Je to normální??

345
13.12.10 12:31

Je to normální??

Chtěla bych Vás poprosit o názor.
Mám dceru, které bude 18 měsíců. Manžel je jedináček, takže tchánovci mají jediné vnouče. Před Vánoci nám dali 15 OOO dohromady na dárky, at si něco pořídíme. No a ctěli tip na dárek pro malou, aby pod stromečkem něco měla. Tak jsem jí řekla, at koupí Lego Duplo. Tak koupili. A dneska u nás byla tchýně, že včera nakoupili malé za dalších 5000 dárky. ˇ2 kočárky, panenku a další věci. Přitom věděla, že panu a kočár kupujeme my.
Ted si to malá neuvědomuje, ale až bude starší, tak bude babička ta nejlepší, protože tam má kopec dárků a doma jen pár. A to jsme jí koupili opravdu dobré dárky. Přijde mi, že tchyně se nás snaží trumfnout. A to jak ji rozmzluje je prostě příšerné.
Co myslíte, je to normální. Mám to nechat být?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5778
13.12.10 12:35

Nech to být…však co.. navrhla bych aby si dárky které dostane u babičky a doma je už má nechala tam, aby si mohla hrát když bude u babi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17162
13.12.10 12:37

Ahojky,

sice až takovou tchýni nemám a neměla jsem, nicméně bych si zkusila s ní (a s manželem taky) promluvit o tom, co se ti na jejím chování k dcerce nelíbí - rozmazlování, zbytečné kupování dárku (jak říkáš, trumfování dárkama).
Zatím je malá, ale až bude větší, bude to opravdu problém.
Mám 13 letého syna a takhle si ho „kupuje“ dárkama a mě trumfuje jeho otec, co jsme se rozvedli. Ony ty děti se nechají a čím více dárků a věcí mají, tím méně si jich váží a chtějí další a další.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
325
13.12.10 12:39

V první řadě: určitě je fajn, že vnučku mají moc rádi a snaží se jí dát první poslední. Souhlasím, ať má dárky u babičky i doma…
Ale dávala bych si pozor. Nedávala bych malé pocit už od malička, že může mít všechno … že bude mít spoustu dárků. Stačí jen pár a pořádných, stejně si s nimi děti hrají jen chvíli pak je omrzí.
Je sice ještě malinká, ale takhle … já to nechci napsat aby to vyznělo nějak špatně… ale dětem tohle trošku možná kazí charaktek. Když jsou od mládí vedeny k tomu, že mají spoustu dárků a vše co chtějí.
Hodně štěstí a možná bych si vytyčila pár pravidel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27267
13.12.10 12:39

Už jsem ti názor napsala do té druhé diskuze :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
13.12.10 12:42
juicee píše:
Chtěla bych Vás poprosit o názor.
Mám dceru, které bude 18 měsíců. Manžel je jedináček, takže tchánovci mají jediné vnouče. Před Vánoci nám dali 15 OOO dohromady na dárky, at si něco pořídíme. No a ctěli tip na dárek pro malou, aby pod stromečkem něco měla. Tak jsem jí řekla, at koupí Lego Duplo. Tak koupili. A dneska u nás byla tchýně, že včera nakoupili malé za dalších 5000 dárky. ˇ2 kočárky, panenku a další věci. Přitom věděla, že panu a kočár kupujeme my.
Ted si to malá neuvědomuje, ale až bude starší, tak bude babička ta nejlepší, protože tam má kopec dárků a doma jen pár. A to jsme jí koupili opravdu dobré dárky. Přijde mi, že tchyně se nás snaží trumfnout. A to jak ji rozmzluje je prostě příšerné.
Co myslíte, je to normální. Mám to nechat být?

Jako obdivuji,že má někdo v předvánočním čase elán řešit takový kraviny.Nenudíš se doma náhodou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
13.12.10 12:44

Ahoj, tak já si myslím, že je to fakt normální. Něco podobného mám doma i já. Manželova má sice bráchu, ale tchýně je nadšená z naší dcery, holčičku vždycky moc chtěla, tak si to teď vynahrazuje. Malé nakoupila snad stovku dárků (ne za málo peněz), ale když to tak chce, tak ať. Já dceři koupila dvě knížky, magnetickou tabulku a to je všechno. Malé je 16 m a barák máme zaveženej hračkama od babičky, koupila jí odrážedlo, kočárek, panenky, plyšáky, no prostě, co viděla, hned musela mít. Minule tu byla a na zahradě viděla tatru a hned řekla, že jí koupí lepší :mrgreen: , tak jsem jí řekla na co, a ona, že aby jí měla u ní. No tak to neřešim, ať ji koupí, jsou to její peníze. Malá je nadšená, ale nemyslim si, že by si jí zas tak kupovala, uvidíme, až bude starší. Každopádně, kdyby si pak dcera v pozdějším věku něco nezasloužila, tak bych tchýni rázně řekla, že to a to kupovat nebude a dávat jí to nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
13.12.10 12:45

souhlasím s holkama.. Moje švagrová taky to tak měla, že prostě se babičky přednáhěly i oni.Holka má 6 let, neví co ji mají koupit má všechno a už si ničeho neváží - jako například obyčejné pastelky a omalovánky.
Tím chci říct, že byste to měli třeba letos nechat být nekazit si svátky, ale už pomalu řešit kdyby se to pořád opakovalo - svátek, narozeniny.
Nejvíc mě udivuje kupování dárku, když vědí, že to chcete nebo dokonce máte vy :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17050
13.12.10 12:57

Mám to taky tak :roll: . Babička toho prostě VŽDY koupí 3× víc a dražší. No co, i kdybych na to měla, já bych jim to vše nekoupila. Každé vánoce dělám generálku, co nechám a co schovám a dávám to v průběhu roku :nevim: . Syn z toho byl totiž až špatný, že má pořád rozbalovat a nevěděl, s čím si hrát. Doma se to válelo na kupě.

Už se ale nechává nasměrovat a třeba letos přispěje dětem na palandu a ještě dostanou dárečky, které já chtěla, ale nemám už na to + dostanou tu dražší hezčí variantu, takže to je fajn:). No a pak už ona za sebe se taky chce asi vyřádit.. Pořád lepší, když jim to dopřeje babí, než rodiče. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
13.12.10 13:02

Starší synek byl taky první vnouče, a taky to vypadalo, že se babi pokusí otočit zeměkoulí. Dneska je dětí víc, a už je znát, že ikdyž se babi s dědou velmi intenzivně věnují každému z nich, tu energii, peníze, čas a sílu prostě už rozprostřeli. Chci tím říct, opět je dárků pod stromečkem tolik, že v pokoji se zase člověk skoro neotočí, ale už to není jen jakoby pro jedno, jestli mi rozumíš.

Holt je to první vnouče. A nevím, jak to plánujete nebo jak, ale vzhledem k tomu, že manžel je jedináček, veškeré peníze holt potečou k vnučce. Veškeré.

Letos už to asi nech být, a doporuč, ať si dárky, které dostane u babi, nechá tam na hraní. A příští rok předem jasně stanovte hranice. Ale předem, při jejich stanovování, už počítej s tím, že prostě budou překročeny :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
13.12.10 13:03

Ahoj,a co to rozdělit-nedat malé vše najednou,ještě z toho nemá tolik rozum-nebo jí nechat nějaké dárky u babičky,ať si má u ní s čím hrát?Do budoucna bych to řešila jasnou domluvou s tchýní,že takhle teda ne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
13.12.10 13:05

Nepřijde mi to normální. Na jednu stranu je dobře, že se babička snaží a o vnučku se zajímá. Na druhou stranu ale vše s mírou.
Znám to z rodiny, rodiče mé švagrové jsou totéž v bledě modrém. Obě neteře mají pod stromečkem spoustu dárků od rodičů a od prarodičů skoro totéž. Pokoj mají obrovský, narvaný hračkama, mají vše, na co si vzpomenou. Jenže obě nevydrží si s ničím dlouho vyhrát, jsou roztržité, hraček si neváží, neudrží dlouho pozornost.
Takže bych dárky od babičky nechala u ní, to je dobrý nápad, malá si tam bude mít s čím hrát.
Jo a dělám to stejně jako Lakynka, zrovna včera jsem zabalila do krabice 3/4 hraček a odnesla do sklepa, aby bylo místo pro nové. :palec:

• Citovat
  • Upravit
17050
13.12.10 13:09

Madi: jednak generální úklid starých hraček před vánoci, ale taky pak i těch nových. Třeba tchýně koupila tunu hraček malýmu, když byl mimino. Mezi nima i hračky, který ho momentálně nemohly brát a nebo na ně byl opravdu malý (např. sklákací míč), takže ty jsem vzala a taky schovala. Vlastně pořád měním hračky a děti tak mají pocit, že mají pořád nové- časem zapomenou:D.

Ale fakt si myslím, že lepší, když to ty můžeš takto řídit, než když to dělají rodiče dětem. Viz můj manžel to tak právě od maminky měl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6895
13.12.10 13:15

Taky nejsem zastáncem hromady dárků.moje mamka se nás ptá co koupit,ale většinou chce kupovat věci co potřebuje.hračky kupujeme my.možná bych to řešila tím,ať raději než hromady dárků za tisíce,dají malé peníze přímo na účet a později se za to zaplati neco většího…pokoj,atd.taky to tak máme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
13.12.10 13:25

Já chci také takovou tchýni :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
Teď vážně: Navrhla bych jim, ať malé naspoří jak psala Kacabus. Můžete si pak pořídit s malou pěknou dovolenou, nebo ten pokojíček…Myslím, že to nemyslí tchánovci zle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová