky, mohla by reagovat i na ně. Jak bylo psáno výše, můžete zkusit i ovčí, třeba ovčí jogurty mně chutnají moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65201
26.2.24 12:01
@Hibou píše:
Mně nejvíce chutná ovesné od Oatly, Barista edition. Na sojové pozor, i na ostatní sojové výrobky, mohla by reagovat i na ně. Jak bylo psáno výše, můžete zkusit i ovčí, třeba ovčí jogurty mně chutnají moc.

Ovčí take hodne lidi s ABKM netoleruje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6440
26.2.24 13:32
@nozu píše:
A má alergii na bílkovinu kravského mléka nebo i na laktózu? Dají se koupit chutné bezlaktozové produkty. Ty vám ale nevyřeší ten problém s bílkovinou kravského mléka. Tam jen asi nějaké ovcitci kozí produkty :think:

Půjčím si tvůj komentář na obecnou odpověď, jelikož osvěty není nikdy dost :)
Alergie na laktózu NENÍ alergie na bílkovinu kravského mléka. Většině dětí laktóza nevadí, je to pouze mléčný cukr, který je mimochodem i v mateřském mléce. Alergie na laktózu bývá spíše získaná a proto ji mají spíše dospělí.

Narozdíl od toho mléčná bílkovina je ve spoustě produktů, kterým je třeba se vyhnout (syrovátka, kasein, kaseinat sodný, jogurt, smetana, sýry, máslo…).

Nestačí jíst kravskou bílkovinu méně, musí se vynechat striktně. Proto je potřeba číst složení. Super jsou vegan výrobky, ve kterých tato bílkovina nebývá.

Hodně lidí se ale musí vyhnout i tzv zkříženým alergenům, jako je sója a to už je problém, protože spoustu výrobků bez BKM obsahuje sóju nebo sójový lecitin.

Určitě se nedoporučuje kozí ani ovčí mléko a mléčné výrobky, protože jsou velmi podobné kravským a valná většina, ne li všichni s alergií na BKM to taky nesnesou.

Co se týká výrobků, je jich docela hodně a každý si musí najít to svoje. Doporučuju se přidat na fb do skupiny Kojení s abkm, kde je plno rad a vždy se najde někdo ochotný poradit. Já bych jen dodala, že náhražka sýrů taková, aby byla k jídlu, prostě není :poblion: jinak má ale všechno nějakou chuťově i složením fajn alternativu. Jen tedy je to trochu dražší. Ale prý některé pojišťovny dávají příspěvek i na tuhle dietu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
758
26.2.24 21:11

Malej ma alergii jak na kravske mleko tak na vejce, takze u nas je situace jeste o neco slozitejsi, ale zvyknout se da na vsechno. Kupuji kozi, ovci a veganske vyrobky. Ma rad napriklad veganske jogurty z lidlu, kozi a ovci kupujeme v Polsku.. maji je o pulku levnejsi a nebo primo na farme co mame nedaleko 🙂 mame radi treba i fetu, tu pouzivam docela casto, ale je slanejsi takze s ni opatrne..v dnesni dobe je nastesti mraky náhražek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
27.2.24 08:53

Ahoj, já držím dietu bez mléka kvůli kojenemu miminku, našla jsem si hlavně ovesné mléko v DM, buď klasické, vanilkové, nebo baristu do kávy – jsou docela fajn a cenově do 40 korun. Jinak pořád hledám, co jíst, žila jsem z jogurtů 😁. Není špatný ovsanek od Semixu, ten má dokonce díky ovsu i dost bílkovin a fakt zasytí, ostatní náhražky jogurtu mi přijdou jen tuk a cukr 🙈. Ale na chuť není špatná ani vegan mléčná rýže od Müller, ti mají myslím i vegan kokosový puding, ten je výborný, ale docela drahý. A pak mi dost chutnal bílý Planton, taky kokosový. Ale ty výživové hodnoty dohromady nic moc, bohužel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová