Je tato léčba boreliozy správná?

326
19.5.17 21:51

Je tato léčba boreliozy správná?

Dobrý den,

nejde přímo o dětskou nemoc, ale nevěděla jsem, kam to mám zařadit. Máme problém od 9.dubna. Ten den se manžel vrátil s dětmi z 10 km výletu a syn (10 let) si večer stěžoval na bolest kotníku. Bolelo ho to ve vaně, nemohl vylézt z vany a špatně se mu usínalo. Ve 2 hodiny ráno mě přišla vzbudit dcera, že syn potřebuje na WC, ale nedojde si tam, protože nemůže chodit, musela jsem ho jít podpírat. Zároveň mu vyskočila teplota 37,5.
Protože to byla noc z neděle na pondělí a ráno by byl frmol, manžel by odjel do práce a já bych teprve sháněla nějakou lékařskou pomoc, rozhodli jsme se jednat v noci a jeli jsme na pohotovost.
Doktor nám toho moc neřekl, že ať si přijdeme ráno rovnou na ortopedii, že on na chirurgii s tím nic neudělá.
Tak jsme s jeho zprávou ráno jeli znovu. Zjistili, že tam má výpotek a dali mu to do sádry a dostal berle. Měl to po dobu deseti dní. Po sundání sádry už žádný výpotek na kotníku neměl a pomalu si zvykal na chůzi bez berlí.
Zároveň jsme udělali krevní testy na boreliozu a ta se potvrdila. Obvodní paní doktorka hned nasadila Penicilin 1000 a bral to 3 týdny. Těsně před dobráním se dělaly testy znovu a bylo vidět, že tam jsou protilátky a že tam ještě nějaké hodnoty přetrvávají.
Shodou okolností jsme šli na kontrolu do nemocnice s tím kotníkem po měsíci a když se tam pan doktor dozvěděl, že má boreliozu, ptal se, proč jsme nešli na infekční. Tak jsem řekla, že nás tam nikdo neposlal.
Měla nás naše obvodní paní doktorka poslat tam? Protože antibiotika dobral, stejně tam má nějaké hodnoty a neřekla skoro nic. Musela jsem jí volat, kdy máme přijít na další odběry a řekla, že koncem června. A co jako v té době bude? Nemám opravdu zajít na to infekční, že by nám řekli, co s tím dělat?

Děkuji. Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9166
19.5.17 22:18

A měl klíště?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
19.5.17 22:20

Já myslím, že hodnoty borelií má v krvi vícero lidí, a nemají problém. Spíše si myslím, že kotník mohl být namožen z 10km tůry, není - li dítě zvyklé. Možná to ani s hodnotami boreliozy nemá nic společného. Přeléčen mohl bý i klidně dýl, ale postup si myslím, mohl být v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
19.5.17 22:21

My jsme byli s boreliozou odesláni na infekční okamžitě, u obvodní byl tehdy v létě záskok a s dcerou (tehdy 2 roky) nechtěla mít nic společného, tak hned vypsala žádanku na Bulovku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
19.5.17 22:28

@EvcaZb Dobrý den, syn měl léčbu správnou, dobře, že bral penicilin 3 týdny. Protilátky v krvi samozřejmě mít bude ještě nějakou dobu, dokonce v kontrolním odběru mohou být ještě vyšší než na začátku onemocnění. Doporučujeme kontrolu za 3 měsíce, a pak třeba ještě za 6mesicu. Pokud je syn v pořádku, nedělala bych si starosti. Myslím, že borreliozu může léčit určitě jak dětský lékař, tak prakticky lékař pro dospělé. A vzdy se při nejasnostech může obrátit na infekční ambulanci. A klíštěte jste si nemuseli ani všimnout… Řídila bych se zdravotním stavem synka, pokud je v pořádku, dále bych to neřešila. Pokud by byly nějaké příznaky ( bolesti hlavy, brnění či necitlivost končetin, poruchy chůze…) - pak je samozřejmě na místě další spolupráce s infekčním lékařem. Hodně štěstí a ať je syn v pořádku!

A ještě dodám, že neteř přelecil také pediatr- měla ale ten typicky růžový flek ( erytema migrans). A vše je v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
19.5.17 22:31

Dcera měla boreliozu, neměla klíště a zjistila jsem to až tak, že měla flek, šla jsem na kožní, ta mi řekla o co jde a poslala mě k dětské dr. aby dobře vypočetla dávku ATB. Tam vzaly krev a léky snad 2 balení? Napamatuju si přesně.
Ale starší si na nic nestěžovala, řvala jen u odběru krve.
Nemohl být syn unavený z výletu?
Taky jsem nebyly na infekčním. Odběry po vyléčení prokázaly prodělanou boreliozu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326
19.5.17 23:13

Ano, z výletu být unavený mohl, ale je zvyklý chodit. Rád se hýbe, běhá, teď teda nemnůže, má klidový režim. Pak jsem z něho dostala, že ho kotník už bolel, když dojeli na místo výletu, ale držel se statečně, jen kamarádovi občas řekl, že ho bolí kotník, ale tatínkovi si nestěžoval.
Jinak klíštěte jsme si nevšimli za celé jaro. Ani flek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3359
19.5.17 23:15

@EvcaZb, tak já mám aktuální zkušenost, jen jsem dospělá ;)
Borelióza mi vyšla z krevních testů, měla jsem klíště a po caa10 dnech příznaky " virozy" dostala jsem Duomox 1000 dvě balení co 8 hodin, 14 dní po dobrání mám jit znovu na krev a pak se uvidí…o infekčním nebyla nikde řeč, léčí mne obvodní lékař… A co na to infekční zavolat a zeptat se tam?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15170
20.5.17 07:09

Boreliozu neprenasi jen klistata, ale veskery hmyz ktery saje krev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5822
20.5.17 08:38

@EvcaZb dcera měla boreliozu loni, když měla 7 let. Podchytili jsme to v úplném začátku, neměla vůbec žádné příznaky. Řešila jsem pouze u pediatričky, dcerka dostala atb na 2 měsíce a byl klid. Dle krve vyléčeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí